ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Γαλοπούλα μου με Περγαμόντο, Λάιμ & Τζίντζερ!

Καλημέρα! Χθες το απόγευμα την έφτιαξα την Γαλοπούλα μου για να σας δείξω την συνταγή step by step, σήμερα πρωί πρωί ανεβάζω το post. Γιατί ok! τι νόημα θα είχε να σας την έδειχνα πρώτη μέρα του χρόνου, χωρίς να μπορείτε να κάνετε κάποια προετοιμασία, να υπολογίσετε τον χρόνο και τα υλικά σας (τρελό ευκολάκι, όλα όσα χρησιμοποίησα τα παρήγγειλα από το baharat.gr και έφτασαν στο σπίτι μου την επόμενη ημέρα) και να φτιάξετε το menu σας?
Αυτή, είναι η μισή αλήθεια όμως. Γιατί, η άλλη μισή βρίσκεται στο Google Analytics μου. Του οποίου η σελίδα -όπως όποιος διαθέτει blog/site γνωρίζει και πράττει ακριβώς το ίδιο- είναι μονίμως ανοικτή στον Υπολογιστή μου. Κι έτσι παρακολουθώ και γνωρίζω ανά πάσα στιγμή ποια posts μου σας ενδιαφέρουν real time, ποια ψάχνετε και ποια έχουν την μεγαλύτερη ανταπόκριση. And guess what! Όλες αυτές τις ημέρες των εορτών -πέρα από τα τρέχοντα posts μου- βλέπω τους περισσότερους από εσάς στο Overview-Right Now του Google Analytics του Fay’s Control να ανατρέχετε να δείτε την συνταγή για τους “Λαχανοντολμάδες“, αυτή για την “Σούπα Κάστανο με Τρούφα“, -εννοείται- τους “Κουραμπιέδες” μου και με Top Active Page το περίφημο “Ρύζι της Φαίης“! It make sense.

Τη συνταγή της Γαλοπούλας μου σας την έχω ξανά δείξει. Τα Χριστούγεννα του ’14. Καταρχήν, πρόκειται για μία συνταγή της φίλης μου, της Σιας Ξαναλάτου, της οποίας αν θυμάμαι καλά της την είχε δώσει ο Χριστόφορος Πέσκιας (respect), και με αυτά και με τα άλλα, σε άλλη μία μεταξύ μας αναζήτηση -εν ώρα καφέ- για την καλύτερη συνταγή Γαλοπούλας, έφτασε στα χέρια μου. Και πλέον, ορκίζομαι για αυτή! Είναι εύκολη, όσο την ετοιμάζετε το σπίτι σας θα πλημμυρίσει από τα φρέσκα αρώματα από τα εσπεριδοειδή, παραμένει ζουμερή και αφράτη μέσα ενώ είναι ξεροψημένη και crunchy απ’ έξω , ενώ -αντί γέμισης- συνδυάζεται συγκλονιστικά με το (εννοείται) “Ρύζι της Φαίης“! Εγώ φτιάχνω και πατάτες με δεντρολίβανο ως εναλλακτική στο τραπέζι, αλλά μάλλον περιττές είναι μπροστά στο όλο μπαχάρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, εξωτικά αρώματα και πορφυρά χρώματα, ρύζι μου!

Όλα όσα χρησιμοποίησα, μπαχάρια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, αρωματισμένα πιπέρια και εκλεκτά αλάτια, τα παρήγγειλα από το baharat.gr. Γενικά, εκτός του ότι αντλώ τις καλύτερες εμπνεύσεις μου όταν μπαίνω στο συγκεκριμένο eshop, μου κάνει και την ζωή μου τρελά πιο εύκολη!

Συνταγή-Διαδικασία Step by Step: Πλένω την Γαλοπούλα μου (εγώ προτιμώ της Γεωργικής Σχολής) και την τοποθετώ στην Γάστρα μου. Προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και αρκετό αλάτι Fleur De Sel Μεσολογγίου, (που επίσης έχω παραγγείλει από το baharat.gr.) Προσθέτω λάδι από περγαμόντο, και ξύδι από σύκο, με το οποίο κάνω απαλά μασάζ σε όλη την γαλοπούλα. Αν δεν βρείτε λάδι από περγαμόντο, και ξύδι από σύκο, θα βρείτε οπωσδήποτε αντίστοιχες εξαιρετικές γεύσεις από την GAEA. Κόβω πέντε πορτοκάλια και άλλα τόσα limes και τα στύβω με το χέρι πάνω στην γαλοπούλα. Αφήνω τα κομμάτια τους μέσα στην γάστρα και γεμίζω την κοιλιά της με τις φλούδες των εσπεριδοειδών. Προσθέτω sesame oil, θυμάρι, δεντρολίβανο και δύο φύλα δάφνης. Κόβω δύο κρεμμύδια στα τέσσερα και τα ρίχνω στην γάστρα, προσθέτω λίγο λευκό κρασί απλά να καλυφθεί ο πάτος της, και αρκετό πιπέρι. Εγώ χρησιμοποίησα λεμονοπίπερο από το baharat.gr. Μόλις είναι έτοιμη, προσθέτω καραμελωμένους ξηρούς καρπούς με ένα τζίντζερ σε κομμάτια. Τα κομμάτια τζίντζερ τα πασπαλίζω παντού στην Γαλοπούλα, καθώς και μέσα στην κοιλιά της. Επίσης, επειδή εγώ συνοδεύω την Γαλοπούλα με το “Ρύζι της Φαίης” το οποίο είναι γεμάτο ξηρούς καρπούς και καραμελωμένα φρούτα, εξαιρώ αυτό το κομμάτι της συνταγής, αλλά είναι πάντα θέμα γούστου και έμπνευσης της στιγμής.
Βάζω την Γάστρα στον Φούρνο, στους 200 Βαθμούς, και ψήνω για πέντε ώρες περίπου, ανάλογα τα κιλά της Γαλοπούλας. Το τελευταίο μισάωρο, αφαιρώ το καπάκι της Γάστρας, και συνεχίζω το ψήσιμο σε χαμηλότερους βαθμούς.

