Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…
Εννοείται πως για τους ξακουστούς μου Κουραμπιέδες με Καβουρδισμένο Φουντούκι, μιλάω, γιατί ξέρετε πολύ καλά πως όταν μιλάμε για Λαχανοντολμάδες, για Vitello Tonnato και για Κουραμπιέδες, εδώ θα βρείτε τις καλύτερες συνταγές! Το ‘χω!
Το φιλέτο Wellington ας πούμε, είναι το δυνατό σημείο της Σαλώμης. Το βάζει έτσι απλά -και χωρίς κανένα άγχος ή αγωνία– στον φούρνο, και λίγη ώρα αργότερα βγαίνει το καλύτερο, το ομορφότερο και το νοστιμότερο Wellington του κόσμου. “Αθηναϊκή” δεν κάνει κανείς καλύτερη από τον Νικόλα. Γνωστό… Όταν όμως μιλάμε για Λαχανοντολμάδες, για Vitello Tonnato και για Κουραμπιέδες… να σέβεστε! Μπορώ να περιαυτολογώ για ώρες για αυτά τα τρία δυνατά μου σημεία, οπότε καλύτερα ας το κόψουμε εδώ και να πάμε στην κουζίνα να τους φτιάξουμε.
Όπως σας έκανα κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο στα Instagram stories μου προχθές που έφτασε η παραγγελία μου από το baharat.gr, όταν έχεις δίπλα σου στην κουζίνα τα καλύτερα υλικά, την πιο φρέσκια πρώτη ύλη, τότε όλα είναι εύκολα. Και αυτές τις ημέρες -και από ότι φαίνεται έτσι θα μας πάει έως και των Φώτων- εγώ έχω πάθει εξάρτηση με το e-shopping από το baharat. gr. Τόσο πολύ, που και για να εμπνευστώ στο τι θα μαγειρέψω, μπαίνω στις μαγικές σελίδες του baharat.gr, χαζεύω τα εξωτικά μπαχαρικά του, τα εκλεκτά βότανα του, τους λαχταριστούς ξηρούς καρπούς του και τα μοναδικά delicatessen του, και αρχίζω και φτιάχνω ολόκληρες λίστες! Κας κας xmas holiday mix , Sprinkletti merry berry, Ζάχαρη Sanding, Χρυσά Αστεράκια για τα donuts και ειδικά κουπάτ για τους Κουραμπιέδες! Όλο άρωμα Κανέλες αλλά και ζαχαρόπαστα σε λευκή σοκολάτα από το Βέλγιο, αποξηραμένα φρούτα όπως Ιβίσκος, Πεπόνι και Παπάγια… Είναι να μη εμπνευστείς?
Χθες το απόγευμα λοιπόν, όταν μπήκα στο σπίτι από την πρωινή μου συνάντηση με την Ιλεάνα και την Άννα στο Salomaio, αλλά και τα επόμενα ραντεβού μου στο Golden Hall, και λίγο πριν φύγω για το Κολωνάκι, και το champagne cocktail της Ουρανίας Βουράκη, ξεκίνησα την μαγική αυτή συνταγή καβουρδίζοντας τα υπέροχα τραγανά φουντούκια μου και κοσκινίζοντας το αλεύρι και την άχνη, και ολοκλήρωσα στολίζοντας τις μεγάλες πιατέλες, με ολόλευκα πασπαλισμένα με αρωματική ζάχαρη Χριστουγεννιάτικα γλυκά!
Αυτή είναι η συνταγή μου, και μπροστά σε αυτήν άλλη καμιά…
Υλικά:
500 γρ. βούτυρο
100 γρ.ζαχαρη αχνη
1 κρόκος αυγού
50 γρ.κονιακ
200γρ φουντούκια καβουρντισμένα ελαφρά
καιψιλοκοπανισμένα
1 κ.τσαγιου κανέλα
1 κ.τσαγιου μπεικιν
αλεύρι μαλακό όσο πάρει – λίγο λιγότερο του κιλού-
500 γραμ. άχνη ζάχαρη
Διαδικασία:
Χτυπάμε το βούτυρο να ασπρίσει καλά και προσθέτουμε την ζάχαρη, τον κρόκο, το κονιάκ, και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Εκεί που νομίζουμε πως έχουμε χτυπήσει αρκετά καλά, να ξέρετε πως δεν έχουμε… Συνεχίστε! Συνεχίστε μέχρι να σας πιαστεί το χέρι, μέχρι να πείτε “έλεος”. Χτυπάμε το βούτυρο πραγματικά πολύ ώρα, έως ότου γίνουμε πραγματικά υπερήφανες από τον βουτυρένιο αφρό!
Προσθέτουμε τα φουντούκια και την κανέλα. τα φουντούκια αφήστε τα χοντροκομμένα!
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε λίγο λίγο στην ζύμη έως να μην κολλάει στα χέρια.
Αραδιάζουμε σε λαδόκολα στο ταψί και πλάθουμε στο χέρι μας τους κουραμπιέδες.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′ περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη.
Και του Χρόνου, με Υγεία και αγάπη!!! xxx