ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Sani Gourmet: If I could Turn Back Time!

Μία ημέρα πριν αφήσουμε πίσω μας τον Μάιο και ανατρέχοντας στις καλύτερες στιγμές του και στα τέσσερα αξέχαστα Σαββατοκύριακα του, μία μοναδική απόδραση το καθένα από αυτά, παρά τα καιρικά σκαμπανεβάσματα του, δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω την δέκατη ημέρα του, και την επίσκεψη μου στην Χαλκιδική και το κορυφαίο Resort της, το Sani, για το Sani Gourmet. Ένα από τα πιο σημαντικά Gourmet festivals σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου οκτώ από τους καλύτερους σεφ από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ένα μενού πολλών αστεριών Michelin. Και παρόλα τα επιβλητικά και εμβληματικά που ανέφερα παραπάνω και που διαδραματίζονται κάθε τέτοια εποχή στο Sani, η όλη μαγεία έγκειται στο γεγονός πως τα πάντα κυλούν με πολύ χαλαρούς ρυθμούς, με απόλυτα εορταστική διάθεση, σε ένα υψηλής αισθητικής περιβάλλον που την μία σε καλεί να φορέσεις τα μεταξωτά καφτάνια σου και να δειπνήσεις υπό το φως της πανσελήνου ανάμεσα σε ένα διεθνές κοινό ευζωιστών και foodies, και την άλλη να πετάξεις τα mule σου και να περπατήσεις ξυπόλητη στην ολόλευκη άμμο ξεδιψώντας με μικρές απολαυστικές γουλιές δροσερής Perrier-Jouet.

Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το Sani Gourmet, μα αν ήταν απολύτως στο χέρι μου θα είχα έρθει και τα 17 συναπτά έτη, όπου το κορυφαίο resort της Χαλκιδικής καλλιεργεί συστηματικά τη γαστρονομική κομψότητα, τη γοητεία της γευστικής παράδοσης, ανοίγοντας ταυτόχρονα ένα gourmet παράθυρο στον κόσμο.
Είναι Παρασκευή μεσημέρι, κανονικά -λογικά- θα έπρεπε να βρίσκομαι οπουδήποτε αλλού παρά σε αυτόν τον παράδεισο, όπου κορυφαία βραβευμένα εστιατόρια και παρέλαση 200 αστεριών Michelin του χαρίζουν απλόχερα τον τίτλο του πιο gourmet ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Ελλάδα. Και αυτό το γεγονός από μόνο του, δεν μπορεί να μην εκτιμηθεί δεόντως. Πέρα όμως από τον πρωταρχικό λόγο που βρισκόμαστε εδώ, το να απολαύσουμε την εμπειρία του δείπνου δια χειρός του 3 Michelin star chef Thomas Bühner ή του πιο σταρ και από τα 2 αστέρια του Fredrik Berselius, δεν μπορώ να αποφύγω την σύγκριση του Sani με τους πιο εξωτικούς προορισμούς που είχα ποτέ την τύχη να βρεθώ. Και να καταλήγω πάντα στο ίδιο συμπέρασμα, πως … σαν στο Sani πουθενά!

Follow me…

Η Γεωργία Δώδου, η ψυχή της διοργάνωσης και οπωσδήποτε η απόλυτη υπεύθυνη ώστε οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, που είναι καλεσμένοι στο Sani Gourmet, να θυμούνται πολύ καιρό μετά την εδώ εκλεπτυσμένη φιλοξενία τους, έχει φροντίσει και αυτή την φορά ένα τόσο “σφικτό” πρόγραμμα ώστε να προλάβουμε να δοκιμάσουμε όσο περισσότερους Michelin star chef γίνεται, και τόσο “χαλαρό” ώστε να απολαύσουμε όλα τα facilities που προσφέρει αυτό το μαγικό μέρος και οπωσδήποτε τις εξωτικές παραλίες του, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις ομορφότερες του κόσμου. Η έννοια της φιλοξενίας στα καλύτερα της.

Πρώτη ημέρα της εδώ άφιξης μας, και αφού τακτοποιούμαστε στο δωμάτιο που έχουν φροντίσει οι οικοδεσπότες μας για εμάς -σε όποια μονάδα του Sani κι αν αποφασίσετε να κλείσετε τόσο η διαμονή σας όσο και το service θα είναι αξέχαστα- βγάζουμε την “στολή” της Αθήνας, και επιλέγουμε με τον Νικόλα να πάμε να γευματίσουμε ελαφριά μιας και το βράδυ θα φάμε στον Frederik Berselius, να ανοίξουμε ένα μπουκάλι λευκό κρασί που θα συνοδεύσουμε με ένα καρπάτσιο σφυρίδας.

Νοιώθω στο πετσί μου το σλόγκαν Live your Myth in Greece!

