ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Καρδιά Ιουλίου, στις Σπέτσες πάντα…

Έχεις ένα μέρος που όταν κλείνεις τα μάτια σου, το σκέφτεσαι και χαμογελάς; Έναν τόπο που στα δύσκολα, το μόνο που θέλεις είναι να χωθείς στην αγκαλιά του; Ένα χωριό ή νησί, μία πόλη ή χώρα, που να μην σε συνδέουν καν δεσμοί καταγωγής, και να αποτελεί το δικό σου happy place? Ένα μέρος που να είναι η δική σου γιορτή; Εγώ έχω και είναι οι Σπέτσες. Λίγο να με ξέρεις, το ξέρεις αυτό. Spetsian by heart and not by blood, κάθε χειμώνα ονειρεύομαι πότε θα τραβήξω τις λευκές κουρτίνες του σπιτιού που φυλάει τις ομορφότερες στιγμές μας, πότε θα κρατήσω ξανά το ψάθινο καλάθι μου, που θα κουβαλήσει μαζί του άλλο ένα καλοκαίρι πριν γίνει ανάμνηση και αυτό, πότε θα περπατήσω ξυπόλητη τα βοτσαλωτά του, φορώντας ένα μπουκέτο βασιλικό στα μαλλιά. Όπως ήταν αναμενόμενο, την αγάπη μου για τις Σπέτσες την έχω μεταδώσει και στον Νικόλα, και το κοινό μας όνειρο είναι κάποτε, να μπορέσουμε να περνάμε στο νησί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Δεν ξέρω αν θα πραγματοποιηθεί ποτέ αυτό το όνειρο. Όμως και μόνο που υπάρχει στις σκέψεις και στις ιστορίες μας για το πως θα είναι η ζωή μας κοντά του, μου αρκεί…
Όπως είναι αναμενόμενο, τα “καθιερωμένα” μας και τα “αγαπημένα” μας στις Σπέτσες είναι πολλά, Ένα από αυτά, το να ανοίγουμε κάθε σεζόν μένοντας στο Ποσειδώνιο. Να ανοίγουμε την αυλαία κάθε θέρους με την διαμονή μας σε ένα από τα μοναδικής αισθητικής δωμάτια του Ποσειδωνίου, γιορτάζοντας όλα όσα ευχόμαστε να συμβούν. Τσουγκρίζοντας τα ψηλά κρυστάλλινα ποτήρια με τα ολόφρεσκα Pimm’s μας, για ένα όμορφο και ανέμελο καλοκαίρι. Αυτό κάναμε και την εβδομάδα που μας πέρασε.


Follow me…

Πόσα καλοκαίρια…

Το Ποσειδώνιο ή αλλιώς “κόσμημα των Σπετσών” όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν, είναι το ξενοδοχείο-αρχιτεκτονικό αριστούργημα, σε σχέδιο του Παναγιώτη Ζίζηλα, επηρεασμένο από το αρχιτεκτονικό στυλ των ξενοδοχείων της Κυανής Ακτής όπως το Carlton και το Negresco στη Γαλλική Ριβιέρα. Πρόκειται για το δημιούργημα του Σωτήριου Ανάργυρου, ευεργέτη των Σπετσών, το οποίο χρονολογείται από το 1914.

Δεν είμαι ιδιαίτερα fan της πισίνας. Προτιμώ χίλιες φορές να εξερευνώ  υπέροχες παραλίες, να φεύγω με το καΐκι σε απέναντι κόλπους  και να κολυμπάω σε βαθιά νερά. Όμως αυτή η πισίνα, είναι η αγαπημένη μου. Και εδώ αγαπάω να περνάω τα απογεύματα του Αυγούστου, συντροφιά με ένα βιβλίο, και την Ελμίνα πάντα.

Από την αρχή της ίδρυσης του αποτέλεσε τον πόλο έλξης για το κοσμοπολίτικο κοινό της εποχής, το οποίο απαρτιζόταν από εύπορους Αθηναίους, διάσημους ξένους, μέχρι πρωθυπουργούς και βασιλιάδες. Έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως τον Ελευθέριο Βενιζέλο, πρωθυπουργό της Ελλάδος το 1910-1920 και το 1928-1932, καθώς επίσης και τον πρίγκιπα Νικόλαο, γιο του τέως βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνου, του οποίου ο γάμος με την Tatiana Blatnik πραγματοποιήθηκε στο Ποσειδώνιο το 2010.

