ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Postcards from Spetses VIII: Σπετσιώτες & Φίλοι του νησιού μιλούν για τότε και τώρα!

Την ώρα που πάει να δύσει ο ήλιος. Είναι άλλωστε το άτυπο ραντεβού όλων όσων παραθερίζουν στο νησί, όλα τα σημαντικότερα τον μήνα που ξέρει καλύτερα από τους 12 ποια είναι τα πραγματικά σημαντικά, αυτή την ώρα συμβαίνουν.
Γνωστοί Σπετσιώτες, απόγονοι μεγάλων οικογενειών που συνέβαλαν ή πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση, φίλοι του νησιού που το επισκέπτονται ξανά και ξανά και έμαθαν να το αγαπούν, παραθεριστές που διατηρούν τις θερινές τους οικείες και τις φροντίζουν πιο πολύ και από τις κύριες, προσέρχονται στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, αυτή ακριβώς την ώρα, την ώρα που γλυκαίνει ο ουρανός πίσω από το περήφανο καμπαναριό, που ξεπροβάλλουν τα ολόλευκα αρχοντικά, για να παρακολουθήσουν τους ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης που επιμελείται η Μάρθα Σαμαρά, με θέμα 20+1 Σπετσιώτες και Φίλοι των Σπετσών μιλούν για το “1821: Τότε και Τώρα”.

Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης, Άννα Τσεκούρα, Μάρθα Σαμαρά, Άννα Ανδρεάδη

Βλέποντας τους να προσέρχονται με συγκίνηση και με ενθουσιασμό και με χαρά για να μιλήσουν για τις Σπέτσες, συνειδητοποιώ πως τους γνωρίζω όλους, γεγονός που με πλημμυρίζει με μία πρωτόγνωρη ζεστασιά, από αυτές όταν νιώθεις πως βρίσκεσαι ακριβώς εκεί που θέλεις, στο απόλυτα σωστό μέρος.


Η Άννα Ανδρεάδη, Ιδρυτικό Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Spetses Classic Yacht Reggata μιλάει για “Το 1821 μέσα από το πρίσμα του Spetses Classic Yacht Reggata”. Η αγαπημένη μου Ντένη Βαχλιώτη, σύζυγος του παιδικού μου φίλου Αλέξη Στεφανάκη και μία από τις πιο επιτυχημένες Ενδυματολόγους και Σκηνογράφους της χώρας μας, αιχμαλωτίζει την προσοχή μας με τον υπέροχο λόγο της για την “Επιρροή της φουστανέλας στη σύγχρονη μόδα”.

Αλεξία Αδάμη, Αλέξης Στεφανάκης, Ντένη Βαχλιώτη-Στεφανάκη, Φαίη Μπέη

Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Δέδες στον μόλις ενός λεπτού λόγο του, μας αναλύει τις “Τρύπες Ελευθερίας”. Ο Παύλος Δεμερτζής Μπούμπουλης, Πρόεδρος του Μουσείου Μπουμπουλίνας και Απόγονος μεγάλης μας ηρωίδας, συστήνει με τον δικό του μοναδικό και άκρως γοητευτικό τρόπο την “Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα-Η Καπετάνισσα των Σπετσών ως σύγχρονο πρότυπο”. Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ζήνων Αλέξανδρος μιας μιλάει για την “Κύπρο 1821-2021”.

Άννα Ανδρεάδη, Ντένη Βαχλιώτη-Στεφανάκη

Ο Απόστολος Καμαρινάκης, Υποναύαρχος και Πολιτικός Μηχανικός καταφέρνει μέσα σε δύο μόλις λεπτά να μας αναλύσει την “Εξέλιξη των Λιμένων της Ελλάδας σε σύγχρονες ανώνυμες εταιρίες”. Και άλλος φίλος τώρα στο πόντιουμ, ο Γιώργος Καραμαλής, Πολιτικός Μηχαμικός και ιδιοκτήτης του ιστορικού Ξενοδοχείου Σπέτσες, μιλάει για “Το Χρέος”, ενώ τον ακολουθεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δικηγόρος Θανάσης Λαμπρόπουλος για να αναπτύξει το δικό του θέμα “1821-2021. Η εξέλιξη του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Δήμος Σπετσών” από απόψεως διοικητικής και πληθυσμιακής.

