Μαγειρεύοντας με τον Χριστόφορο Πέσκια: A recipe has no soul, you as the cook must bring soul to the recipe…

Έχω να γράψω αρκετό καιρό κάποια από τις συνταγές που φτιάχνω για το σπίτι. Μία η δίαιτα, μία οι διακοπές του Πάσχα που μεσολάβησαν, η κατηγορία “Make” έχει να ανανεωθεί εβδομάδες ολόκληρες…
Έτσι, όταν έμαθα για το σημερινό μάθημα του Χριστόφορου Πέσκια στο Different & Different και για την –επιτέλους!– μία και μοναδική θέση που υπήρχε κενή, βρήκα την καλύτερη ευκαιρία για να αποζημιώσω το παρατημένο βιβλίο συνταγών μου!
Το μάθημα ονομάζεται “Ανοιξιάτικο Μενού για Κάλεσμα στο Σπίτι”…Ο τίτλος του καταρχήν δεν με εξιτάρει ιδιαίτερα, όπως και το ίδιο το Μενού όπως μου το περιγράφουν στο τηλέφωνο: “Pasta Primavera, Κυδώνια με σος Σαμπάνιας, Μπακαλιάρος Bianco, και για desert, Το Πλεούμενο Νησί…”. “Μην δίνεις σημασία στον τίτλο” μου λέει η Σια Ξαναλάτου όταν της λέω πως δεν βρίσκω ιδιαίτερα γοητευτικό κανένα από τα πιάτα του μενού “Συνήθως όσο πιο ξενέρωτο σου ακούγεται ένα μάθημα του Πέσκια τόσο πιο πολύ ενδιαφέρον έχει…”. Η Σια παρακολουθεί κάθε εβδομάδα τα μαθήματα στο Different & Different οπότε…respect, εγώ το έχω ακόμη καημό που δεν βρήκα θέση στο μάθημα για “Ινδική κουζίνα”, οπότε 10.30′ ακριβώς είμαι στα εργαστήρια της Κάτω Κηφισιάς.
Ούτε εμένα είναι η πρώτη φορά μου. Κοντά του, έχω μάθει να φτιάχνω καταπληκτικό Καλαμάρι με Ponzu-Siso dressing και Μαύρο Σουσάμι, καθώς και μία συγκλονιστική Μπριζόλα με Spicy Pasta & Wasabi Sesami Seeds.
Γενικά, τα μαθήματα του τα παρακολουθούμε δύο κατηγορίες γυναικών: όσες δεν έχουμε ιδέα από μαγειρική και όσες μαγειρεύουμε απίθανα. Και σήμερα το πρωί, επειδή και οι δέκα “συμμαθήτριες” μου τυχαίνει να είναι και φίλες μου, ξέρω από πρώτο χέρι όχι μόνο πως μαγειρεύουν απίθανα, αλλά είναι όλες και από τις καλύτερες οικοδέσποινες της Αθήνας.
Μας υποδέχεται η Μαργαρίτα Σαραντοπούλου με ένα φιλί, εμείς με ένα φλιτζάνι καφέ μπροστά μας, τις σημειώσεις μας και τα στυλό μας, πιάνουμε δουλειά…
Ο Πέσκιας μαγειρεύει, εμείς τον βομβαρδίζουμε με ερωτήσεις, το Thermomix έχει πάρει φωτιά, όσα δεν προλαβαίνουμε να σημειώσουμε τα αιχμαλωτίζουμε στις φωτογραφικές μας μηχανές…
Η αρχικά “ξενέρωτη” Pasta Primavera αποδεικνύεται πως είναι μία πανδαισία φρεσκάδας, αρωμάτων και χρωμάτων από τα καρότα, τον αρακά, τα σπαράγγια, τα κουκιά, το σπανάκι, τον μάραθο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, από το ξύσμα των λεμονιών, τα καβουρδισμένα φουντούκια και τις φλούδες της παρμεζάνας, όλα ανακατεμένα σε ένα υπέροχο Ταλιολίνι…
Τα Κυδώνια με σος Σαμπάνιας είναι ίσως τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει ποτέ! Και έχω δοκιμάσει στα καλύτερα…Μαθαίνουμε πως να καθαρίσουμε προσεκτικά τα κυδώνια και το κέλυφος τους, πως να τα τοποθετήσουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει θαλασσινό αλάτι, μας τονίζει να χρησιμοποιήσουμε sour cream και όχι crème fresh, μας εξηγεί πως ό,που “σιμπουλέτ” εννοεί το σχινόπρασο και πως να χτυπήσουμε σωστά το βούτυρο ώστε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και να δέσει.
Ο Μπακαλιάρος Bianco με πουρέ Καρότο είναι αποκάλυψη…Πρόκειται για το κυρίως πιάτο του menu μας, και η διαδικασία του δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται στα χέρια του δάσκαλου. Δεν είναι δύσκολη, έχουμε φτιάξει όλες μας άλλα και άλλα…Όμως δεν θέλουμε να χάσουμε λέξη από τον Πέσκια, δεν θέλουμε να μας ξεφύγει ούτε ένα κομματάκι κάρδαμο, να μην κάνουμε λάθος σε ούτε ένα ml από τα 300 του ζωμού ψαριού…Στο τέλος, μπλανσάρουμε καρδιές μαρουλιού για να συνοδέψουμε το συγκλονιστικό αποτέλεσμα μπροστά στα πιάτα μας…
Το μάθημα, ολοκληρώνεται με την εκτέλεση του desert, με το “Πλεούμενο Νησί” που στην πραγματικότητα είναι Handmade -φυσικά- Μαρέγκες με Creme Anglaise και Σούπα Φράουλας! Μαθαίνω πως να φτιάχνω -όχι τις γνωστές Μαρέγκες- αλλά αυτές που είναι σαν Mash mellows, μαθαίνω να φτιάχνω “σωστή” Creme Anglaise, προσθέτω στην Σούπα Φράουλας μάντολες!
Για άλλη μία φορά η όλη εμπειρία καταγράφεται στα “αξέχαστα” και φεύγοντας, διπλοτσεκάρω το τα επόμενα μαθήματα και ποια από αυτά με ενδιαφέρουν πραγματικά. Σημειώνω με κόκκινο μαρκαδόρο στην ατζέντα μου την ημερομηνία Πέμπτη 22 Μαΐου: Θαλασσινό Finger Food!
Βγαίνοντας από την κουζίνα του Πέσκια, παίρνω κατενθουσιασμένη τηλέφωνο τον Νικόλα και τους φίλους μας. “Την Παρασκευή μαγειρεύω!”
Όλες τις συνταγές του σημερινού μαθήματος, καθώς την εκτέλεση τους, θα σας τις παρουσιάσω βήμα-βήμα την Παρασκευή, όπου θα τις μαγειρέψω για τους καλεσμένους μου…