ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Talk of the town: Visual Conversations της Μαργαρίτας Βιτάλη!

Όμορφη και ευγενής, με μία έμφυτη κομψότητα σα να αποφεύγει με διακριτικότητα το επίκεντρο της προσοχής, και που όμως τελικά αυτή η αφαιρετική “αφήγηση” είναι που έλκει το βλέμμα στην πάντα minimal chic εμφάνιση της. Η Μαργαρίτα Βιτάλη είναι πάνω από όλα καλλιτέχνης. Είναι καλλιτέχνης όταν βγάζει μία φωτογραφία, όταν βρίσκεται μπροστά στα τελάρα της ζωγραφικής ή στην κάμερα για τις ανάγκες ενός βίντεο, όταν επιλέγει τις σωστές τουλίπες από το αγαπημένο της flower shop, αγκινάρες από τον μανάβη , όταν δημιουργεί συνθέσεις σε ένα τραπέζι ή όταν ψήνει ένα κέικ για το απογευματινό τσάι.

Σπούδασε ζωγραφική στο The College of Art & Sciences, δούλεψε ως καλλιτέχνης για 10 χρόνια, με την τελευταία της προσωπική έκθεση, τοποθετημένη στην gallery “Ileana Tounta Contemporary Art Center” τον Ιούνιο του 2013, με θέμα τη νεκρή φύση και πιο συγκεκριμένα στην αναπαράσταση μιας σειράς μεγάλης κλίμακας έργων, που αναπαριστούν γλυκίσματα όλων των ειδών, να συγκεντρώνει την ελίτ της των φιλότεχνων, των συλλεκτών και της κοινωνικής σκηνής της Αθήνας. Η μαγειρική ήταν πάντα ένα αγαπημένο hobby για την ίδια, ενώ κάποια σεμινάρια στάθηκαν η αφορμή για να γνωριστεί με τον Χριστόφορο Πέσκια, και αυτή η συνάντηση να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για το Πbox cookery αρχικά, μία μικρή σχολή μαγειρικής για ερασιτέχνες, από τους μαγειρικούς πάγκους της οποίας “μαθήτευσε” όλη η κοσμική Αθήνα, και στη συνέχεια την “Different & Different”.

Μαργαρίτα Βιτάλη

 Η Μαργαρίτα Βιτάλη εξελίσσει τις ιστορίες της και εξελίσσεται.  To “Homemade Margarita” είναι το τελευταίο project της Μαργαρίτας Βιτάλη, το οποίο γεννήθηκε μέσα από την προσωπική της ανάγκη να επικοινωνήσει, μαζί με τις συνταγές, food stories, table settings καθώς και να παρουσιάσει υπέροχους ανθρώπους με τους οποίους είχε την τύχη και την ευκαιρία συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια. “Συνταγές, tips για οργάνωση κουζίνας και art de la table, κοκτέιλ, όλα όσα έχω μάθει μέσα από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια τα παρουσιάζω στο Margarita’s Way δημιουργώντας εικόνες και ιστορίες με τη δική μου αισθητική” λέει η ίδια.

Και συνθέτοντας το σύμπαν που ονομάζει Margarita’s Way, στήνει στον χώρο των 10ΑΜ Lofts μια έκθεση-φόρο τιμής στη συνύπαρξη των διάφορων εκφάνσεων της τέχνης, μέσα από τον εμπνευσμένο διάλογο με ταλαντούχους δημιουργούς.


Το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Μαρτίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα οικοσύστημα όπου η ποίηση συναντά την κεραμική, καθώς εκείνη επικοινωνεί με τις οπτικές τέχνες της φωτογραφίας, της γραφιστικής και του video art. Ενορχηστρώνοντας αυτή την οργανική συνύπαρξη, η Μαργαρίτα Βιτάλη συνθέτει διαφορετικά δωμάτια, κυριολεκτικά και μεταφορικά, επιτρέποντας στον επισκέπτη της έκθεσης να κινηθεί ανάμεσά τους και να σχηματίσει τη δική του μοναδική εμπειρία.

Φτάνοντας στο πρώτο δωμάτιο της έκθεσης, μέσα από βίντεο, φωτογραφίες και στοιχεία τυπογραφίας, παρουσιάζεται ο διαδικτυακός τόπος Margarita’s Way, που δημιούργησε η Μαργαρίτα μαζί με τη brand creative director Manal Al Jassim. Το margaritasway.gr είναι η ενσάρκωση της αγάπης της για την τέχνη της φιλοξενίας, ένας κόσμος στα σύνορα του οποίου το lifestyle συναντά το συναίσθημα.

Στο δεύτερο δωμάτιο συστήνεται η πρώτη σειρά κεραμικών της Μαργαρίτας Βιτάλη σε συνεργασία με την κεραμίστρια Αντιγόνη Οικονομίδη. Μια καλλιτεχνική ανταλλαγή που μετουσίωσε την κοινή τους αισθητική προσέγγιση σε κομμάτια χρηστικής τέχνης, με βάση την εμπειρία της Μαργαρίτας από τη ζωγραφική, το food styling και τη φιλοξενία. Τα τέσσερα σχέδια της συλλογής:
-The rainbow
-The lovers
-The dreamers
& the frog,
υπό τον γενικό τίτλο The rainbow connection, αντλούν την έμπνευσή τους από το ομώνυμο τραγούδι των Muppets, για να αποτελέσουν μια πύλη προς τον τόπο της παιδικής αθωότητας. Στους τοίχους του χώρου οι φωτογραφίες και τα monoprints της Σάντρας Χωρέμη εστιάζουν στις λεπτομέρειες που δίνουν πνοή, μνήμη και αφηγηματική προοπτική στα αντικείμενα.

Σε ένα ταξίδι από τον συνειδητό προς τον υποσυνείδητο εαυτό μας, ο χώρος του υπογείου αποκτά ψυχή μέσα από το βίντεο της Μαργαρίτας Βιτάλη σε συνεργασία με τη δημιουργό Εύα Βαλάση: Μια αφαιρετική αφήγηση της συνεύρεσης γύρω από ένα τραπέζι, που γίνεται η αφετηρία ενός έντονα εσωτερικού διαλόγου με το ποίημα της Σεσίλιας Σαραντοπούλου «Δεμένοι». Οι λέξεις της συνοδεύουν το βίντεο για να ταξιδέψουν τον επισκέπτη στον χρόνο, δημιουργώντας την αίσθηση ενός κειμένου μυστικού, μυστικιστικού σχεδόν.

Αυτή ήταν εξάλλου και η αφορμή για την ίδια την έκθεση, που αποτέλεσε τη μετουσίωση της επιθυμίας της Μαργαρίτας Βιτάλη να συναντά δημιουργικά μυαλά με τα οποία να συμπλέει σε μια διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα αντισυμβατικής και ιδιαίτερης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Συγχαρητήρια Μαργαρίτα!

VISUAL CONVERSATIONS
12 Μαρτίου 18:00 μ.μ. – 22:00 μ.μ.
13 Μαρτίου 12:00 μ.μ. – 18:00 μ.μ.
10ΑΜ Lofts, Κωνσταντινουπόλεως 82, Αθήνα

error: Content is protected !!