Καμιά φορά τραβάω τις φίνες λινές κουρτίνες και αντικρίζω το άγαλμα της Μπουμπουλίνας, άλλες τα αρχοντικά πίσω από την εκκλησία του Άγιου Μάμα

Το Poseidonion Grand Hotel, έκλεισε το 2014 τα 100 χρόνια λειτουργίας του, σφραγίζοντας ένα αιώνα με την επιβλητική αλλά και την καίριας σημασίας παρουσία του στο νησί. Το 2004 ξεκίνησε η ανακατασκευή του κτιρίου μετά από ένα απαιτητικό έργο ανακαίνισης που διήρκεσε 5 χρόνια. Με το έργο της ανακαίνισης του, στόχος ήταν να διατηρηθούν αλλά και να αποκατασταθούν ορθά τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία.

Αυτή τη φορά μένουμε στην Family Suite

Διατηρήθηκαν με επιτυχία τα χαρακτηριστικά, ζωγραφισμένα στο χέρι, αυθεντικά πλακάκια του 1914 όπως και η μαρμάρινη κεντρική σκάλα που έχει την ιδιαιτερότητα ότι το κάθε σκαλοπάτι στηρίζεται στο προηγούμενο.

Στα μπάνια χρησιμοποιήθηκαν πλακάκια του μετρό, είδη υγιεινής αγγλικής προέλευσης. Σε κάποια από τα μπάνια του ιστορικού κτιρίου, διατηρήθηκε το στυλ μπανιέρας της εποχής. Από τα χαρακτηριστικά κάγκελα της βεράντας, διασώθηκε μόνο ένα, από το οποίο δημιουργήθηκε το καλούπι για να χυτευθούν τα υπόλοιπα. Η οροφή της σουίτας La Cupola παραπέμπει σε παραδοσιακό καΐκι, και καταλήγει σε μια γυάλινη κατασκευή στην κορυφή.

Φωτογραφία από τον περασμένο Οκτώβριο, όπου κλείσαμε την θερινή σεζόν με την διαμονή μας στην σουίτα La Cupola. Στην ίδια σουίτα ντύθηκε νύφη η Tatiana Blatnik για τον γάμο της με τον πρίγκιπα Νικόλαο

Δημιουργήθηκε από καραβομαραγκούς του νησιού, δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε πραγματικό καΐκι.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, το Ποσειδώνιο, εκτός από φάρος της ελληνικής φιλοξενίας, υπήρξε κυρίως σημαντικός φορέας πρωτοβουλιών, κατέχοντας σημαντική παρουσία σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του νησιού, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του. Σήμερα, το Ποσειδώνιο συνεχίζει να στηρίζει την πολιτιστική και οικονομική εξέλιξη των Σπετσών, με το να βρίσκεται στην καρδιά των πολιτιστικών και αθλητικών πρωτοβουλιών που έχουν ως σκοπό την πνευματική ανάταση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών αλλά και απώτερο στόχο την προβολή και την ανάπτυξη του νησιού αλλά και της Ελλάδος, απαντώντας στο όραμα του ιδρυτή του, Σωτήριου Ανάργυρου.

Το πιο αγαπημένο μου μπαρ στον κόσμο όλο, το Palms, στην αγκαλιά του Ποσειδωνίου, κάτω από τους εντυπωσιακούς φοίνικες

“Αν έρθεις στις Σπέτσες και έχεις φίλο τον Αντώνη Βορδώνη είσαι (πολύ) τυχερός, είναι δεδομένο πως θα περάσεις (πραγματικά) καλά. Αν έρθεις στις Σπέτσες και γνωρίζεις την Φαίη Μπέη, θα ξέρεις ήδη κάθε πιθανή (και απίθανη) γωνιά του νησιού που πρέπει να επισκεφθείς. Αν τους γνωρίζεις και τους δύο, έπιασες τζακποτ!” έγραψα στο Intsgram κάτω από αυτή τη φωτογραφία

Μια μυσταγωγία γεύσης με αρώματα Σπετσών και Ελλάδας επιφυλάσσει το Ποσειδώνιο στους καλεσμένους του μέσα από τις προτάσεις του executive chef Olivier Campanha.

Δείπνο γευσιγνωσίας το βράδυ της Κυριακής με τον Olivier Campanha

Με τη φιλοσοφία του μενού να κινείται πάντα γύρω από το ελληνικό προϊόν και τις πρώτες ύλες να καταφθάνουν από τοπικούς παραγωγούς και το βιολογικό κτήμα του ξενοδοχείου, το γαστρονομικό ταξίδι στο Ποσειδώνιο είναι μια πραγματική εμπειρία.

