ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

I' d rather have flowers on my table than diamonds on my neck!

Με αφορμή ένα από τα πιο εντυπωσιακά -και συγχρόνως κομψά- και οπωσδήποτε υπέροχα, κατακόκκινα βελούδινα τριαντάφυλλα που έχω δει ποτέ, και που που έλαβε η κόρη μου πριν λίγες ημέρες -ναι, πλέον τα κατακόκκινα βελούδινα τριαντάφυλλα που φτάνουν στο σπίτι μας έχουν αποδέκτη την Ελμίνα φυσικά, δεν χρειάζεται καν να διαβάσουμε το όνομα στην κάρτα που τα συνοδεύει-, αλλά και με όλη τη περίοδο των Χριστουγέννων που προηγήθηκε, με αποκορύφωμα την ονομαστική μου γιορτή εορτή, δράττομαι της ευκαιρίας να μιλήσουμε για το πως στέλνουμε και πως δεχόμαστε λουλούδια. Τις όμορφες συνθέσεις, άλλες απλές που άφηναν τα ίδια τα λουλούδια να πρωταγωνιστήσουν με την ομορφιά τους, άλλες πιο σύνθετες που δεν μπορούσες να μην ενθουσιαστείς στην θέα τους, λουλούδια οικεία και αγαπημένα ή πιο σπάνια, η αλήθεια είναι μία, ό,τι κι αν σκεφτείς να προσφέρεις σε μία γιορτή, τα λουλούδια είναι πάντα η πιο κομψή επιλογή.

9aa28668b8aeec60bd3334c70a58a714

Λουλούδια που στέλνουμε πριν ή μετά από ένα δείπνο που είμαστε καλεσμένοι, άλλα που συνοδεύονται απλά με μία κάρτα που αναγράφει “χρόνια πολλά”, λουλούδια που διαλέγουμε ως δώρο σε μία πρόσκληση της τελευταίας στιγμής όταν τα υπόλοιπα καταστήματα είναι κλειστά, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία ευγενική χειρονομία, πάντα ευπρόσδεκτη. Και εγώ, κάθε -μα κάθε φορά- που με παίρνουν τηλέφωνο από ένα ανθοπωλείο για να ζητήσουν την διεύθυνση μου, τα περιμένω με ανυπομονησία μικρού παιδιού μπροστά στα όμορφα πακεταρισμένα δώρα του, κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δώρο! Έστω κι αν ξέρω πως αν πρόκειται για εντυπωσιακά -και συγχρόνως κομψά- και οπωσδήποτε υπέροχα, κατακόκκινα βελούδινα τριαντάφυλλα, αποδέκτης τους θα είναι η κόρη μου.
Η όλη διαδικασία να επιλέξω το σωστό μπουκέτο για αυτόν που θέλω να τα προσφέρω, να σκεφτώ το γούστο του, την προσωπικότητα του, τον χώρο του, ή όταν τα παραλαμβάνω που σκίζω με ενθουσιασμό τον φάκελο της κάρτας, η επιλογή του βάζου, του σωστού μέρους που θα τα τοποθετήσω, το φρέσκο νερό που τους ετοιμάζω, όλα είναι μία όμορφη ιεροτελεστία, μία χαρά που συγκρίνεται με λίγες αντίστοιχες.

Προσωπικά, συνεργάζομαι αποκλειστικά με το flower shop της Antoinetta Koutsouradi, μιας που έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ποιότητα των λουλουδιών της, στην αισθητική των συνθέσεων της, στην βοήθεια που μου προσφέρει κάθε φορά στην επιλογή ενός μπουκέτου, ενώ όταν εγώ βρίσκομαι κάπου μακριά -όπως την περίοδο της Πρωτοχρονιάς– και δεν μπορώ να επιλέξω αυτοπροσώπως μία σύνθεση για να στείλω, κάνω τηλεφωνικά τις παραγγελίες μου, και φυσικά, με ενημερώνει πάντα με ένα γραπτό μήνυμα την στιγμή της παράδοσης. Το ίδιο θα συμβούλευα και σε εσάς, να μείνετε σταθεροί σε ένα ανθοπωλείο, και με τον καιρό, θα μάθουν τα γούστα σας, αυτά του σπιτιού σας, των φίλων σας.

