ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Postcards from Spetses V: Ο Πρίγκιπας της Βαυαρίας στο Μουσείο Μπουμπουλίνας!

Ο Πρίγκιπας της Βαυαρίας Luitpold Prinz von Bayern, μέλος και δεύτερος στην σειρά διαδοχής του οίκου των Wittelsbach, επισκέφθηκε το νησί των Σπετσών στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση καθώς και για να συμμετάσχει μαζί με την οικογένεια του στο Διεθνή Αγώνα Παραδοσιακών και Κλασσικών Σκαφών – Spetses Classic Yacht Regatta. Τον Πρίγκιπα, ο οποίος είναι λάτρης της ιστιοπλοΐας εδώ και πολλές δεκαετίες,  συνόδευσαν οι γιος του, Prince Heinrich Rudolph, μαζί με την σύζυγό του, Princess Henriette, και τον 4 μηνών γιο τους Prince Maximillian.

Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης, Λίντα Δεμερτζή-Μπούμπουλη, Prince Luitpold von Bayern

Υπό την αριστοκρατική αύρα των Σπετσών πραγματοποιήθηκε το welcome cocktail στην βοτσαλωτή αυλή του Μουσείου Μπουμπουλίνας, όπου οι λιγοστοί εκλεκτοί καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να συζητήσουν με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βαυαρίας.

Στη μοναδικής αισθητικής βοτσαλωτή αυλή του Μουσείου Μπουμπουλίνας, οι λιγοστοί εκλεκτοί καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να συζητήσουν με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βαυαρίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εμπνευστής της βραδιάς Andreas E. Mach, επιχειρηματίας και λάτρης των Σπετσών, ο οποίος φιλοξενούσε την βασιλική οικογένεια στην οικία του στο νησί, ο Πρίγκιπας της Βαυαρίας, ο Πρόεδρος του Μουσείου Μπουμπουλίνας Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπετσών Αθανάσιος Λαμπρόπουλος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας Σπετσών Εμμανουήλ Βορδώνης.

Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης

Prince Luitpold von Bayern

Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης, Θανάσης Λαμπρόπουλος

Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης, Prince Heinrich von Bayern

Εμμανουήλ Βορδώνης

Θανάσης Λαμπρόπουλος

Prince Luitpold von Bayern

Andreas E. Mach

Την επομένη, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και λιγοστοί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ‘’ξεναγηθούν’’ γύρω από το νησί των Σπετσών επί του κλασσικού ιστιοφόρου Puritan, ιδιοκτησίας του κ. Tomas de Vargas Machuca, με το οποίο συμμετείχαν και στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες του Σαββατοκύριακου.

Tomas de Vargas Machuca, Camelia Chenaf, Andreas E. Mach, Princess Henriette, Alfonso d’ Orlean Burbon, James Middleton, Prince Luitpold von Bayern

Ο σύνδεσμος της βασιλικής οικογένειας της Βαυαρίας με την Ελλάδα ξεκινά πριν το 1832, με τον πατέρα του Όθωνα, Λουδοβίκο Α’. Φανατικός ελληνιστής, ο Λουδοβίκος υποστήριξε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αναδείχθηκε σε μεγάλος φιλέλληνας. Κατά διαταγή του, ο Βαυαρός ζωγράφος Peter von Hess έφτασε στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα και την περίοδο 1840-1844 δημιούργησε μερικές από τις πιο γνωστές απεικονίσεις γεγονότων και ηρώων του αγώνα των Ελλήνων. Επιπλέον, διέταξε την ανέγερση πολλών νεοκλασικών κτιρίων με πρότυπο την αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας, όπως η Γλυπτοθήκη, η Κρατική Αρχαιολογική Σχολή και τα Προπύλαια, μετατρέποντας το Μόναχο στην Αθήνα του ποταμού Ίσαρ (Isar-Athen). Το εντυπωσιακό κτίριο των Προπυλαίων (Propylaea), αναγέρθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια του Λουδοβίκου ως σύμβολο φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βαυαρίας και μνημείο για την Ελληνική Επανάσταση και την άνοδο του Όθωνα στον θρόνο της Ελλάδας. Στο εσωτερικό μέρος της πύλης αναγράφονται σε έξι τοίχους τα ονόματα ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, Ελλήνων και των Φιλελλήνων, ανάμεσά τους και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.
Στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης πραγματοποιείται από τις 29 Ιουνίου έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή και την Γλυπτοθήκη η Έκθεση «Η Ελλάδα στο Μόναχο-200 χρόνια ελληνοβαυαρικής φιλίας», αφιερωμένη στην βαυαρική προσέγγιση του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Την έκθεση διοργανώνουν η Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή και η Γλυπτοθήκη όπως επίσης και το Ίδρυμα Παλλάδιον και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Μονάχου και το μουσείο «Ο Βασιλιάς Όθων της Ελλάδας» στο Ottobrunn.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κοκοράκης

error: Content is protected !!