ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Clean Blue Paros: Η Πάρος θα γίνει το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μιας χρήσης στη Μεσόγειο!

Το πρόγραμμα Clean Blue Paros είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της βρετανικής μη-κερδοσκοπικής εταιρίας Common Seas, του Δήμου Πάρου και της εταιρίας διαχείρισης απορριμάτων WATT, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Cyclades Preservation Fund, του WWF Ελλάς (World Wildlife Fund) και της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης).

Το Clean Blue Paros αποσκοπεί στο να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μιας χρήσης στη Μεσόγειο.
Μέσα από τους τρεις πυλώνες του προγράμματος της Common Seas, Μελετώ – Παρεμβαίνω – Επηρεάζω, το πρώτο βήμα της Clean Blue Paros είναι η κατανόηση της πλαστικής ρύπανσης στο νησί και η αξιολόγηση των δεδομένων.
Οι καμπάνιες ενημέρωσης και οι διάφορες δράσεις επικεντρώνονται σε τέσσερα βασικά πλαστικά μιας χρήσης: ποτήρια του καφέ, καλαμάκια, μπουκαλάκια νερού και σακούλες για τα ψώνια.


H Common Seas σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου και την WATT, καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πραγματοποίησαν μελέτες, συγκέντρωσαν στοιχεία, έλεγξαν δείγμα των απορριμμάτων και τις διαδικασίες ανακύκλωσης, αξιολόγησαν και αναζήτησαν λύσεις για να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα στο νησί.
Φορείς του Δήμου, επαγγελματίες, μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αλλά και επισκέπτες, συνεργάζονται αρμονικά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Επιπλέον, το Clean Blue Paros, ανταποκρινόμενo στις απαιτητικές συνθήκες της εποχής, έχει δημιουργήσει και διανείμει στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστιάσης ένα πλήρη οδηγό συμβουλών, που στοχεύει στο να αξιολογήσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα εν μέσω Covid-19 για τη δραστική μείωση των πλαστικών απορριμάτων μιας χρήσης και για την καλύτερη διαχείριση και ανακύκλωση τους.

Ήδη 75 τοπικές επιχειρήσεις είναι μέρος της εκστρατείας Clean Blue Paros, με τον αριθμό τους να αυξάνεται και το 2020, οι οποίες ακολουθώντας πιστά της οδηγίες της Common Seas είτε μείωσαν είτε εξάλειψαν το πλαστικό τους αποτύπωμα, αντικαθιστώντας τα πλαστικά μίας χρήσης με εναλλακτικά προϊόντα πολλαπλών χρήσεων. Στα σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, τοποθετήθηκαν 16 βρύσες με ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού, ώστε να μειωθεί η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών από τους 2,500 μαθητές ηλικίας 6 – 18 ετών και τους 500 εκπαιδευτικούς τους, που ξεπερνούν τις 700,000 πλαστικά μπουκάλια ετησίως. To Clean Blue Paros προμήθευσε επίσης το νησί με μεταλλικά είδη σερβιρίσματος, γεγονός που μείωσε δραστικά τη χρήση πλαστικών στις τοπικές γιορτές και πανηγύρια. Για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας έχουν δημιουργηθεί εργαστήρια ραφής, όπου εθελοντές ράβουν πάνινες τσάντες από υφάσματα που χάρισαν ξενοδόχοι, απλοί πολίτες αλλά ακόμη και Έλληνες σχεδιαστές μόδας. Οι πάνινες τσάντες διανέμονται δωρεάν σε κατοίκους της Πάρου, αλλά και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων για τους πελάτες τους.

Γιατί η Πάρος; Το νησί της Πάρου είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της μεγάλης αύξησης των επισκεπτών και της πλαστικής ρύπανσης. Το νησί έχει να αντιμετωπίσει άρα μια σημαντική αύξηση στον όγκο των απορριμμάτων της, πολλά από τα οποία είναι πλαστικά μιας χρήσης. Στόχος της πρωτοβουλίας Clean Blue Paros είναι να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί στη Μεσόγειο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Η Πάρος είναι μια αληθινή πρόκληση, η πολυπλοκότητα που συναντάμε στα πλαστικά της απορρίμματα επιτρέπει στους επιστήμονες της Clean Blue Alliance να διερευνήσουν ενδελεχώς και να προσφέρουν συστημικές λύσεις που θα μπορούν να αναπαραχθούν σε κλίμακα και να εφαρμοστούν όχι μόνο στα νησιά της Μεσογείου, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

It’s good to know: H Common Seas είναι μια μη-κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργήθηκε με αποστολή της να επιτύχει την ταχεία και σημαντική μείωση της ποσότητας των πλαστικών απορριμάτων. Να σταματήσει την πλαστική ρύπανση σε θάλασσες και ποτάμια. Βασικός στόχος είναι οι πιο υγιείς θάλασσες για όλους μας!
Η Common Seas αντιμετωπίζει την πλαστική ρύπανση, μέσα από μια νέα και σφαιρική πολιτική, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία και στην αλλαγή της γενικότερης κουλτούρας του τρόπου που χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε το πλαστικό. Το παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών της Common Seas συνεργάζεται με την εκάστοτε κυβέρνηση, τις τοπικές επιχειρήσεις και τους πολίτες ώστε να επιτύχει αυτή την αλλαγή.

error: Content is protected !!