ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

"Variations": Ο Mιχάλης Κατζουράκης στην Μύκονο

Η Apolyto Creative Spot σε συνεργασία με την Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» αίθουσα Καλογερά παρουσιάζουν από τις 15 έως 30 Ιουλίου, την έκθεση του εικαστικού Μιχάλη Κατζουράκη, «Variations”.

katzourakis11

Το ίχνος που αφήνει ο άνθρωπος με τις επεμβάσεις του στο αστικό τοπίο απασχολεί τον Μιχάλη Κατζουράκη τα τελευταία εξήντα χρόνια. Η έκθεση Παραλλαγές παρουσιάζει το πολύπλευρο εικαστικό έργο του καλλιτέχνη αναδεικνύοντας τη στενή του σχέση με τη φωτογραφία.

Συλλέγοντας ίχνη…
Ο Μιχάλης Κατζουράκης περπατά στην πόλη συλλέγοντας ίχνη που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα της. Ξαναπερνά από τα ίδια μέρη με διαφορά ετών, παρατηρεί και καταγράφει με τον φωτογραφικό του φακό τη μεταβολή του αστικού τοπίου. Απομονώνει συγκεκριμένες όψεις αυτού του τοπίου, οι οποίες του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και εξάπτουν την περιέργειά του. Κοντοστέκεται για να τις φωτογραφίσει άλλοτε γιατί συμπυκνώνουν την ψυχολογία του τη δεδομένη χρονική στιγμή και άλλοτε γιατί θέλει να τις περισώσει από τη λήθη, την αφομοίωση ή την καταστροφή τους από την κατασκευαστική μανία του ανθρώπου.

Το μάτι του καλλιτέχνη πέφτει, σχεδόν εμμονικά, επάνω σε θραύσματα, σκαλωσιές και πληγωμένες προσόψεις κτηρίων, αλλά και σε ενδιάμεσους χώρους, που περνούν συνήθως απαρατήρητοι, όπως μεσοτοιχίες, πλινθόκτιστες μάντρες και σήματα οδικής κυκλοφορίας.

katz1

Ο Κατζουράκης συνηθίζει να συνδυάζει ίχνη και αρχιτεκτονικά στοιχεία της πόλης όπου ζει με στοιχεία των πόλεων που επισκέπτεται προσωρινά: έτσι, ένας τσιμεντένιος μαντρότοιχος σχολείου που, για προστασία από πιθανούς εισβολείς, έφερε στο επάνω μέρος του εντοιχισμένα κομμάτια από σπασμένα γυαλιά, και τον οποίο ο καλλιτέχνης δεν χρειάστηκε να φωτογραφίσει μιας και τον έβλεπε καθημερινά στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού όπου ο ίδιος κατοικεί, συνομιλεί με μια αντίστοιχη μάντρα που θα καταγράψει το 2009 σε ένα ταξίδι του στο Βιετνάμ. Από αυτήν τη συνομιλία δύο τοίχων, που ανήκουν σε δύο διαφορετικά σημεία της γης, φτιαγμένα από δύο λαούς με τελείως διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα και αντιλήψεις περί κατασκευής, θα προκύψουν έργα τα οποία έχουν ως βασικό υλικό τους θραύσματα γυαλιών.
Οι πειραματισμοί του Μιχάλη Κατζουράκη με τη φόρμα, το χρώμα και την ύλη μας αποκαλύπτουν ανεξερεύνητες όψεις της πόλης.

error: Content is protected !!