Με την Έλενα Βρεττού στος βεράντες του Ποσειδωνίου, σε άλλο ένα golden hour…

Το επόμενο πρωί, αμέσως μετά τον πρώτο απολαυστικό καφέ, προτιμάμε να πάρουμε τον δεύτερο στην πιο κοντινή παραλία της Αγίας Μαρίνας, στο Paradise Βeach Spetses, που επιτέλους τιμά και αντιπροσωπεύει πλήρως το όνομα του.

Follow me…

Τον δικό του… Παράδεισο απέκτησε φέτος το κοσμοπολίτικο νησί των Σπετσών με την παραλία Paradise Beach στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας να προβάλλει πλήρως ανανεωμένη, χαρίζοντας τις πιο όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, όπου το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού συναντούν το πράσινο της ολάνθιστης σπετσιώτικης φύσης, το Paradise Beach Spetses αποτελεί το ιδανικό spot για κάθε στιγμή της ημέρας. Ο πλήρως ανακαινισμένος χώρος του αποπνέει αέρα Γαλλικής Ριβιέρας με κομψή αισθητική και easy going διάθεση τόσο στην παραλία όσο στο εστιατόριο και το cafe, τηρώντας παράλληλα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Ο Αντώνης Βορδώνης, οικοδεσπότης του Ποσειδωνίου, ο Νικόλας Κατσαρός και ο Κώστας Παναγάκης, founder της Travelworks.

Η μέρα ξεκινά από το πρωί στην παραλία κάτω από τον λαμπερό καλοκαιρινό ήλιο με καφέ, ροφήματα και ελαφριά σνακς δίπλα στο κύμα και συνεχίζεται στο εστιατόριο όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές γεύσεις με την υπογραφή του βραβευμένου Γάλλου chef Olivier Campanha που φέρνουν την Ελλάδα και ολόκληρη τη Μεσόγειο στο πιάτο μας.

Κάπου εδώ, βρήκα τον παράδεισο μου…

Το μενού του περιλαμβάνει ένα πλήθος επιλογών που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις, από δροσερές σαλάτες και all time classic ορεκτικά μέχρι ζυμαρικά και νόστιμες προτάσεις σε ψάρι και κρέας. Στα must taste πιάτα συγκαταλέγονται οι γαρίδες tempura με σος cocktail, το χταπόδι, σιγοψημένο στα κάρβουνα με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια, τα λιγκουίνι με γαρίδες αλλά και τα fish & chips, το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με άγρια ρόκα, αγριοράπανο & λάδι τρούφας και το Τ-Βone ψημένο στα κάρβουνα με παράτες fondant, ντοματίνια και μανιτάρια.


Η ημέρα συνεχίζεται με την επίσκεψη μας στο βιολογικό κτήμα του ξενοδοχείου ή αλλιώς “Bostani” για να γευτούν παραδοσιακές συνταγές και προϊόντα που φθάνουν απευθείας από το περιβόλι στο τραπέζι.

H πρόσβαση στο “Bostani” γίνεται με αυτοκίνητο του Ποσειδωνίου, ηλεκτροκίνητο φυσικά

Έγραφα περασμένα καλοκαίρια για το Μποστάνι…. “Κλείνω τα μάτια μου και εισπνέω βαθιά τον αέρα της υπαίθρου, με τα διαπεραστικά αρώματα από τα πεύκα, τα άγρια μυρωδικά και τα λαχανικά που ωριμάζουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, στο μποστάνι, καθώς γεύομαι αμυδρά την αλμύρα που μεταφέρεται από την θαλασσινή αύρα. Αυτή είναι άλλωστε η μυρωδιά των Σπετσών, που ενέπνευσε τους Βενετούς τον 15ο αιώνα να ονομάσουν τις Σπέτσες “το νησί των αρωμάτων” ή αλλίως Isola di spezie. Αυτά ακριβώς είναι τα αρώματα που αναδύουν αυτή την στιγμή, στο “Μποστάνι” του Ποσειδωνίου, πάνω ψηλά από την εκκλησιά της Αγίας Άννας, τόσο ψηλά που νομίζεις πως θα αγγίξεις το φεγγάρι του Αυγούστου, μα η θαλασσινή αύρα είναι πάντα εδώ, να μου θυμίζει τον λόγο της επίσκεψης μου. Εδώ, στο μποστάνι που με τόση αγάπη, φροντίδα, σεβασμό, γνώση και επιμέλεια, μεγαλώνει η ομάδα του Ποσειδωνίου, αφού ο Μανώλης και ο Αντώνης Βορδώνης, είχαν την ιδέα της φιλοσοφίας από-το-περιβόλι-στο-τραπέζι. Η αγάπη για τις Σπέτσες και το τοπικό φαγητό να συναντηθούν στο τραπέζι του βιολογικού κτήματος του Ποσειδωνίου, του “μποστανιού” του, εκφράζοντας την πίστη στην συγκεκριμένη φιλοσοφία Farm-to-table Dining…”

Πάμε?