Γιώργος Καραμαλής

Ο Εκπαιδευτικός Βασίλης Μπακύρας μας ταξιδεύει στη “Ναυμαχία των Σπετσών: Διδάγματα αυτοθυσίας και εθνικής ομοψυχίας”, ενώ η αγαπημένη μου Μαρία Μπαλοδήμου, η γνωστή δημοσιογράφος που μαζί με τον σύζυγο της, εκδότη της “Εστίας” Άδωνι Κύρου, διατηρούν ένα από τα πιο ιστορικά και συγκλονιστικά αρχοντόσπιτα του νησιού, μιλάει για τους “Σπετσιώτες 200 χρόνια μετά”.

Μαρία Μπαλοδήμου, Πατέρας Γρηγόριος Νανακούδης

Ο Οικονομολόγος Νίκος Μπιλήρης αναλύει τα “Στιγμιότυπα, 200 χρόνια πριν και μετά- σαν να μην πέρασε μια μέρα”, ενώ ο πολλών, πάρα πολλών ετών φίλος μου Χρήστος Ορλώφ, απόγονος της ιστορικής οικογένειας Ορλώφ, Πρόεδρος του Συλλόγου “Πιτυούσα” και από τους πιο επιτυχημένος επιχειρηματίες του νησιού, μας μαγεύει για άλλη μία φορά με τον δικό του λόγο, αυτή τη φορά με θέμα “Οι Σπετσιώτες ήταν φιλόξενοι και ανοιχτοί σε ιδέες και τολμήματα το 1821 όπως και σήμερα”.

Χρήστος Ορλώφ, Φαίη Μπέη, Μαρία Μπαλοδήμου

Η Ελίνα Παπαθεοδώρου, που τόσες και τόσες φορές έχουμε δειπνήσει παρέα στο La Scala εξιστορώντας τα ομορφότερα του νησιού, μιλάει για τους “Ευεργέτες-Ήρωες τότε και τώρα”, ενώ ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νικόλας Πιμπλής αναλύει τα “Διαχρονικά ζητήματα του Ελληνισμού”. Ο λόγος του Πρόεδρου του Ιδρύματος ΑΚΣΣ, Πέτρου Πετρακόπουλου έχει θέμα “1821 η Αιτία, 1921 η Ιδέα, 2021, το Σήμερα” και ακολουθεί η Αρχαιολόγος Ειρήνη Τεκίδου με την ομιλία της “Χατζηγιάννης Μέξης: Το παράδειγμα της ανιδιοτέλειας τότε. Και τώρα;”. Η Εκπαιδευτικός Άννα Τσεκούρα μας λέει “Οι Ηρωίδες ζουν πάντα στις διπλανές πόρτες”, ενώ ο Πρέσβης Αλέξανδρος Φίλων για τον “Ρόλο της Διπλωματίας”. Η Φοιτήτρια Μιχαέλα Φουρναράκου μας λέει “Οι νέοι της Ελλάδας-200 Χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς”, ενώ η αγαπημένη μου Ευγενία Φραγγιά, Θεολόγος και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, αναλύει το θέμα “Οι Σπέτσες του τότε και του σήμερα”. Τέλος, ο φίλος μου Αντώνης Βορδώνης που εκπροσωπεί το αριστοκρατικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, μιλάει με τον δικό του τρόπο για το “Τότε και Τώρα”.

Με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ευγενία Φραγγιά

Η εκδήλωση τελειώνει ακριβώς την ώρα που το νησί αγκαλιάζεται απαλά από το σκοτάδι και φωτίζεται από χαρούμενα λαμπιόνια, από το φως του φεγγαριού και από τα θεόρατα κατάρτια.

Άλλοι πάνε να δειπνήσουν ακριβώς δίπλα, μεσοτοιχία με τον Ναό του Αγίου Νικολάου, στο εστιατόριο του Χρήστου Ορλώφ, άλλοι έχουν κλείσει το ψάρι τους στον Ταρσανά, άλλοι θα πάνε για frutti di mare που θα συνοδέψουν με ροζέ κρασί, στο Porto Vecchio, άλλοι θα μαζευτούν σε κάποιον καταπράσινο κήπο με τα αρώματα του αγιοκλίματος και του βασιλικού ή σε βεράντα που κοιτάει αυθάδικα στο απέραντο μπλε, για cocktails Pimm’s που θα συνοδευτούν με σπιτικά hors d’oeuvres. Όλοι θα κουβαλάμε μέσα μας τις παραπάνω ιστορίες των εραστών του νησιού, κάποιοι θα κοιμηθούμε μαζί τους χαρίζοντας μας υπέροχα όνειρα, άλλοι θα τις φυλάξουμε για πάντα στην καρδιά μας, σαν πολύτιμο, πιο πολύτιμο από όλους θησαυρό.

error: Content is protected !!