Μαζευόμαστε λέμε! Έχουμε αφήσει πίσω μας γιορτές, και πάρτι, και καλέσματα, και τραπεζώματα, και την μία έξοδο μετά την άλλη, και ταξίδια γαστρονομικού ενδιαφέροντος, ολοκληρώσαμε σήμερα και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, καιρός να μαζευτούμε λιγάκι, έτσι; Όχι πολύ, μην τρελαινόμαστε κιόλας -μην σας ξενερώσω, και αφήσετε αυτό το post στην μέση από την βαρεμάρα- αλλά κακά τα ψέματα, ο Φεβρουάριος -μετά την αποτοξίνωση του dry January– είναι ο classic μήνας, όπου προσέχουμε τόσο την διατροφή μας όσο και το να οχυρώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον οργανισμό μας. Και μόνο τα “απειλητικά” μηνύματα που καταφθάνουν καθημερινά από το σχολείο για την γρίπη και τις ιώσεις, δεν θέλεις και πολύ για να μπεις σε σοβαρό πρόγραμμα, και να αποτελέσεις και το καλό παράδειγμα για όλη την οικογένεια σου.
Η αλήθεια τώρα βέβαια είναι πως στην δική μας οικογένεια, το καλό παράδειγμα διατροφικά είναι η Ελμίνα, αλλά παίρνω και εγώ credits, μιας και εγώ ήμουν πάντα ο κέρβερος (από μηνών, όπου ξεκίνησαν οι διατροφικές της συνήθειες και η διατροφική της ρουτίνα), ώστε πλέον να περηφανεύομαι για όλα τα οφέλη που απολαμβάνει από αυτήν ακριβώς την αυστηρότητα μου.
Anyways, αυτά πάνω κάτω σκεφτόμουν προχθές, όπου με το ipad στην αγκαλιά, μπήκα στο baharat.gr και παρήγγειλα όλα όσα χρειάζομαι για την “βόμβα βιταμίνης” αυτής της εβδομάδας. Της εβδομάδας, όπου στο σπίτι μας υιοθετούμε (ξανά) μία πιο προσεκτική ρουτίνα διατροφής, προσθέτοντας όσο πιο πολλές υπερτροφές γίνεται. Δεν αναφέρομαι στην τόσο ξεπερασμένη λέξη “δίαιτα”, αλλά στην όσο μεγαλύτερη και καλύτερη ένταξη των υπερτροφών, στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Τα γνωστά πλέον σε όλους μας superfoods, στα οποία λίγο να συμπεριφερθούμε με αγάπη και προσοχή, μπορούν να μας προσφέρουν απίστευτα νόστιμα πιάτα, και κάπως έτσι να γίνουν η καθημερινή μας συνήθεια, και γιατί όχι, και να ανυπομονούμε για αυτά.
Οι υπερτροφές είναι οι τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα ιχνοστοιχεία και ένας μεγάλος αριθμός ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι τροφές αυτές ασκούν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Μια τροφή καταλήγει στο να χαρακτηριστεί ως υπερτροφή, εφόσον υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κλινικών ερευνών που να πιστοποιούν τα οφέλη της κατανάλωσης της συγκεκριμένης τροφής στον οργανισμό.
Κάποια από τα αγαπημένα μου Superfoods:
Ρόδι οσμωτικό χωρίς ζάχαρη: Όσμωση είναι η διαδικασία αφυδάτωσης των φυσικών φρούτων, μέσω της οποίας αποφεύγεται η θερμική επεξεργασία και δεν διασπάται η αρχική δομή τους, διατηρώντας ανέπαφα τα πολύτιμα συστατικά των φρούτων. Η φυσική όσμωση σε αντιπαράθεση με την συμβατική μέθοδο, παρατείνει το χρόνο ζωής των προϊόντων έως 18 μήνες καθιστώντας τα, ως πλέον λειτουργικά για τη βιομηχανία τροφίμων. Χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, PP και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης, 15 αμινοξέα και πολλά ιχνοστοιχεία. Ένα ρόδι (των 280 γραμμαρίων περίπου) καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Κ, σε φυλλικό οξύ και σε Κάλιο.
