ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ξύπνα! Ώρα για Ύπνος Project!

hyleftΤο Ύπνος Project υπόσχεται να μας ανοίξει τα μάτια για όλες εκείνες τις ώρες της ζωής μας που δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε. Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κοιμάται; Πώς περνάμε το 1/3 της ζωής μας; Ένα project που θα σας κάνει να βρείτε ή να χάσετε τον ύπνο σας. Μια γιορτή «ύπνου» στήθηκε χθες βράδυ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, όπου χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης που τιμά το 1/3 της ζωής μας: τον ύπνο• τον ύπνο που χάσαμε, τον ύπνο που επιθυμούμε και τον ύπνο που θέλουμε να ξαναδιεκδικήσουμε.
Η έκθεση σε επιμέλεια του Γιώργου Τζιρτζιλάκη και του Θεόφιλου Τραμπούλη με έργα 50 ιστορικών και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών -Γύζη, Τσαρούχη, Παρθένη, Λύτρα, Μόραλη, Ιακωβίδη, Χαλεπά, Κεσσανλή, Παναγιώτου, Γεωργίου, Παπαδημητρίου, Αλαβάνου, Καναρέλη, Καβαλλιεράτου, Σαχπάζη και πολλών άλλων- μας βοηθάει να βουτήξουμε σε μια κατάσταση ύπνου, με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Εύας Μανιδάκη και του Θανάση Δεμίρη.
Στη Στέγη έχει δημιουργηθεί ένας χώρος που παραπέμπει στην απώλεια προσανατολισμού που βιώνουμε όταν κοιμόμαστε: κουρτίνες, μαύρος χώρος με δυσδιάκριτα όρια, σαν λαβύρινθος του κοιμώμενου μυαλού μας, στον οποίο ακολουθείς τη διαδρομή που εσύ επιθυμείς.

ΔΑΦΝΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

ΔΑΦΝΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, όλα σε άπλετο φως, όπου η ιστορία αγκαλιάζει τη σύγχρονη τέχνη. Το Hypnos Project περιλαμβάνει επίσης πολλές ακόμα δράσεις σχεδιασμένες από τους Πάσκουα Βοργιά, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη, Γιώργο Τζιρτζιλάκη, Θεόφιλο Τραμπούλη: περφόρμανς, sleepover, pyjama party, κινηματογραφικός μαραθώνιος, συζητήσεις, κλινική ύπνου και πολλά άλλα. Δείτε έργα που καλύπτουν όλες τις περιόδους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, από το 19o αιώνα έως σήμερα, σε χώρους που δεν περιμένατε. Κοιμηθείτε ένα βράδυ στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Χορέψτε σε ολονύχτιο pyjama party. Μάθετε για τη στέρηση ύπνου σε συνθήκες κράτησης. Ξαπλώστε σε μια κλινική ύπνου μέσα στη Στέγη. Αναζητήστε σε προσόψεις κτιρίων της Αθήνας γνωστά και άγνωστα κοιμώμενα πρόσωπα. Δείτε ταινίες με θέμα τον ύπνο στον 24ωρο κινηματογραφικό μαραθώνιο. Πάρτε μέρος σε συζητήσεις για τα όνειρα, την αϋπνία, το θάνατο και την ανάσταση.

ΑΛΕΞ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

ΑΛΕΞ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

Το Ύπνος Project είναι ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο αποτελείται από έκθεση σημαντικών έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, performances και sleepovers, σειρά διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων. Το πρόγραμμα προσεγγίζει το μείζον θέμα του Ύπνου μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές, κείμενα και δημόσιες συζητήσεις που ξεδιπλώνουν τις πιο σύγχρονες αιχμές και εκδοχές του. Δεν πρόκειται για μια θεματική έκθεση –με τη συμβατική έννοια του όρου– αλλά για ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων που επικεντρώνονται σε εκείνο το λιγότερο εξερευνημένο τμήμα της ζωής και του φαντασιακού μας.

 ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ

ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ

Εκείνο το τμήμα για το οποίο πιστεύουμε πως οι δραστηριότητές μας αναστέλλονται και αποσυρόμαστε για να ανασυνταχτούμε σωματικά και ψυχικά, που πιστεύουμε πως παύει η κοινωνική δραστηριότητα και τα βάρη της. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα γύρω από το τμήμα της ζωής μας που νομίζουμε πως του αξίζουν η σιωπή και η αργία. Γιατί στον ύπνο αποκαλύπτεται ό,τι θεωρούμε κρυφό και απωθημένο μας εαυτό, αλλά στον ύπνο επίσης γίνεται ο άνθρωπος σώμα ευάλωτο. Στη δραστηριότητα του ύπνου φανερώνεται η μηχανική της ερωτικής ζωής, αλλά στις διαταραχές του ύπνου αποτυπώνονται τα όρια του κοινωνικού σώματος. Μια σειρά νέων τεχνολογιών μετατρέπουν το υπνοδωμάτιο σε ένα καινούριο είδος χώρου εργασίας.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Η συνεχής περιστολή του ύπνου και η ατέρμονη διαστολή της ανθρώπινης εργασίας αποσυνθέτουν τη σημασία της αναζωογονητικής απόσυρσης και φέρνουν στο προσκήνιο μια σειρά από σύγχρονες μορφές βιοπολιτικής και κοινωνικού ελέγχου. Ταυτόχρονα, ο δημόσιος ύπνος, από συστατικό στοιχείο του υπαιθρισμού και της απελευθέρωσης του ανθρώπινου σώματος στο φυσικό περιβάλλον, γίνεται η πολλαπλασιαζόμενη πληγή του πολιτικού και κοινωνικού χώρου στην πόλη και στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

 ΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΙΕΤΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΙΣΑΡΗ

ΔΑΚΗΣ &  ΛΙΕΤΑ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΙΣΑΡΗ

Το Ύπνος Project συγκροτείται γύρω από αυτή ακριβώς τη ριζικά διαφορετική συνθήκη της ετερότητας και του ψυχικού τόνου του ύπνου. Ο έρωτας και ο δίδυμος αδελφός του ύπνου, ο θάνατος, κατέχουν δεσπόζουσα θέση στον κεντρικό ιστό της εκδήλωσης, γύρω από τον οποίον αρθρώνονται μια σειρά από δίπολα, με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο: ύπνος/θάνατος, έρωτας/φύλο, κανονικότητα/διαταραχή, εργασία/ανάπαυση, ταυτότητα/ετερότητα, πραγματικότητα/όνειρο, ορθολογικό/ανορθολογικό, πνευματικότητα/ιατρικοποίηση, παράδοση/νεωτερικότητα, αντικείμενο/επιτέλεση.

 ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΦΕΤΣΑ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ,  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΦΕΤΣΑ

Υπό αυτήν την έννοια, το Ύπνος Project επιχειρεί να διερευνήσει τις διαπλοκές και την περίμετρο των πολλαπλών συσχετίσεων, ανατρέποντας μια σειρά από στερεότυπα γύρω από την ιστορική συγκρότηση της νεωτερικής κουλτούρας στην Ελλάδα και των σχέσεών της με το σύγχρονο.

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ ΝΑΝΤΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΣΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ, ΝΑΝΤΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΣΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ

Φέρνει έτσι μαζί αριστουργήματα της ιστορίας της ελληνικής τέχνης, σύγχρονους καλλιτέχνες και αρχειακό υλικό που προέρχεται από εγγραφές και μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, σε μια δοκιμασία αλληλεπίδρασης και μεταλλαγής.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!