Διανύουμε την εποχή του χρόνου που ανταλλάσσουμε τα περισσότερα δώρα. Δώρα για γονείς, για τα παιδιά, για τον άντρα/γυναίκα μας, για τους συναδέλφους αλλά και για τους δασκάλους των παιδιών μας, για το προσωπικό που μας βοηθάει, για συγγενείς, και φυσικά, για φίλους…
Και μπορεί εμείς να έχουμε όλη την καλή διάθεση να επιλέξουμε τα καλύτερα για όλους τους παραπάνω, γνωρίζουμε όμως το “savoir-vivre” των δώρων; Ξέρουμε παραδείγματος χάρη αν το δώρο που θέλουμε να πάρουμε στην συνάδελφο μας που στερείται γούστου πρέπει να καθοδηγηθεί από τα δικά μας ή τα δικά της “θέλω”;
Φυσικά και τα δώρα έχουν τα δικά τους dos & don’ts και αυτά είναι τα πιο βασικά:
-Τα δώρα δεν είναι τουρνουά τένις με έπαθλο ποιος θα κάνει το ακριβότερο, το σπανιότερο, το καλύτερο. Όταν προσφέρονται δώρα, όλοι κερδίζουν.
-Είναι παράτολμο να ρωτούμε “Τι θέλεις για τα Χριστούγεννα;” σε ανθρώπους που δεν μας είναι οικείοι. Κινδυνεύουμε να λάβουμε ως απάντηση στην καλύτερη περίπτωση ένα “δε ξέρω” και στη χειρότερη, κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.
-Όμως και η άβολη ερώτηση στους οικείους μας “Τι δώρο θα ήθελε/χρειάζεται το παιδί σου;” είναι ακόμη πιο παράτολμη και ίσως και άκομψη. Καταρχήν ο αποδέκτης της ερώτησης μπορεί να σκεφτεί πως θα άξιζε μία απάντηση “Το παιδί μου δεν χρειάζεται κάτι, και αν χρειάζεται ή θέλει κάτι θα του το πάρω εγώ”, ενώ θα σκεφτεί σίγουρα “Σκέψου μόνος σου, αυτή είναι η ουσία του δώρου!”
-Οι καλύτεροι αποδέκτες δώρων είναι τα παιδιά. Προσέχουμε όμως να μην τους προσφέρουμε δώρα που θα προκαλέσουν ενδοοικογενειακές έριδες, π.χ. κατοικίδια ζώα ή κινητό τηλέφωνο.
-Στα πάρτι και στις δεξιώσεις τα δώρα δεν ανοίγονται ποτέ επιτόπου. Μόνες εξαιρέσεις αποτελούν τα κλειστά παιδικά πάρτι γενεθλίων και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις. Όταν όμως μας φέρνουν προσωπικώς ένα δώρο στο γραφείο ή στο σπίτι, το ανοίγουμε παρουσία αυτού που μας το προσφέρει.
-Ένας από τους πιο σύγχρονους τρόπους παραγγελίας δώρων είναι μέσω Διαδικτύου. Επιλέγουμε αν θέλουμε το δώρο να σταλεί πρώτα σε εμάς για να επιμεληθούμε το περιτύλιγμα ή αλλιώς να συσκευαστεί και να σταλεί κατευθείαν στον αποδέκτη. Στην τελευταία περίπτωση συνοδεύουμε το δώρο με ένα e-mail.
-Τέλος, πάντα σκεφτόμαστε το γούστο του αποδέκτη, προσπαθώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.