ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Βάσω Τρίγκα: Σημειώσεις Ευδαιμονίας στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών!

Η τεράστια αδυναμία μου στην Τέχνη της Βάσως Τρίγκα είναι γνωστή, τουλάχιστον σε όσους διαβάζουν αυτές εδώ τις σελίδες, και τα αφιερώματα που έχω κάνει στην δουλειά της, μέσα από τις επισκέψεις μου στις εκθέσεις της αλλά και στο υπέροχο ατελιέ που διατηρεί στο Ψυχικό.
Η αδυναμία μου στα περίτεχνα ζωγραφισμένα στο χέρι κεραμικά της είναι γνωστή, μιας και λίγο να ακολουθείτε το instagram μου, έχετε δει πολλές φορές να φωτογραφίζω αχόρταγα το σερβίτσιο που φιλοτέχνησε για το καινούργιο μου σπίτι ή τα μοναδικά πολυμορφικά και ασχημάτιστα βάζα της, που μου αρέσει να έχω δίπλα μου όταν γράφω τις ιστορίες μου από τις Σπέτσες.


Έγραφα θυμάμαι σε κάποια σελίδα του καλοκαιριού για την Βάσω Τρίγκα: «Le Soleil, le foyer de tendresse et de vie, Verse l’amour brûlant à la terre ravie, Et, quand on est couché sur la vallée, on sent Que la terre est nubile et déborde de sang; –Arthur Rimbaud
“Μόλις μπήκα στα σαλόνια του Ποσειδωνίου από μία νωχελική καϊκάδα κάτω από τον Σπετσιώτικο ήλιο και αμέτρητες βουτιές σε σμαραγδί σπηλιές, και ξεδιψάω με ολόφρεσκη σπιτική λεμονάδα, όσο βρίσκω δροσιά από τα αμέτρητα μπλε των κεραμικών σου βάζων της Συλλογής “Κάτω από τον Ήλιο”. Το καινούργιο μας σπίτι είναι ακόμη γιαπί, σχεδόν οικοδομή, αλλά θέλω να σου παραγγείλω τα δύο σου αυτά βάζα, ως το πρώτο μας δώρο για το νέο μας ξεκίνημα…”  το μήνυμα που έστειλα αυτό το ζεστό απόγευμα βαθύ Αυγούστου στην Βάσω Τρίγκα, βυθισμένη σε μία από τις colonial πολυθρόνες του Ποσειδωνίου, καθώς απολάμβανα τη δροσιά από τους ανακουφιστικούς ανεμιστήρες και ξεκούραζα το βλέμμα μου μέσα στα υπέροχα μπλε που με τόση έμπνευση και άλλη τόση δημιουργική αυθάδεια είχε λούσει με τα πινέλα της τα κεραμικά βάζα με την ασχημάτιστη μορφή. Σπαρακτικές μεσημβρινές μυήσεις σε περίκλειστους νησιωτικούς θερινούς παραδείσους. Ένα φθινόπωρο, μία μετακόμιση, ένα ακόμη lockdown και κάποιους χειμωνιάτικους μήνες μετά, και ακόμη θυμάμαι το δέος που μου προκάλεσαν αυτά τα ασυνήθιστα συναρπαστικά κεραμικά έργα. Τα κεραμικά του ήλιου…»

Ένα καλοκαίρι μετά, αυτό που ρουφάμε τώρα, η Αίθουσα Τέχνης Ακρόπρωρο στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών θα παρουσιάσει έργα της Βάσως Τρίγκα με τίτλο: Σημειώσεις Ευδαιμονίας- Notes on Bliss. Στη έκθεση αυτή η Ζωγραφική θα «ρέει» από το καμβά πάνω στο Κεραμικό και το Ελληνικό μετάξι. Θα παρουσιαστούν ζωγραφικά έργα διαφόρων ενοτήτων και πρωτότυπες κεραμικές φόρμες με επιζωγράφιση των τριών τελευταίων ετών .

Οι «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ» καταγράφουν όλα αυτά που ο χρόνος «σχεδιάζει» μέσα στις ανεπαίσθητες αλλά σημαντικές καθημερινές μας στιγμές στη φύση, όπως την παρατήρηση του βλέμματος, την αποκάλυψη του εαυτού, τους στόχους της ζωής, τη θέληση για προσωπική βελτίωση, την άσκηση του νου και του σώματος.

Για πρώτη φορά έργα της ζωγράφου, σε ανασύνθεση τους ή από οδοιπορική φωτογραφία, αποτυπώνονται, με ένα μοναδικό τρόπο, σε ελληνικό μετάξι από το Σουφλί, με πρώτο το επετειακό μαντήλι ΕΛΑΙΩΝΑΣ «Το ξαπόσταμα του Ήρωα Πολεμιστή στον ίσκιο της Ελιάς» 1821-2021.

Η Βάσω Τρίγκα, Ελληνίδα σύγχρονη ζωγράφος, δημιουργεί ξανά με συνέπεια ζωγραφική, ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και την Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, με επιτυχίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μου λέει τώρα: “Η ηλιόλουστη μπλε Μεσόγειος και η Ελλάδα μέσα μου πάντα , σαν σθεναρό λιόδενδρο «ακουμπούν» στο βλέμμα μου και το ορίζουν»…

Στο τελευταίο κατάλογο της ζωγράφου ‘ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ – Ζωγραφική και Κεραμεικά’, η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού σημείωνε μεταξύ άλλων: “… Η Βάσω Τρίγκα αναπτύσσει την πρωτογένεια και τη στερεή αρμογή της πυκνής ιδιωματικής της σύνθεσης μέσω της κρατούσας ιδέας της ύφανσης, συμπλέκοντας εξακολουθητικά και επιδέξια τους νοητούς άξονες μιάς οριζόντιας και κάθετης χειρονομιακής ζωγραφικής διαδικασίας και υφαίνοντας τη ζωγραφική της με τον ανεπανάληπτο τρόπο ενός μαγικού χαλιού. Ακολουθώντας για μια ακόμα φορά το ανήσυχό της ζωγραφικό ένστικτο, τη ρέουσα αίσθηση των πραγμάτων και την ¨ενδοφλέβεια ρυθμολογία¨των νέων αυτών τόπων που γεννούν οι αναβλύζουσες σκέψεις και ο ευφράδης χρωστήρας της, η Βάσω Τρίγκα καταλύει εκ νέου τα νενομισμένα εικονιστικά όρια ενώ κατορθώνει και πάλι να τρέψει την αρχική της εκφραστική παρόρμηση σε μια συναρπαστική νέα και καλά ριζωμένη γεωγραφία. ….»

H έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 στις 21:00 και θα διαρκέσει έως και τη Κυριακή 22 Αυγούστου 2021. Αν είσαι στις Σπέτσες ή κάπου κοντά έλα οπωσδήποτε, θα μαγευτείς όπως μαγεύτηκα και εγώ από τις συναρπαστικές σημειώσεις της περί ευδαιμονίας….

error: Content is protected !!