Έστω κι αν ζούμε στο έπακρο το “λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ’αγόρι μου”, για κάποιον λόγο στο μυαλό και των δυο μας, και του Νικόλα και του δικού μου, έρχονται οι διακοπές μας στις Μαλδίβες. Έχει τύχει να τις έχουμε επισκεφθεί δύο φορές, όσες ακριβώς έχουμε έρθει και εδώ, και πίνοντας το κρασί μας, αυτόματα κάνουμε συγκρίσεις. Είναι η λευκή άμμος; Είναι η ανεμελιά; Η πολυτέλεια του να νοιώθεις τελείως ελεύθερος μα την ίδια στιγμή να έχεις ό,τι ζητήσει η όρεξη σου; Είναι το γεγονός πως τόσο στις Μαλδίβες όσο και εδώ το destination είναι το ίδιο το resort; “Σαν την Χαλκιδική πουθενά!” καταλήγουμε -έστω κι αν δεν έχουμε καταγωγή από εδώ γύρω- γελώντας και σηκώνουμε τα ποτήρια ψηλά. Ένα υπέροχο Σαββατούριακο μόλις ξεκινά.

Σήμερα θα δειπνήσουμε στον Frederik Berselius. Ένα cocktail λίγο πριν δύσει ο ήλιος, και κατευθυνόμαστε στο Fresco, όπου μας περιμένει το 2 Michelin star δείπνο μας.

Ένας πραγματικός σταρ του εδώ και του τώρα της foodie σκηνής, ο γεννημένος στη Σουηδία Αμερικανός Fredrik Berselius έχει πραγματικά αδράξει κάθε ευκαιρία να μας αποδείξει πόσο πολλά μπορεί να κάνει.
Αυτός ο εκπρόσωπος της trendy μαγειρικής ύφους New Nordic είναι σεφ και ιδιοκτήτης του Aska, ενός μικρού εστιατορίου δίπλα στη γέφυρα Williamsburg που διαθέτει μόλις 10 από τα πιο πολυπόθητα τραπέζια σε όλη την Νέα Υόρκη. Μέρος της εμπειρίας του δείπνου που κάνει το Aska –μια λέξη που σημαίνει στάχτη στα Σουηδικά– να ξεχωρίζει είναι πως οι σεφ σερβίρουν αυτοπροσώπως τα πιάτα τους, τα εξηγούν, απαντούν σε ερωτήσεις και απολαμβάνουν τις αντιδράσεις του κοινού.

Από αυτό το συγκλονιστικό 6 course dinner, είμαι απόλυτα βέβαιη πως δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ τα Φύκια bladderwrack μπλε μύδι και ξύνη βύνης, καθώς και το Παγωτό σημύδας με μανιτάρια τρομπέτες του δάσους και σιρόπι από ανθό bedstraw. Αυτά τα δ΄το πιάτα ήταν από μόνα τους λόγος για να ταξιδέψεις έως εδώ.

O “πιο σικάτος σεφ της Νέας Υόρκης” είναι γεμάτος ενέργεια, επιμονή και φιλοδοξίες. Τόσο που έκλεισε το προηγούμενο εστιατόριό του παρ’ όλη την επιτυχία του, «για να μη μείνει στάσιμος και για να συνεχίσει να βάζει προκλήσεις στον εαυτό του», όπως εξήγησε στους New York Times, που έσπευσαν να καλύψουν την είδηση.

Μπορεί να έχει καλή σχέση με το ρίσκο, είναι όμως οι γερές του βάσεις που έχουν βοηθήσει τον Frank Berselius να ανέβει στην κορυφή. Απέκτησε ενδιαφέρον για τη μαγειρική από την παιδική του ηλικία και έχει δουλέψει σε διακεκριμένα εστιατόρια όπως τα Aquavit, Per Se και Corton.

Με την Γεωργία Δώδου και τον “πιο σικάτος σεφ της Νέας Υόρκης” Fredrik Berselius

Η έκρηξη της Νέας Σκανδιναβικής Κουζίνας βρήκε τον Fredrik να αφήνει το Corton για να ανοίξει το δικό του εστιατόριο. Αυτό το ύφος μαγειρικής διαφοροποιείται από τα στεγανά της γαλλικής κουζίνας, με τους σεφ να χρησιμοποιούν τις τεχνικές, το πάθος και τη δημιουργικότητά τους για να εξερευνήσουν υλικά από τη Σκανδιναβία, δημιουργώντας μια ολοκαίνουργια μαγειρική παράδοση.

Το επόμενο πρωί μας βρίσκει με τα μαγιό μας και τα αδιάβαστα από την έλλειψη χρόνου βιβλία μας, δε δύο απομακρισμένες ξαπλώστες, που σε καλούν να μην σηκωθείς καθόλου όλη ημέρα παρά μόνο για να βουτήξεις στο κρύο αλλά υπέροχο νερό. Βουλιάζουμε τα πόδια μας στην καυτή άμμο, κλείνουμε τα μάτια μας και απολαμβάνουμε το τώρα το οποίο βρίσκεται οπουδήποτε αλλού παρά σε υποχρεώσεις. Δεν μιλάμε σχεδόν καθόλου, δεν θέλουμε καμία παραφωνία στις μουσικές της θάλασσας και του γλυκού αέρα. Σηκωνόμαστε μόνο μόλις ηλιοκαμμένοι πια, ξυπόλητοι και με το αλάτι της θάλασσας στα μαλλιά μας, κατευθυνόμαστε προς το Pool Bar του Dunes όπου είμαστε καλεσμένοι σε Perrier-Jouët Private Session & Oyster Tasting. To make a long story short, είμαστε καλεσμένοι σε Άνοιγμα – tasting σπάνιων φιαλών σαμπάνιας του αγαπημένου brand, όσο το έμπειρο προσωπικό του Sani Gourmet θα ανοίγει Oysters.

