ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Αθήνα υποκλίνεται στη Τέχνη της Φιλοξενίας της Μαργαρίτας Βιτάλη!

H Αθήνα δεν έχει συνηθίσει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες στην καρδιά του Μαρτίου. Μπορεί να είναι ο μήνας που θα σου προσφέρει δύο τρία μοναδικά Σαββατοκύριακα για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις, για να απολαύσεις το καλύτερο σκι της χρονιάς ή το Σαββατοκύριακο που θα προηγηθεί της Καθαράς Δευτέρας που θα προτιμήσεις το βουνό τελικά αντί το νησί, αλλά η Αθήνα τον Μάρτιο έχει συνηθίσει τα αρώματα από τις φορτωμένες νεραντζιές στους δρόμους και από τις ολάνθιστες αμυγδαλιές. Το δυνατό φως του ήλιου, τα ζεστά χαμόγελα, τις μαργαρίτες στα βάζα και τα ανοιξιάτικα σκιρτήματα.


Όλα αυτά σκεφτόμουν όταν Σάββατο βράδυ διασχίζαμε με το αυτοκίνητο την καρδιά της πόλης για να βρεθούμε στο 82ο νούμερο της Κωνσταντινουπόλεως, όπου η Μαργαρίτα Βιτάλη μας έχει προσκαλέσει στο 10ΑΜ Lofts, για να μας ξεναγήσει στο νέο της project, όπου με τον τίτλο Visual Conversations περιλαμβάνει τον γοητευτικό κόσμο που με τόση επιμέλεια φροντίζει μέσα από υπέροχες συνταγές, συναρπαστικά food stories και μαγικά table settings“Συνταγές, tips για οργάνωση κουζίνας και art de la table, κοκτέιλ, όλα όσα έχω μάθει μέσα από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια τα παρουσιάζω στο Margarita’s Way δημιουργώντας εικόνες και ιστορίες με τη δική μου αισθητική” μου λέει η ίδια καθώς με υποδέχεται, ανάμεσα στις ολάνθιστες αμυγδαλιές μοναδικά στημένες στη κεντρική τραπεζαρία, δίπλα στα γλυκά σταφύλια και στα ζουμερά σύκα, δίπλα στις σαν άλλο έργο τέχνης κομμένες φέτες του lime, κάτω από τις μυστηριακές φλόγες από τα μοναστηριακά κηροπήγια, εκεί όπου η ποίηση συναντά την κεραμική, καθώς εκείνη επικοινωνεί με τις οπτικές τέχνες της φωτογραφίας, της γραφιστικής και του video art.

Follow me…

Ενορχηστρώνοντας αυτή την οργανική συνύπαρξη, η Μαργαρίτα Βιτάλη συνθέτει διαφορετικά δωμάτια, κυριολεκτικά και μεταφορικά, επιτρέποντας στον επισκέπτη της έκθεσης να κινηθεί ανάμεσά τους και να σχηματίσει τη δική του μοναδική εμπειρία.

Φτάνοντας στο πρώτο δωμάτιο της έκθεσης, μέσα από βίντεο, φωτογραφίες και στοιχεία τυπογραφίας, παρουσιάζεται ο διαδικτυακός τόπος Margarita’s Way, που δημιούργησε η Μαργαρίτα μαζί με τη brand creative director Manal Al Jassim. Το margaritasway.gr είναι η ενσάρκωση της αγάπης της για την τέχνη της φιλοξενίας, ένας κόσμος στα σύνορα του οποίου το lifestyle συναντά το συναίσθημα.


Στο δεύτερο δωμάτιο συστήνεται η πρώτη σειρά κεραμικών της Μαργαρίτας Βιτάλη σε συνεργασία με την κεραμίστρια Αντιγόνη Οικονομίδη, μια καλλιτεχνική ανταλλαγή που μετουσίωσε την κοινή τους αισθητική προσέγγιση σε κομμάτια χρηστικής τέχνης, με βάση την εμπειρία της Μαργαρίτας από τη ζωγραφική, το food styling και τη φιλοξενία, όπου υπό τον τίτλο The rainbow connection, αντλούν την έμπνευσή τους από το ομώνυμο τραγούδι των Muppets, για να αποτελέσουν μια πύλη προς τον τόπο της παιδικής αθωότητας.

Στους τοίχους του χώρου οι φωτογραφίες και τα monoprints της Σάντρας Χωρέμη εστιάζουν στις λεπτομέρειες που δίνουν πνοή, μνήμη και αφηγηματική προοπτική στα αντικείμενα.


Σε ένα ταξίδι από τον συνειδητό προς τον υποσυνείδητο εαυτό μας, ο χώρος του υπογείου αποκτά ψυχή μέσα από το βίντεο της Μαργαρίτας Βιτάλη σε συνεργασία με τη δημιουργό Εύα Βαλάση: Μια αφαιρετική αφήγηση της συνεύρεσης γύρω από ένα τραπέζι, που γίνεται η αφετηρία ενός έντονα εσωτερικού διαλόγου με το ποίημα της Σεσίλιας Σαραντοπούλου «Δεμένοι». Οι λέξεις της συνοδεύουν το βίντεο για να ταξιδέψουν τον επισκέπτη στον χρόνο, δημιουργώντας την αίσθηση ενός κειμένου μυστικού, μυστικιστικού σχεδόν.

Αυτή ήταν εξάλλου και η αφορμή για την ίδια την έκθεση, που αποτέλεσε τη μετουσίωση της επιθυμίας της Μαργαρίτας Βιτάλη να συναντά δημιουργικά μυαλά με τα οποία να συμπλέει σε μια διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα αντισυμβατικής και ιδιαίτερης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Βγαίνοντας λίγες ώρες αργότερα στον παγωμένο αέρα της Κωνσταντινουπόλεως για να κατευθυνθώ στο Tudor Hall του King George, όπου είχαμε κλείσει τραπέζι για να δειπνήσουμε, κουβαλάω ακόμη τη φωτογραφική αισθητική της Μαργαρίτας, τις συνθέσεις της που ερωτοτροπούσαν με τα αρώματα και τις γεύσεις, τα έντονα χρώματα των κεραμικών που φιλοξενούσαν τις κομψές δημιουργίες που ετοίμασε με τα χέρια της, για να υποδεχθεί με τον δικό της μοναδικό τρόπο τους καλεσμένους της. The unique Margarita’s Way….

Φωτογραφίες: Ioanna Tzetzoumi

 

error: Content is protected !!