ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Στους “Τόπους” του Μάρκου, στη γκαλερί Citronne…

Δεν ήταν όπως άλλα “λαμπρά” εγκαίνια που συνηθίζει να διοργανώνει η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη για τις εκθέσεις των καλλιτεχνών που αντιπροσωπεύει και που πάντα γίνονται talk of the summer. Δεν ήρθε “πλήθος κόσμου”, δεν πραγματοποιήθηκε καν το καθιερωμένο δείπνο-γιορτή που ακολουθεί κάθε εγκαινίων στη ταβέρνα του Γιώργου, δίπλα στη γκαλερί. Όμως, ήταν μία από τις ομορφότερες βραδιές που έχουμε ζήσει ποτέ στην γκαλερί Citronne, από τότε που επισκέπτομαι κάθε μεγάλη στιγμή της. Διόλου τυχαία, μιας και με αυτά τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Νίκου Μάρκου, ο εκθεσιακός χώρος της γκαλερί Citronne στον Πόρο, σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού που περιμέναμε να ζήσουμε, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο…Παρασκευή βράδυ ολοκληρώθηκε το The Pop Up Project στους κήπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στη Κηφισιά, Σάββατο πρωί βρίσκομαι ήδη στον Πόρο…

Follow me…


Το περασμένο Σάββατο, ο Νίκος Μάρκου εγκαινίασε στον εκθεσιακό χώρο της γκαλερί Citronne στον Πόρο, την φωτογραφική ενότητα “Topos”, σε συνέχεια και σε διάλογο με την ατομική του έκθεση “Inner Space” (που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2020 στον χώρο της γκαλερί στην Αθήνα). Με τον τίτλο αυτόν ο εικαστικός φωτογράφος επιλέγει χώρους τους οποίους ορίζει ως προσωπικό Τόπο- δηλαδή, ως σημείο ιδιωτικής αναφοράς.

Αλέξανδρος Κασσανδρινός, Νικόλας Κατσαρός

Ο Τόπος, αστικά και άλλα αποσπασμένα τοπία κατατείνουν προς έναν σαφή ή ασαφή ορίζοντα ο οποίος, σκοπίμως, τα καθιστά πεπερασμένα.

Η διευθύντρια της γκαλερί Citronne και ιστορικός τέχνης, Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, με τον φωτογράφο Νίκο Μάρκου, τον Αντώνη Κυριαζάνο, τη Μαριαλένα Σπυροπούλου και τον Γιώργο Μυλωνά.

Η ανθρώπινη παρουσία είτε λείπει είτε είναι εντελώς υπαινικτική· είναι, όμως, ορατές οι συνέπειες της: ρύπανση, καταστροφή του περιβάλλοντος, φθορά της φύσης, αλλοίωση της φυσιογνωμίας του χώρου.

Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Ελίνα Βασιλάκη

Στην συγκεκριμένη ενότητα κυριαρχούν κατά πλειονότητα εικόνες της Αθήνας, όπου η φθορά έχει εξελιχθεί σε βίωμα καθημερινότητας. Και στην ύπαιθρο, όμως, διακρίνονται ανάλογα στοιχεία- όπως το ημιβυθισμένο σκάφος το οποίο τέμνει τον ορίζοντα και την θάλασσα της Ελευσίνας.

Ακόμη και οι λωτοί στο ανώνυμο τοπίο περισσότερο υπαινίσσονται την απώλεια της μνήμης, παρά την καρποφόρο βλάστηση.

Οι λωτοί του Νίκου Μάρκου

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου, και αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι, σας προτείνω περισσότερο από κάθε άλλη φορά να τον Πόρο για τις θερινές διακοπές σας -η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται ακόμη ευκολότερη με το αυτοκίνητο- ή για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, αλλά και την γκαλερί Citronne ώστε να χορτάσετε τέχνη, μέσα από τις επιλογές της αγαπημένης μου Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη.

Τα σκάφη δεμένα απέναντι από την γκαλερί Citronne, φωτισμένα και επιβλητικά δίνουν τη δική τους γιορτινή νότα.

Βράδυ Σαββάτου, έξω από τη γκαλερί Citronne…

Η διευθύντρια της γκαλερί Citronne και ιστορικός τέχνης, Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, η Φαίη Μπέη και η γνωστή Γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη

Η Μαριαλένα Σπυροπούλου και ο Αντώνης Κυριαζάνος

Νικόλας Κατσαρός, Σπύρος Πολλάλης

Ο Μάνος Βερνίκος και η Αννίκα Μπαρμπαρίγου

Μαίρη Αυγερινοπούλου, Δημήτρης Λυμπερόπουλος, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη

Γωγώ Αυγερινοπούλου, Στέλλα Βουλγαράκη

Η διευθύντρια της γκαλερί Citronne και ιστορικός τέχνης, Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, με την αρθρογράφο, Αργυρώ Μποζώνη

Φαίη Μπέη, Στέλλα Βουλγαράκη

Ο φωτογράφος Νίκος Μάρκου με τη σύντροφό του

Η ειδική συνεργάτις της γκαλερί Citronne, Μελίνα Αικατερίνη Βλάχου

Γιάννης Βασιλείου, Φαίη Μπέη

Η Μαίρη Αδαμοπούλου και η Λουΐζα Καραπιδάκη

Η ομάδα της γκαλερί Citronne, Μάρα Δημοπούλου, Μελίνα Αικατερίνη Βλάχου και Λένα Παπαϊωάννου

Αγαπημένος κήπος αξέχαστων θερινών βραδιών

Καλό καλοκαίρι αγαπημένη μου Τατιάνα

error: Content is protected !!