Γράφω αλλού… “Πρώτη μου δουλειά με το που φτάνω μετά από τόσους μήνες στο νησί -αφού ρουφήξω με μια βαθιά ανακουφιστική, ευεργετική ανάσα όλα τα αρώματα του-, είναι να μάθω τα νέα του. Αυτά τα απολαμβάνω άλλοτε γρήγορα και ανυπόμονα με μια γουλιά σφηνάκι, άλλοτε αργά, σταγόνα σταγόνα, άλλοτε πίνοντας μία ολόφρεσκη σπιτική λεμονάδα από χέρια αγαπημένα, άλλοτε δαγκώνοντας μία γενναία μπουκιά αμυγδαλωτό, κλείνοντας συγχρόνως τα μάτια για να απολαύσω ακόμη περισσότερο κάθε στάλα από το αρωματικό ροδόνερο, άλλοτε τσιμπολογώντας μικρές μπουκίτσες πορτοκαλόπιτας, δίπλα σε έναν μικρό φρεσκοκομμένο καφέ espresso. Κάποια από αυτά, κάποιες από τις ιστορίες του νησιού τις μοιράζομαι μαζί σας. Όπως τα νέα από το Μποστάνι…

Στο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο πηγαίνοντας στο Μποστάνι. Follow me…

Το Μποστάνι που καλλιεργεί το Ποσειδώνιο, με Aloe Vera, σύκα, λεμόνια, πορτοκάλια, αυγά, όλα τα καλούδια που γεννάει αυτός ο ευλογημένος τόπος…”
Όλα να καλλιεργούνται, να ευδοκιμούν, να τροφοδοτούν με τα χρώματα, τα αρώματα και τις βιταμίνες τους το βιολογικό κτήμα που βρίσκεται στο βουνό των Σπετσών, και εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ποσειδωνίου σε λαχανικά, φρούτα αλλά και βιολογικά αυγά…
Το λατρεύω αυτό το κομμάτι γης…Με αναζωογονεί, νιώθω δυνατή κάθε που το επισκέπτομαι φορώντας τις γαλότσες μου, παίρνω δυνατές ανάσες, κλείνω τα μάτια μου, και ύστερα τα ανοίγω για να ρουφήξω με το βλέμμα μου όλα του τα πράσινα, τα μωβ, τα κίτρινα, τα πορτοκαλί…
Κλείνω τα μάτια μου και σαν να εισπνέω βαθιά τον αέρα της υπαίθρου, με τα διαπεραστικά αρώματα από τα πεύκα, τα άγρια μυρωδικά και τα λαχανικά που ωριμάζουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, στο μποστάνι,καθώς γεύομαι αμυδρά την αλμύρα που μεταφέρεται από την θαλασσινή αύρα. Αυτή είναι άλλωστε η μυρωδιά των Σπετσών, που ενέπνευσε τους Βενετούς τον 15ο αιώνα να ονομάσουν τις Σπέτσες “το νησί των αρωμάτων” ή αλλίως Isola di spezie.

Είμαι ευτυχισμένη. Ανεβάζω αυτή την φωτογραφία στο Instagram…

…Και τα μηνύματα σας έρχονται το ένα μετά το άλλο…

Love this place…

Farm…

…to table….

Συγκλονιστικές εικόνες, αρώματα, γεύσεις, στιγμές…

Τώρα στο Instagram ανεβάζω αυτή την φωτογραφία και από κάτω γράφω: “Σε Σπετσιώτικο Μποστάνι, την ώρα που δύει ο ήλιος. Κόβουμε την ρόκα και τις κολοκύθες με τα χέρια, τρώμε τα αυγά που μόλις μας πρόσφερε γενναιόδωρα η κότα, διαλέγουμε ένα ένα τα καρότα, τις μελιτζάνες, τις αγκινάρες και τα ζουμερά ντοματίνια…. Στα μεγάλα ξύλινα τραπέζια για center pieces βάζα γεμάτα βότανα και αρώματα του νησιού. Μουσική από τριζόνια και τζιτζίκια.
Στιγμές συμπαντικής πολυτέλειας και ευδαιμονίας. Αισθητική υψηλής υπεροχής…”