H λευκή Φαλενόψια που μου στέλνει κάθε πρώτη του μήνα το Flower Shop της Antoinetta Koutsouradi για το υπνοδωμάτιο μου.
H λευκή Φαλενόψια που μου στέλνει κάθε πρώτη του μήνα το Flower Shop της Antoinetta Koutsouradi για το υπνοδωμάτιο μου.
Και η Φαλενόψια σε ποτ από fiber class που έχω πάντα στο μπάνιο των ξένων...
Και η Φαλενόψια σε ποτ από fiber class που έχω πάντα στο μπάνιο των ξένων..

Και φυσικά, τα λουλούδια έχουν τους δικούς τους κώδικες, τα δικά τους dos & donts, τη δική τους γλώσσα, η οποία δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από δύο γοητευτικές κυρίες της καλής κοινωνίας, μία Γαλλίδα, τη Mathilde de Latour, και την Αμερικανίδα Dorothea Lynde Dix.

Το ομορφότερο art de la table και το seating arrangement γίνεται πάντα με συνθέσεις λουλουδιών...
Το ομορφότερο art de la table και το seating arrangement γίνεται πάντα με συνθέσεις λουλουδιών…

Πως δεχόμεθα τα λουλούδια:

Όταν οι φίλοι μας έρχονται στο σπίτι και μας προσφέρουν λουλούδια, το savoir-vivre υποδεικνύει να μην τα εγκαταλείπουμε στην κουζίνα. Τα βάζουμε αμέσως σε ένα βάζο και τα τοποθετούμε στο σαλόνι.

Εάν λάβουμε λουλούδια την προηγούμενη ή το πρωί πριν από το κάλεσμα μας, ευχαριστούμε αυτούς που μας τα έστειλαν τη στιγμή που τα λαμβάνουμε. Τα λουλούδια τους τα τοποθετούμε πάλι σε κεντρικό σημείο, στην είσοδο ή στο σαλόνι.

Σε ποιους τα προσφέρουμε:

Ένα παιδί προσφέρει λουλούδια σε όλες τις γυναίκες της οικογένειας του συμπεριλαμβανόμενης και της δασκάλας του και της γκουβερνάντας του.

Μία γυναίκα μπορεί να προσφέρει σε άλλες παντρεμένες ή μη γυναίκες. Ποτέ σε έναν άνδρα, εκτός κι αν αυτός έχει κάποιο υψηλό αξίωμα ή αν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Φυσικά, μία γυναίκα μπορεί να προσφέρει λουλούδια στον πατέρα της ή στον εργοδότη της, ή στον υπάλληλο της.

Είναι αφελές να προσφέρουμε λουλούδια σε αυτούς που μένουν στην εξοχή.

Πως τα στέλνουμε:

Όταν προσφέρουμε ένα μόνο είδος λουλουδιών, προσέχουμε να είναι πάντα σε μονό αριθμό, εκτός από δεκατρία. Το μήνυμα πίσω από αυτή τη χειρονομία είναι ότι αντί να αγοράσουμε μία απλή ντουζίνα τριαντάφυλλα, χωρίς να έχουμε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο μπουκέτο, τα διαλέξαμε ένα προς ένα.

Στις βόρειες χώρες συνηθίζεται να προσφέρουμε τα λουλούδια χωρίς το περιτύλιγμα τους. (Συνήθεια που με βρίσκει απολύτως σύμφωνη).

Η πριγκίπισσα Ερμίν ντε Κλερμόν-Τοννέρ αναφέρει στο βιβλίο της: «Μία φίλη μου τηλεφώνησε μία μέρα, για να μάθει τι αποχρώσεις έχει το σαλόνι μου, όπου υποδέχομαι τους καλεσμένους μου. Όταν έφτασε στο σπίτι μου, το χρώμα των λουλουδιών ταίριαζε υπέροχα με τα έπιπλα και τους τοίχους. Ένας Ιταλός φίλος μου, μου προσέφερε ένα μπουκέτο ηλιοτρόπια, των οποίων τα κοτσάνια ήταν πάνω από ένα μέτρο. Το άκρων άωτον του εκλεπτυσμού του ήταν ότι μου προσέφερε και ένα υπέροχο μεγάλο βάζο, για να μπορέσω να τα τοποθετήσω».

Καλημέρα! xxx

error: Content is protected !!