Στο απόλυτα σωστό μέρος όπου από την μία ακούς τις σαμπάνιες να ανοίγουν σε τρελούς ρυθμούς και από την άλλη ακούς να ανοίγουν τα oysters. Και εσύ να μην ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις.

Δεν θέλεις να φύγεις ποτέ από εδώ. Δεν μπορίς καν να φανταστείς που θα μπορούσε να είναι καλύτερα από εδώ. Όμως φεύγεις. Και φεύγεις γιατί το πρόγραμμα γίνεται όλο και καλύτερο. Και σε ελάχιστη ώρα από τώρα είμαστε καλεσμένοι στο Over Water | Sani Asterias, από τους βραβευμένους Μικρούς Παραγωγούς κρασιών by Lidl, για να δοκιμάζουμε κρασιά από μικρά αλλά βραβευμένα οινοποιεία της Ελλάδος με την οινολόγο Μαρία Νέτσικα.

Κάθε σημείο του Sani, από τις αμμουδιές έως την Μαρίνα και από τα βραβευμένα του εστιατόρια έως τα luxury δωμάτια του, και μία ιστορία να θυμηθείς, και μία ανάμνηση που θα σε συντροφεύει για πάντα.

Άλλο ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Sani, δοκιμάζοντας σπουδαία κρασιά…

Follow me…

Σήμερα το βράδυ θα φάμε στο Byblos, στον 2 Michelin star Simon Rogan!

Nice to meet you chef!

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον chef και εστιάτορα Simon Rogan με σκηνοθέτη που, με βάση του την πανέμορφη περιοχή Lake District της Αγγλίας, ρίχνει με δεξιοτεχνία τους προβολείς στους πρωταγωνιστές του – τα καλύτερης ποιότητας υλικά στον κόσμο.


O Rogan άνοιξε το φημισμένο L’Enclume το 2002. Σύντομα έλαβε το πρώτο του αστέρι Michelin, όπως και ένα ακόμη το 2013. Στα πλαίσια της αναζήτησης τρόπων να έρθει ακόμα πιο κοντά στη μεγαλύτερη έμπνευσή του, τη φύση, ξεκίνησε επίσης δικό του αγρόκτημα, με το οποίο προμηθεύει το εστιατόριο με φρέσκα εποχιακά προϊόντα.

Η επιτυχία της φάρμας ολοένα και μεγαλώνει εδώ και μία δεκαετία – όπως και όλων των εστιατορίου του πολυμήχανου chef.


Ομολογουμένως, τo L’Enclume παραμένει η ναυαρχίδα του, σε συνδυασμό με το Aulis L’Enclume, έναν νέο χώρο που προστέθηκε πριν από δέκα χρόνια για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης νέων γεύσεων, τις οποίες και σερβίρει στο κοινό. Δεν θα μπορούσαμε όμως να παραλείψουμε το Rogan & Co, το Roganic, το Aulis London… O chef ηγείται επτά στο σύνολό τους υπερεπιτυχημένα εστιατόρια, δύο από τα οποία έχουν κερδίσει από ένα ακόμη αστέρι Michelin, όπως και την έγκριση κριτικών και κοινού.


Στα πιάτα του χρησιμοποιεί εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά, βότανα, λουλούδια και φρούτα, δημιουργώντας γεύσεις μελετημένες και γεμάτες φρεσκάδα, χωρίς υπερβολές και περιττή πολυπλοκότητα, που επικεντρώνουν στην ουσία της γαστρονομικής ευχαρίστησης. Η ευαισθησία του σεφ φαίνεται και στο σύνολο των μενού του, τα οποία είναι γεμάτα άποψη και διαθέτουν μοναδική ροή και ισορροπία.

Μέχρι που ξημερώνει η Κυριακή. Όπως πάντα η Κυριακή κρύβει ανάμεικτα συναισθήματα, έτσι και η σημερινή. Από την μία σήμερα είναι το μεγάλο Sani Gourmet Official Party, από την άλλη, σήμερα είναι η ημέρα αναχώρισης μας. Αναχώρισης από τον παράδεισο, στην καθημερινότητα…

Υπάρχουν κάποιοι καθιερωμένοι προορισμοί, που θέλεις να τους έχεις πάντα στο πρόγραμμα σου. Να είσαι τον Οκτώβριο στην Άλμπα της Ιταλίας για Truffle Tasting ας πούμε. Και τον Μάιο οπωσδήποτε στην Χαλκιδική για το Sani Gourmet.

Και του χρόνου! xxx

error: Content is protected !!