Την ίδια στιγμή το φημισμένο πρωινό του Ποσειδωνίου καθώς και το κυριακάτικο brunch αποτελούν τις αγαπημένες γευστικές συνήθειες των επισκεπτών, ενώ οι λάτρεις των cocktails θα απολαύσουν στο Palms Bar τις δημιουργικές προτάσεις του Baba Au Rum, ενός από τα 50 καλύτερα bars του κόσμου που επιμελείται και φέτος την cocktail list.

Και ξημερώνει η Τρίτη, η ημέρα που θα κάνουμε το check out από το Ποσειδώνιο, μιας και πρέπει να πάμε την Ελμίνα στον Πόρο για σκι. But first…. everyone needs a little “me time” sometimes….

Take time to make your soul happy!

Πριν το check out προλαβαίνω να απολαύσω μία ώρα υπέροχης αρωματοθεραπείας, από τα έμπειρα χέρια της θεραπεύτριας μου. Τα well-being services συμπληρώνονται ιδανικά στο spa του ξενοδοχείου, μέσα από μια σειρά ολοκληρωμένων 5* θεραπειών περιποίησης σώματος και προσώπου οι φιλοξενούμενοι του Ποσειδωνίου έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ξεχωριστές εμπειρίες χαλάρωσης για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σε συνεργασία με την Idolo Spa.

Το γυμναστήριο του Ποσειδωνίου προσφέρει στους επισκέπτες του ξενοδοχείου υπηρεσίες fitness υψηλού επιπέδου σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Στις παροχές του γυμναστηρίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μια μεγάλη γκάμα προπονήσεων outdoor δραστηριότητες και υπηρεσίες personal training. Οι υπηρεσίες ομορφιάς ολοκληρώνονται στο Poseidonia Hairworks με την υπογραφή του έμπειρου hair expert Λοΐζου Ιωάννου. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου, οι επισκέπτες θα ανανεώσουν το look τους σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις και τεχνικές αλλά και ειδικά επιλεγμένα προϊόντα.

Στην πίσω αυλή του Ποειδωνίου, με υποδέχεται ο Λοϊζος Ιωάννου. Αγαπημένος. Πολύ…

Για όσους θέλουν να ανανεώσουν το στιλ τους, η Mageia Boutique by Ileana Makri είναι το κατάλληλο spot. Μια ιδιαιτέρως θελκτική συλλογή από ρούχα, χειροποίητα κοσμήματα και καλοκαιρινά αξεσουάρ φιγουράρουν στις εξαιρετικές προτάσεις της μπουτίκ και συμπληρώνουν ιδανικά κάθε εμφάνιση. Η τέχνη διαδραματίζει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο στο Ποσειδώνιο μέσα από μια μοναδική συνεργασία με την Artion Galleries και τη φιλοξενία έργων καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Πέρυσι το καλοκαίρι, σε άλλη μία επίσκεψη μου στην αγαπημένη μου Artion Gallery, μέσα στο Ποσειδώνιο

Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου και του νησιού μπορούν να περιπλανηθούν ανάμεσα σε μοναδικά έργα Τέχνης σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προκειμένου να τα θαυμάσουν από κοντά αλλά και να τα αποκτήσουν, ενώ οι μικροί φίλοι του Ποσειδωνίου θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και σε μαθήματα εικαστικών. H Ελμίνα πέρασε πολλά καλοκαίρια της παρακολουθώντας αυτά τα μαθήματα εικαστικών.

Εδώ μπορείς να βρεις μοναδικά έργα τέχνης

Αλλά και τα θρυλικά κοσμήματα του Minas

Έχεις ένα μέρος που όταν κλείνεις τα μάτια σου, το σκέφτεσαι και χαμογελάς; Έναν τόπο που στα δύσκολα, το μόνο που θέλεις είναι να χωθείς στην αγκαλιά του; Ένα χωριό ή νησί, μία πόλη ή χώρα, που να μην σε συνδέουν καν δεσμοί καταγωγής, και να αποτελεί το δικό σου happy place? Ένα μέρος που να είναι η δική σου γιορτή; Εγώ έχω και είναι οι Σπέτσες. Λίγο να με ξέρεις, το ξέρεις αυτό.

 

error: Content is protected !!