Το ρόδι εμπεριέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, μερικές από τις οποίες δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη φύση, όπως για παράδειγμα οι πουνικαλαγίνες (υπάρχουν σε δυο μορφές α και β). Ο φλοιός των καρπών είναι πλούσιος σε ταννίνη. Τρόπος χρήσης: Τρώγονται ωμά σαν σνακ ή μπορείτε να τα συνδυάσετε με μούσλι ή γιαούρτι.
Μήλο οσμωτικό χωρίς ζάχαρη:Όσμωση είναι η διαδικασία αφυδάτωσης των φυσικών φρούτων, μέσω της οποίας αποφεύγεται η θερμική επεξεργασία και δεν διασπάται η αρχική δομή τους, διατηρώντας ανέπαφα τα πολύτιμα συστατικά των φρούτων. Η φυσική όσμωση σε αντιπαράθεση με την συμβατική μέθοδο, παρατείνει το χρόνο ζωής των προϊόντων έως 18 μήνες καθιστώντας τα, ως πλέον λειτουργικά για τη βιομηχανία τροφίμων.
Δεν περιέχει ζάχαρη και συντηρητικά
Ένα μήλο έχει μόνο 50-80 θερμίδες, ενώ είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα περιέχει:
Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό ικανό να προστατέψει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν ορισμένες ασθένειες και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (την άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις).
Βιταμίνες της ομάδας Β. Οι βιταμίνες αυτές βοηθάνε στη καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, συμμετέχουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, στην παραγωγή ενέργειας και στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Βιταμίνη Α και β-καροτένιο. Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο (ή αλλιώς προβιταμίνη Α) παίζουν ρόλο στην προστασία του δέρματος, στην καλή όραση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το β-καροτένιο είναι παράλληλα ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος.
Βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και συμβάλλει στην υγεία των οστών.
Φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες δρουν ευεργετικά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της εμφάνισης πολλών ασθενειών. Τρόπος χρήσης: Τρώγονται ωμά σαν σνακ ή μπορείτε να τα συνδυάσετε με μούσλι ή γιαούρτι.
Αcai berries σε κύβους: Το Acai Berry είναι ένα μικρό φρούτο από τα δάση του Αμαζονίου, με πολλές και ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Περιέχει, σε υψηλά επίπεδα, σίδηρο, ασβέστιο και υδατάνθρακες, θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν στο μέγιστο την ενέργεια και την αντοχή, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στη συνολικά καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.
Η πυκνή σύνθεση του Acai Berry σε αντιοξειδωτικά, ω-λιπαρά οξέα, ίνες, αμινοξέα και βιταμίνες έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέπει τις βλάβες των κυττάρων και προστατεύει από ασθένειες και παθήσεις.
Blueberry (μύρτιλλο) οσμωτικό χωρίς ζάχαρη: Από το γεγονός ότι είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, κατατάσσονται στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής, γιατί συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και τον προφυλάσσουν από πολλές ασθένειες, δικαίως δε θεωρείται ένα σύγχρονο «ελιξίριο της νεότητας. επιστημονικές μελέτες προσθέτουν συνεχώς νέα θαυματουργά χαρακτηριστικά στον καρπό αυτό, που είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α,C,E , Β- καροτίνη, ιχνοστοιχεία, κάλλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και φυτικές ίνες και μπορεί να συμβάλει: στην επιμήκυνση της ζωής, στην ανανέωση του οργανισμού, την πρόληψη αλλεργιών, εμφράγματος του μυοκαρδίου, αρτηριοσκλήρυνσης και διατήρηση της υγείας και της νεότητας. οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα blueberries έχουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, στην ομαλή καρδιακή λειτουργία, μειώνουν τη συγκέντρωση της «κακής» χοληστερόλης, στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία, προστατεύουν από εγκεφαλικό, στην προστασία του ουροποιητικού συστήματος μειώνουν τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις και της όρασης βελτιώνουν τη νυκτερινή όραση και αποτρέπουν την κούραση των ματιών. Είναι επεξεργασμένα με τη μέθοδο της όσμωσης. Τρόπος χρήσης: Τρώγονται ωμά σαν σνακ ή μπορείτε να τα συνδυάσετε με μούσλι ή γιαούρτι.