Ελαιόλαδο που μου χάρισε ο Γιώργος Καράμπελας. Το εμφιαλώνει μόνο για εκλεκτούς φίλους, και σε κάθε έναν από εμάς, αφιερώνει και ένα χαρακτηριστικό του graphic. Εμένα μου αφιέρωσε τα μεγάλα μαύρα γυαλιά…

Κάνω πολύ καλό μασάζ στην Γαλοπούλα με Αλάτι Fleur de Sel Μεσολογγίου.

 

Αν δεν βρείτε λάδι από περγαμόντο, και ξύδι από σύκο, θα βρείτε οπωσδήποτε αντίστοιχες εξαιρετικές γεύσεις από την GAEA. Εγώ τα βρήκα χθες στον Θανόπουλο

Κόβω πέντε πορτοκάλια και άλλα τόσα limes και τα στύβω με το χέρι πάνω στην γαλοπούλα. Αφήνω τα κομμάτια τους μέσα στην γάστρα και γεμίζω την κοιλιά της με τις φλούδες των εσπεριδοειδών.

Προσθέτω λάδι από περγαμόντο, πάνω στα ολόφρεσκα λάιμ

 

Λεμονοπίπερο! Προτιμήστε το, θα δώσει άλλη νοστιμιά. Εγώ το παρήγγειλα από το baharat.gr, όπως και τις Δάφνες μου, το Θυμάρι και το Δεντρολίβανο!

Κόβω ένα τζίντζερ σε μεγάλα κομμάτια και τα προσθέτω στην γάστρα, πάνω στην Γαλοπούλα και μέσα στην κοιλιά της

Βάζω την Γάστρα στον Φούρνο, στους 200 Βαθμούς, και ψήνω για πέντε ώρες περίπου, ανάλογα τα κιλά της Γαλοπούλας. Το τελευταίο μισάωρο, αφαιρώ το καπάκι της Γάστρας, και συνεχίζω το ψήσιμο σε χαμηλότερους βαθμούς.

Βράζω τις πατάτες μου, τις βγάζω σε ένα pyrex, προσθέτω ανθό αλατιού, βούτυρο και δεντρολίβανο, και τις τοποθετώ στον φούρνο, κάτω από την Γάστρα μου

Αν βρείτε πατάτα σε σχήμα καρδιάς, χαμογελάστε. Όλα θα σας πάνε καλά… ??????

Εν τω μεταξύ, φτιάχνω την σαλάτα, με baby σπανάκι, αποξηραμένα σύκα, ρόδι και σταφίδες, ενώ φτιάχνω και μία απαλή βινεγκρέτ

Μισή ώρα πριν βγάλω την Γαλοπούλα για να ξεκουραστεί, ξεκινάω να φτιάχνω το πολυαγαπημένο “Ρύζι της Φαίης”! Με Δαμάσκηνα, Βερίκοκα, Σταφίδες, Φιστίκια Αιγίνης και Ρόδι! Warning! Highly Addictive…

Δεν έχει νόημα να σας γράψω πάλι την συνταγή, μπορείτε να την βρείτε όλη, step by step εδώ!

Tattaahh!!!!! Έτοιμη! Ζουμερή και ξεροψημένη!!!! Και του χρόνου!

Εννοείται πως μπορείτε να φτιάξετε την παραδοσιακή γέμιση, εγώ την προτίνω με το “Ρύζι της Φαίης”! Μπείτε εδώ να μάθετε γιατί ονομάζεται έτσι….

Συνοδέψτε με τις πατάτες σας με δεντρολόβανο και με την σαλάτα με τα σύκα!

Και του χρόνου!

Καλές μαγειρικές, ας πλημμυρίσει  το σπίτι σας με όλα τα παραπάνω αρώματα, ας έχει όλη η χρονιά τις παραπάνω γεύσεις! Καλή επιτυχία, μπορείτε να μου στείλετε μηνυματάκια για κάθε σας απορία, περιμένω εντυπώσεις!

Και του χρόνου,

με αγάπη,

Φαίη!!!! 

error: Content is protected !!