ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Πώς να ζήσετε χωρίς δικαιολογίες!

Από την Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου

Είστε από τους ανθρώπους που αγαπούν τις δικαιολογίες, που τις έχουν «στο τσεπάκι»; Για μένα ήταν πάντα εύκολες. Στο σχολείο, όταν βαριόμουν να κάνω κάτι «ήμουν άρωστη, πέθανε η γιαγιά μου (για 4η φορά!), χτύπησε το σκύλο μου αυτοκίνητο, η δασκάλα δεν μας το εξήγησε καλά, έχασα το τετράδιό μου…» και πολλά άλλα και γραφικά. Φυσικά ήταν σχεδόν όλα μικρά ψέμματα και δεν ξεγελούσαν κανέναν. Στη δική μου οικογένεια όμως αυτά δεν έπιαναν!
Μεγαλώνοντας οι δικαιολογίες έπαψαν να είναι αθώα ψέμματα κι έγιναν πραγματικά γεγονότα «ήμουν κουρασμένη, δεν πρόλαβα ούτε να αναπνεύσω, τσακώθηκα με το φίλο μου» και ό,τι άλλο.

Κάποια στιγμή στη ζωή μου συνειδητοποίησα ότι δεν κατάφερνα να κάνω πράγματα που πραγματικά ήθελα. Όταν αναρωτήθηκα το γιατί, βρήκα ένα σωρό λόγους που με είχαν εμποδίσει, που με είχαν κάνει να μην προλάβω η να αναβάλω την ίδια μου την ευτυχία!
Οι δικαιολογίες ποικίλλαν ανά εποχή αλλά χοντρικά ήταν οι ίδιες και πάντα με μια διάθεση αυτολύπησης… «Εγώ η καημένη θέλω, αλλά…»

Σας συμβαίνει ποτέ αυτό; Έχετε πει ποτέ για τον εαυτό σας «Εγώ η καημένη θα ήθελα να κάνω καριέρα αλλά δεν με άφησαν τα παιδιά… Θα ήθελα να κάνω οικογένεια αλλά δεν με άφησε οι καριέρα μου… Θα ήθελα να κάνω γυμναστική αλλά δεν προλαβαίνω… Θα ήθελα να πάω ταξίδι αλλά δεν έχω χρήματα… Θα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι αλλά δεν έχω τα προσόντα…». Ε λοιπόν δε είστε μόνη!

Σε κάθε κάθε σεμινάριο ρωτάω το ακροατήριο τι τους σταματάει από το να κάνουν αυτό που λένε ότι θέλουν να κάνουν και οι απαντήσεις είναι πάντα οι ίδιες:
Δεν έχω λεφτά
Δεν έχω χρόνο
Δεν έχω διάθεση με όλα αυτά που συμβαίνουν
Δεν έχω υποστήριξη από κανέναν
Δεν έχω τη δύναμη
Δεν έχω τα προσόντα
Δεν ξέρω τον κατάλληλο κόσμο
Δεν ξέρω πως να το κάνω
Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί, για ευνόητους λόγους, στη λίστα:
Η οικονομική κρίση
Η ανεργία

Θα σας πρότεινα να κάνετε το ίδιο. Γράψτε σε ένα χαρτί τα 2 πράγματα που πραγματικά θα θέλατε να κάνετε και δεν έχετε κάνει. Στη συνέχεια καταγράψτε όλους τους λόγους για τους οποίους δεν τα έχετε καταφέρει. Όλους ανεξαιρέτως, σημαντικούς και ασήμαντους. Συγχαρητήρια. Τώρα έχετε στα χέρια σας τη λίστα με τις δικαιολογίες που λέτε στον εαυτό σας για να μην κάνετε πραγματικότητα αυτό που ονειρεύεστε.

Πολύ συχνά μου επιτείθονται: «Μα καλά δεν ξέρετε ότι… έχει 30% ανεργία; … ότι έχει 40% διαζύγια… ;» Ναι, αυτά τα νούμερα είναι σηματικά. Από την άλλη όμως σημαίνουν ότι η απασχόληση είναι στο 70%, ότι οι πετυχημένοι γάμοι είναι 60% κοτ. Είναι δική σας απόφαση σε ποια πλευρά θέλετε να σταθείτε.

Συνήθως οι δικαιολογίες εκφράζουν στην πραγματικότητα τεμπελιά, ανασφάλεια, φόβο και έλλειψη κινήτρου. Πολλές φορές αυτό που λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε είναι απλώς ένα ευσεβής πόθος. Οι ευσεβείς πόθοι είναι ευχάριστοι, μας ταξιδεύουν, αλλά δεν μας παρακινούν. Δεν ενεργοποιούν στον εγκέφαλό μας καμία διαδικασία πραγματοποίησής τους. Αυτό το κάνει η ανάγκη. Γι αυτό λοιπόν επανεξετάστε τα θέλω σας. Αυτά που λέτε ότι θέλετε στη ζωή σας, πόσο πραγματικά τα θέλετε; Τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε η να θυσιάσετε γι αυτά. Πως θα βελτιωθεί η ζωή σας αν τα πραγματοποιήσετε και πως θα γίνει χειρότερη αν δεν τα καταφέρετε. Όταν αυτό που θέλετε το νιώσετε σαν πραγματική σας ανάγκη, τότε δεν θα σας σταματήσει τίποτε. Και τότε θα απελευθερωθείτε από το βάρος των δικαιολογιών.

Οι δικαιολογίες, ενώ δείχνουν να είναι μια εύκολη λύση  ή επιλογή, στην πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη στη ζωή σας. Αποφασίστε να ζήσετε χωρίς αυτές, κοιτώντας την αλήθεια κατάματα. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι επίπονο αλλά σίγουρα θα κινητοποιηθείτε και θα κάνετε περισσότερα! Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι ευχάριστη διαδικασία αλλά  το τελικό αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο σας. Χωρίς διακιολογίες στην αρχή αισθανόμαστε γυμνοί και εκτεθειμένοι αλλά μετά αποκτάμε περισσότερη αυτοεκτίμηση, στεκόμαστε δκαλύτερα στα πόδια μας και κρατάμε το κεφάλι μας ψηλά γιατί είμαστε ελεύθεροι και έχουμε επίγνωση!
Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου
Διευθύνουσα Σύμβουλος, Coach, Ομιλήτρια, Συγγραφέας

error: Content is protected !!