Αν το έλεγαν ένας δύο, δεν θα το κάναμε θέμα… Το επιβεβαιώνουν όμως όλοι. Οι παρέες της Ελμίνας όταν τους βρίσκουν το καλοκαίρι σερβιρισμένους στην βεράντα, μετά την παραλία. Οι γονείς μου τις Κυριακές του χειμώνα. Εννοείται πως η μητέρα μου τους κάνει ακόμη καλύτερους, αυτή άλλωστε μου έμαθε όλα της τα μυστικά. Τα πεθερικά μου που πάντα τους στέλνω ταπεράκια. Η Νέλλυ που τους έφτιαξα για τους καλεσμένους της στο γενέθλιο πάρτι της. Και η Σαλώμη φυσικά, και η μητέρα της, αλλά και ο Γιάννης και η Τίνα. Και ο Νικόλας… Που παραδέχθηκε πως αν έπρεπε να διαλέξει ένα και μόνο φαγητό που θα μπορούσε να τρώει σε όλη του την ζωή, αυτό είναι οι Λαχανοντολμάδες μου! Soul Food…
Εγώ ψώνιο με την μαγειρική μου δεν είμαι, αλλά στους κουραμπιέδες και στους λαχανοντολμάδες είμαι πολύ δυνατή… 🙂
Ίσως επειδή ποτέ δεν το αντιμετώπισα ως ένα “μπελαλίδικο” φαγητό όπως το κατηγορούν. Ή επειδή το’χω χούι να αρωματίζω τον πάτο της κατσαρόλας μου με άνηθο και μαϊντανό και φύλλα από λάχανο, ή επειδή το αυγολέμονο το παίζω στα πέντε δάχτυλα. Και τους κάνω ξινούς. Πραγματικά ξινούς! Αλλιώς, άστο, φτιάξε κάτι άλλο. Tο αυγολέμονο πρέπει να είναι creamy και ξινό, τέλος.
Α, και τους Λαχανοντολμάδες τους φτιάχνεις μόνο για όσους αγαπάς. Δεν τους φτιάχνεις για να ξεπετάξεις υποχρέωση, ούτε κοινωνικό ή επαγγελματικό γεύμα. Τους ετοιμάζεις αποκλειστικά και μόνο για αυτούς που θέλεις να δείξεις την φροντίδα και την αγάπη σου.
Άρα τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά!
Follow me…
Υλικά:
1 κιλό κιμά, μοσχαρίσιο
1 Λάχανο, μεγάλο
1 κρεμμύδι
Άνηθο, ένα μπολ
Μαϊντανό, ένα μπολ
Ρύζι σούπας, ένα μπολ
Πιπέρι-Αλάτι
Για το Αυγολέμονο:
7-8 λεμόνια
2 αυγά
Ψιλοκόβω τον Άνηθο, τον Μαϊντανό και το Κρεμμύδι. Τα προσθέτω στο μπολ που έχω τον κιμά μου, προσθέτω το ρύζι, αλάτι & πιπέρι και ανακατεύω καλά με τα χέρια. Βράζω το Λάχανο μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του. Παίρνω ένα ένα τα φύλλα, αφαιρώ το σκληρό μέρος του φύλλου, τοποθετώ στην άκρη του κάθε φύλλου από μία μεγάλη κουταλιά της σούπας κιμά, και αρχίζω να ρολλάρω.
Τυλίγω όλα μου τα φύλλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζω λίγο (καλό) ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι που το σοτάρω μόνο για 2 λεπτά. Από πάνω τοποθετώ μερικά φύλλα λάχανο, άνηθο και μαϊντανό για να αρωματιστεί όλη η κατσαρόλα. Προσθέτω ένα ποτήρι ζεστό νερό και από πάνω τοποθετώ τους λαχανοντολμάδες. Κλείνω την κατσαρόλα με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν οι λαχανοντολμάδες μου. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνω την φωτιά στο μισό.
Τους μαγειρεύω για μία ώρα περίπου. Βγάζω από την φωτιά, βάζω την κατσαρόλα στο πλάι και ετοιμάζω το αυγολέμονο.
Παίρνω λίγο χλιαρό χυμό από την κατσαρόλα, αν θέλω του προσθέτω και ελάχιστο corn flour. Σε ένα άλλο μπολ χωρίζω τα ασπράδια από τα δύο αυγά και τα χτυπάω μόνα τους καλά, προσθέτω μετά τους δύο κρόκους, ανακατεύω καλά, και προσθέτω ελάχιστο από τον χυμό των λεμονιών πολύ σιγά και με προσοχή για να μην κόψει η σάλτσα μας. Προσθέτω τον υπόλοιπο χυμό των λεμονιών μαζί με τον χυμό που έχω κρατήσει από το φαγητό μου.
Το μυστικό είναι να μην τσιγκουνευτείτε τα λεμόνια και να μην φοβηθείτε το αυγολέμονο! Αν το πάτε step by step όπως σας το έδειξα, τίποτα δεν θα πάει στραβά…
Tattaahh!!!!!
Καλή επιτυχία αγαπημένοι μου, περιμένω εντυπώσεις…
Καλό Σαββατοκύριακο xxx