Raspberry (σμέουρο) χωρίς ζάχαρη: Είναι πολύ νόστιμο, με γλυκιά, ελαφρά ξινή, φρουτώδη, αρωματική γεύση, και πολύτιμοι διατροφικά. Είναι ξηρό, στυπτικό και δροσερό. Περιέχει φλαβονοειδή, αλκαλοειδή (φραγκανίνη), μηλικό οξύ, βιταμίνες Β1, Β3, C, D και Ε, κιτρικό άλας σιδήρου, χλωρίδιο ασβεστίου, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο, πυρίτιο, θείο και τανίνες. Τα σμέουρα είναι αρωματικά. Περιέχουν μια κρυσταλλοποιήσιμη ζαχαρώδη ουσία, ένα ευώδες πτητικό έλαιο, πηκτίνη, κιτρικά και μηλικά οξέα, μεταλλικά άλατα και νερό. Η χημική σύνθεση του σμέουρου είναι ύδωρ 84,50%, αζωτούχες ουσίες 1,07%, λιπαρές ουσίες 1,12%, εκχυλισματικές ουσίες 10,68%, κυτταρίνη 3,30% και τέφρα 0,34%. καρποί του φυτού βελτιώνουν τη ν όραση αν χρησιμοποιηθούν για μια χρονική περίοδο. Είναι χρήσιμο για συνδέσμους και τένοντες.
Αποξηραμένη οσμωτική αρώνια berries: Ένα από τα πιο πολύτιμα φυτά με μεγάλη ποσότητα πολυφαινόλων, βιταμινών Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, Ρ και ιχνοστοιχείων.
Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και χρησιμοποιούνται στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, την παραγωγή καλής χοληστερόλης, κατά του διαβήτη, των ιών και των μικροβίων, των νευρολογικών διαταραχών, της υπέρτασης, της χοληστερίνης, των φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος, την αναζωογόνηση του οργανισμού, την αντιγήρανση και τη βελτίωση της μνήμης.
Προστατεύουν από την ακτινοβολία και τη ραδιενέργεια και αίρουν την τοξικότητα του ήπατος και των νεύρων από τη συσσώρευση του σιδήρου. Τρόπος χρήσης: Λαμβάνετε 1 κουτ. του γλυκού καθημερινά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τσάι, να προστεθεί σε χυμούς ή σε smoothies.
Αποξηραμένη οσμωτική φράουλα χωρίς ζάχαρη: Όσμωση είναι η διαδικασία αφυδάτωσης των φυσικών φρούτων, μέσω της οποίας αποφεύγεται η θερμική επεξεργασία και δεν διασπάται η αρχική δομή τους, διατηρώντας ανέπαφα τα πολύτιμα συστατικά των φρούτων. Η φυσική όσμωση σε αντιπαράθεση με την συμβατική μέθοδο, παρατείνει το χρόνο ζωής των προϊόντων έως 18 μήνες καθιστώντας τα, ως πλέον λειτουργικά για τη βιομηχανία τροφίμων. Χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά.
Οι οσμωτικές φράουλες προσφέρουν ένα υγιεινό, χαμηλό σε θερμίδες σνακ. Τρώγονται σκέτες ή μπαίνουν σε κέικ, μπισκότα, παγωτά και διάφορα άλλα γλυκά. Οι φράουλες περιέχουν λίγα σάκχαρα και πολύ νερό. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, Ε, Κ, C και βιταμίνες της ομάδας Β. Ακόμα περιέχουν κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και διάφορα άλλα ιχνοστοιχεία σε μικρότερες ποσότητες.
