ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Θεόδωρος Μανωλίδης & Yannis Amoryanos: Δύο μεγάλοι καλλιτέχνες συναντιούνται και μας μιλούν για την ζωγραφική τους…

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 και στις 8:30 μ.μ., εγκαινιάζεται στον πολιτιστικό χώρο Da Vinci, η έκθεση ζωγραφικής των διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, Θεόδωρου Μανωλίδη & Yannis Amoryanos.

Την έκθεση, θα προλογίσουν ο κ. Άγγελος Δεληβοριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και η κ. Λόλα Νταϊφά, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Star.

Στην έκθεση στο Da Vinci που επιμελούνται ο Τάκης Δημόπουλος και η Δέσποινα Σαμουρέλη, θα παρουσιαστούν 30 έργα από κάθε καλλιτέχνη, χαρακτηριστικές δημιουργίες τους των τελευταίων χρόνων.

Θεόδωρος Μανωλίδης

Θεόδωρος Μανωλίδης

Ο Θεόδωρος Μανωλίδης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες στην Ελλάδα, διεθνώς καταξιωμένος, με πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα. Οι τελευταίες εκθέσεις του ήταν στο Μονακό (Maison d’Art Gallery) και στο Χονγκ Κονγκ.

Μέσα από ένα ρεαλιστικό ιδίωμα που περιλαμβάνει μνήμες και κληρονομιές από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, έννοιες και σύμβολα, ο Μανωλίδης έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ταυτότητα.

Όπως ο ίδιος μας αναφέρει: «Ο σύγχρονος εξατομισμένος άνθρωπος δεν έχει μνήμη παρελθόντος και κατά προέκταση ενόραση μέλλοντος. Έχει μόνο ομιχλώδες παρόν. Μόνο αυτοί που έχουν τη μακρύτερη μνήμη, έχουν και μακρύτερο μέλλον.

Πιστεύω ότι μέσα από την Τέχνη, ενεργοποιούνται οι θετικές ιδιότητες που έχουμε όλοι μέσα μας. Μια τέχνη που σκιαγραφείται διαχρονική, δισδιάστατη, συμβολική. Μια σύνθεση ρεαλισμού, φαντασίας και συμβόλων.

Το επιδιωκόμενο; Ένα νόημα στο κοινότυπο, κάτι από το μυστήριο στο ολοφάνερο και ίσως μια σταλιά αιωνιότητας στο εφήμερο.

Ζούμε σε εσχατολογικούς καιρούς. Μια πραγματικότητα ακραίως υλιστική, όπου το υπαρξιακό αίνιγμα αλλάζει συνεχώς έννοιες και ερμηνείες και οι ιδέες του καλού και του κακού είναι δυσδιάκριτες. Η ζωή περνάει χωρίς αναμνήσεις, χωρίς δικαίωση του χρόνου και αντιμετωπίζεται σαν τυχαίο συμβάν.

Η διέξοδος είναι δυνατή πια, μόνο μέσα από τα κανάλια του πνεύματος και της τέχνης σε μια διάσταση χωρίς χρονική στιγμή. Και ίσως είναι η μόνη ελπίδα στην αγωνιώδη προσπάθεια της ψυχής για λίγη ποιότητα στον τόσο σύντομο χρόνο της ζωής μας.»

Amoryanos

Yannis Amoryanos

Ο Υannis Amoryanos είναι ένας διεθνούς φήμης εικαστικός καλλιτέχνης. Σε πολύ νεαρά ηλικία εγκαθίσταται στην Νέα Υόρκη, σπουδάζει και ξεκινάει μία λαμπρή καριέρα 45 ετών, πραγματοποιώντας εκθέσεις σε σημαντικά καλλιτεχνικά κέντρα ανά την υφήλιο. «Είμαι ευτυχής που είχα την τύχη να γεννηθώ στην χώρα της πλαστικής αιωνιότητας και ευγνωμονώ την Αμερική η οποία εξετίμησε το έργο μου» μας λέει.

Τα έργα του Amoryanos, μέσα από μια εκλεπτυσμένη ευαισθησία, αποτυπώνουν μια ανάμνηση ενός χαμένου παραδείσου, όπου κυριαρχεί η αισιοδοξία της φύσης και η αρχέτυπη αγνότητα της ανθρώπινης ψυχής. Έργα που επί δεκαετίες, αντιστέκονται και αρνούνται σθεναρά να συμβιβαστούν με τις καθημερινές θύελλες της ζωής. Όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει: «Η ζωγραφική είναι ένα ποίημα φτιαγμένο με χρώματα και πινέλα».

Οι μαγευτικοί χώροι του Amoryanos μας προσκαλούν σε έναν κόσμο ειρηνικό, αγαθό και ευτυχισμένο, έναν κόσμο που τόσο νοσταλγούμε όλοι μας.

Όπως αναφέρει ο Ισπανός κριτικός τέχνης Ramon Faraldo: «Ο Yannis
Amoryanos είναι μοναδικός στο είδος του. Τα έργα του εκπνέουν γαλήνη, ηρεμία και απλότητα, που αποκλείουν το προσωπικό και το υποκειμενικό και τείνουν στο πανανθρώπινο και οικουμενικό.»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 22 Οκτωβρίου.

Χορηγός της έκθεσης είναι η εταιρεία επενδύσεων Wealth Financial Services (www.wealth.gr) και υποστηρικτές ο Οίκος Δημοπρασιών Βέργος και ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης.

Τοποθεσία: Da Vinci, Αγίου Ιωάννου 23, Αγία Παρασκευή

error: Content is protected !!