ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Συζήτηση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με την Ελένη Αρβελέρ στο Delphi Economic Forum!

Τα διαχρονικά μηνύματα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και της Μάχης των Θερμοπυλών, σε μια κρίσιμη για την ανθρωπότητα περίοδο, συζήτησαν στο πλαίσιο του 5ου Delphi Economic Forum η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους “Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020” , κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Πρύτανης της Σορβόννης, κυρία Ελένη Αρβελέρ.

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος κύριος Αντώνης Σρόιτερ, με τίτλο Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Ο Θρίαμβος της Θέλησης, η κυρία Βαρδινογιάννη επεσήμανε πως η πανδημία άλλαξε τη ματιά μας στον κόσμο, κάνοντας τα πράγματα ρευστά και αβέβαια. Η κυρία Βαρδινογιάννη μιλώντας για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόνισε πως θα συμβάλλει στην προσπάθεια ανασύνταξης του μέλλοντος, ενώ δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα Φόρουμ του εξωτερικού και αποπνέει το μοναδικό πνεύμα των Δελφών.
Αναφερόμενη στην Επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας,  είπε πως πρόκειται για ένα «έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Ελλάδας, γιατί δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα». «Πρόκειται για ένα μάθημα που έδωσαν οι λίγοι στους πολλούς και έδειξε πως  η αρετή είναι δύναμη και η στρατηγική σημαντικότερη από την πολιτική», είπε η κυρία Βαρδινογιάννη. Ο θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης είναι το δίδαγμα που έχουμε πάρει και πρόκειται για μία παρακαταθήκη που είναι βαθύτατα αποτυπωμένη στο DNA του Έλληνα, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη. Και τόνισε πως με την πανδημία ο Έλληνας έκανε το «Εγώ» ξανά «Εμείς»: «Η Ελλάδα, αυτή η μικρή και θαυματουργή χώρα που ξέρει να μας κάνει υπερήφανους, πέρασε ξανά το μήνυμά της στον κόσμο ολόκληρο πως η σωστή στρατηγική, η ενότητα, το φιλότιμο και η θέληση δίνουν τη νίκη.  Κάνουν τη διαφορά.»
Η πανδημία υπογράμμισε ακόμα περισσότερο το βαθύτερο νόημα της Επετείου των 2.500 χρόνων, τόνισε η κυρία Βαρδινογιάννη: «Το  έπος των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας είναι ένα έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Ελλάδας.  Είναι ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας με ιδιαίτερο βάρος και σημασία.  Όχι μόνο γιατί σηματοδότησε τη γέννηση του Δυτικού Πολιτισμού αλλά και γιατί δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα. Νιώθω πραγματικά πως η παρακαταθήκη τόσων αιώνων ιστορίας που τόσο εύστοχα διατυπώνεται στη σημερινή θεματική ως «Ο θρίαμβος της θέλησης» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Γιατί  τελικά οι Έλληνες είμαστε ίδιοι μέσα στα βάθη των αιώνων!  Όποτε η Ελλάδα μας χρειάζεται, όποτε η ανθρωπότητα χρειάζεται την Ελλάδα, μπορεί οι «Θερμοπύλες» να αλλάζουν, εμείς όμως παραμένουμε εκεί. Θεματοφύλακες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, η Πανδημία τόνισε ακόμα περισσότερο τη διεθνή σημασία και το βαθύ νόημα του Επετειακού Έτους. Γιατί οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα δεν είναι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αλλά ιδεολογικοί. Δεν είναι οι τόποι όπου έγιναν οι μάχες. Είναι το όραμα και οι αξίες. Είναι οι άνθρωποι και τα ιδανικά για τα οποία αυτοί αγωνίστηκαν».
Ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε την Πρύτανη της Σορβόννης Ελένη Αρβελέρ αν οι Έλληνες δικαιούμαστε να λέμε πως η Σαλαμίνα και οι Θερμοπύλες άλλαξαν τον κόσμο. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών είπε πως ουδέποτε οι Έλληνες ξεχάσαν τον θρίαμβο. Ακόμα και στα χρόνια της μεγάλης σκλαβιάς μας συνόδευε, επεσήμανε η κυρία Αρβελέρ, και με τον ευθύ λόγο που τη διακρίνει είπε πως ο Δημάρατος δεν είχε δίκιο για τους Έλληνες όταν έλεγε πως όταν βρεθούν μπροστά τον ξένο γίνονται μία γροθιά, γιατί ο Ξέρξης  πέρασε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αμαχητί. Και φτάνει στις Θερμοπύλες. Εκεί η δήθεν ήττα του Λεωνίδα από τον Ξέρξη είναι η μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας, είπε η Ελένη Αρβελέρ.

error: Content is protected !!