«Στο Φως» του 212 ARTS, συναντήθηκαν όλοι οι φίλοι των τεχνών που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση του Ευάγγελου Γεωργούλη και της Αμαλίας Φερεντίνου μέσω της ομώνυμης έκθεσης της, που θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου. Όλοι οι επισκέπτες κατέκλυσαν από νωρίς τον χώρο, για να θαυμάσουν τα έργα της ζωγράφου με ένα ποτήρι αψέντι για το καλωσόρισμα και υπό τους ήχους της τζαζ μουσικής που αναδυόταν από ένα vintage πικάπ. Η καθηλωτική φωνή της Billie Holiday, συντρόφευε τους καλεσμένους σε ένα γλυκό ταξίδι πίσω στο χρόνο… Στο 1985 που ξεκίνησε η εικαστική διαδρομή της Αμαλίας Φερεντίνου.
«Μελετώντας προσεκτικά το έργο της Αμαλίας Φερεντίνου με την πρόθεση της παρουσίασης μιας άτυπης αναδρομής, γοητεύτηκα και εξακολουθώ έκτοτε να αναλογίζομαι τη διαπραγμάτευση του φωτός. Το λεπτό αυτό αδιόρατο μαεστρικό νήμα που ως εξακολουθητική διαχρονία συνδέει διαφορετικές αναζητήσεις και θεματικές ενότητες της μακράς πορείας της. Υπογραμμίζοντας άλλοτε την καθαρότητα των γραμμών ενός γυναικείου προσώπου που εξέρχεται από την ψιθυριστική μνήμη, άλλοτε το χρυσό ημιτόνιο ενός παλλόμενου δένδρου που το φυσά ο άνεμος και άλλοτε το αχνό σημείο του ορίζοντα ή την αδρή ραχοκοκαλιά των θαλασσινών τοπίων που το βλέμμα της ζωγράφου διάλεξε εδώ και χρόνια να κατοικήσει και να κυκλώσει. «Αν το σκοτάδι μπορεί να είναι και φως, τότε η ακινησία μπορεί να τραπεί σε ενδόμυχη χορευτική κίνηση», γράφει σε έναν στίχο του ο T.S. Eliot. Κατευθύνοντας μας με εξέχουσα λεπτότητα στα πρωτογενή συστατικά της ζωγραφικής της, η Αμαλία Φερεντίνου τελεί σιωπηλά εν κινήσει, μεταλαμπαδεύοντας μέσα από μια προσωπική ρυθμολογία την ανάγκη της όρασης και της αφής και μαζί, την ανάγκη της ψυχικής μας όσμωσης με τη ζωγραφική της», όπως πολύ σωστά επισημαίνει στο κείμενο της, στον κατάλογο της έκθεσης η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού.
Τόνισε ιδιαίτερα την ευαισθησία και τη τρυφερότητα ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά των έργων και της προσωπικότητας της ζωγράφου, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε την κάθε ενότητα και ξενάγησε τους καλεσμένους στην έκθεση.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis