ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Postcards from Spetses ΙΧ: Ένα aperitif με την Κατερίνα Νικολάου στις βεράντες του Ποσειδωνίου!

Είναι η ώρα 20.00′, η μαγική αυτή ώρα που όταν απλώνεις την ματιά σου στο βαθύ μπλε βλέπεις να επιστρέφουν και τα τελευταία τρεχαντήρια από άλλη μία βόλτα στους πίσω κόλπους, που τα μεγάλα yachts στη Μαρίνα, έχουν στήσει τον δικό τους ολόλευκο “τοίχος” που προστατεύει την αύρα του νησιού, που τα θαλάσσια ταξί, σαν άλλες κόκκινες σημαίες κυματίζουν πάνω από τα λευκά σύννεφα της θάλασσας καθώς προσεγγίζουν τους επιβάτες τους στο λιμάνι, η ώρα που η πλατεία της Μπουμπουλίνας πλημμυρίζει από τα παιδιά με τα ποδήλατα και τα πατίνια τους, από τις φωνές και τα γέλια τους.

Είναι η ώρα που οι παραθεριστές των Σπετσών φορώντας μακριά καφτάνια από ακριβό μετάξι ή τα φίνα λινά πουκάμισα που στο πέρασμα τους αφήνουν τα διακριτικά αρώματα του Neroli και του Mandarino di Amalfi κατευθύνονται προς τις βεράντες του Ποσειδωνίου, για να πάρουν το aperitif τους. Είναι η ώρα που έχω το δικό μου ραντεβού με την Κατερίνα Νικολάου, για να πιούμε το aperitif μας, μία μαγική συνταγή cocktail από σπάνιο ρούμι και φρέσκο ροδάκινο. Αφορμή της συνάντησης μας, η πρόσκληση που θέλει να μου παραδώσει -με μία πραγματικά συγκινητική τιμή, που θυμίζει περασμένες κομψές συνήθειες και εποχές- για την ομαδική έκθεση “Κι-νήματα”, που η ίδια επιμελείται.

Η art curator Κατερίνα Νικολάου, κόρη του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Αντιπροέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, Λάμπη Νικολάου, διαθέτει σπίτι στο νησί, παραθερίζει από πάντα στις Σπέτσες που τις αγαπάει όπως αγαπάει κανείς τα πιο πολύτιμα του, μία αγάπη που συμμερίζομαι και εγώ, αφού χωρίς να τις κουβαλάω στην καταγωγή μου, τις έχω μαζί μου πάντα στη καρδιά και σε όλα τα ομορφότερα μου.

Χθες το βράδυ στις 20.00′, με την Κατερίνα Νικολάου, στις βεράντες του Ποσειδωνίου

Φτάνουμε και οι δύο με τα ψάθινα καλάθια μας, πίνουμε μικρές γουλιές από τη μαγική συνταγή cocktail από σπάνιο ρούμι και φρέσκο ροδάκινο, και με ξεναγεί στην Ομαδική Έκθεση που θα πλημμυρίσει την promenade του νησιού με τις σημαίες που δημιούργησαν οκτώ γυναίκες καλλιτέχνες, οι Alexandra Roussopoulos, Ειρήνη Βλαβιανού, Μαριάννα Ιγνατάκη, Αθηνά Ιωάννου, Ναταλία Μαντά, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νάνα Σαχίνη και η Σοφία Στέβη, εμπνευσμένες από την προσωπική σημαία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.


“Οι καλλιτέχνιδες καλούνται να διατυπώσουν την δική τους σύγχρονη πρόταση και να δημιουργήσουν νέα σύμβολα βασισμένα στη σύγχρονη εποχή. Ποια θα ήταν η δική τους σημαία για το 2021; Μια εικαστική διαδρομή, που ευελπιστώ να αποτυπώσει την δική της ιστορία στον πιο κεντρικό δρόμο των Σπετσών, κατά μήκος της Παραλίας του Αγίου Νικολάου” μου λέει τώρα.
Την μεγάλη αυτή έκθεση, που στήνεται σήμερα στο νησί και θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου, στηρίζουν έμπρακτα το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, η Ελένη Μαρτίνου-Κοροπούλη, και οι Οικογένειες Σταφυλοπάτη και Αθανασόπουλου, ενώ η βραδιά των εγκαινίων την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στους επιβλητικούς χώρους του Μουσείου Μπουμπουλίνας αναμένεται να αφήσει την δική της κομψή πινελιά στις ολόχρυσες ημέρες και του φετινού καλοκαιριού του αριστοκρατικού νησιού.

error: Content is protected !!