Blackberry Oσμωτικό χωρίς ζάχαρη: Όσμωση είναι η διαδικασία αφυδάτωσης των φυσικών φρούτων, μέσω της οποίας αποφεύγεται η θερμική επεξεργασία και δεν διασπάται η αρχική δομή τους, διατηρώντας ανέπαφα τα πολύτιμα συστατικά των φρούτων. Η φυσική όσμωση σε αντιπαράθεση με την συμβατική μέθοδο, παρατείνει το χρόνο ζωής των προϊόντων έως 18 μήνες καθιστώντας τα, ως πλέον λειτουργικά για τη βιομηχανία τροφίμων.
Όσοι θέλουν να χάσουν τα περιττά τους κιλά, ίσως πρέπει να εντάξουν τα μούρα στη διατροφή τους, καθώς μειώνουν τον αριθμό των λιπωδών κυττάρων στο σώμα έως 73%, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.Τα φρούτα εμποδίζουν επίσης την δημιουργία νέων λιπωδών κυττάρων, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο ισχυρό όπλο στη μάχη εναντίον της παχυσαρκίας.Τα μούρα, θεωρούνται το «υπερόπλο» στην μάχη εναντίον της καρδιοπάθειας και του τύπου 2 διαβήτη, περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι ομάδες χημικών ουσιών που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.
Φυσικά, όλοι πλέον γνωρίζουμε για τα οφέλη των Βατόμουρων goji! Το φρούτο των μοναχών του θιβέτ. Το γκότζι είναι αναρριχώμενος θάμνος που βγαίνει σε περιοχές μεταξύ θιβέτ και Μογγολίας. Οι καρποί του έχουν κόκκινο χρώμα, όψη και μέγεθος σταφίδας και είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β, C και E, αμινοξέα, αντιξειδώτικα και σίδηρο. Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση της όρασης, στην καλύτερη λειτουργία ήπατος, νεφρών και του νευρικού συστήματος. Μειώνουν την κυτταρική γύρανση.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για όλες τις υπερτροφές και τα οφέλη τους στον οργανισμό μας, αλλά επειδή ακόμα φοβάμαι μην σας χάσω, προτιμώ να μοιραστούμε κάπου εδώ την αγαπημένη μου συνταγή για Σαλάτα με Κινόα, την οποία επίσης προμηθεύομαι από το baharat.gr, και το χρώμα της οποίας -για να είμαι ειλικρινής- με αφήνει αδιάφορη. Τρελαινόμαστε εξίσου για την λευκή, για την κόκκινη και για την μαύρη κινόα!!!
Υλικά:
180 γρ. κινόα
50 ml ελαιόλαδο
χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ
1 κ.σ. μέλι
αλάτι
πιπέρι
20 γρ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κίτρινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
Μικρά μπουκετάκια μπρόκολου
2 ώριμα αβοκάντο
φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με μπόλικο νερό.
Την αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά. Ξεπλένουμε την κινόα πάρα πολύ καλά σε άφθονο νερό για 2-3 φορές και τη σουρώνουμε καλά μετά από κάθε ξέπλυμα.
Οι σπόροι της κινόας έχουν στην επιφάνειά τους μια ουσία που την κάνει λίγο πικρή αν δεν πλυθεί καλά.
Βάζουμε την κινόα σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, σε δυνατή φωτιά για να βράσει.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να φαίνεται μία γραμμούλα γύρω από κάθε σποράκι.
Όση ώρα βράζουμε την κινόα, ετοιμάζουμε μια βινεγκρέτ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα σε ένα μεγάλο μπολ, τον χυμό και το ξύσμα από τα λάιμ, το μέλι, το τζίντζερ, ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε τα κομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, αβοκάντο, μπρόκολο) με τη βινεγκρέτ.
Όταν η κινόα είναι έτοιμη, τη σουρώνουμε και τη βάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά και τη βινεγκρέτ.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου.
Διορθώνουμε τη γεύση με επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.
Μία φανταστική σαλάτα, πανεύκολη να την φτιάξεις, νοστιμότατη, που μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 4 με 5 ημέρες μετά την παρασκευή της!
Η Κινόα είναι υπέροχη τόσο για συνοδευτικό όσο και για κυρίως φαγητό, όπως ήταν το δικό μου γεύμα σήμερα…
Ιδέες ωραίες να έχουμε, να μοιραζόμαστε δηλαδή! ?❤