ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Πιάστε τον Μάη και καλή Πρωτομαγιά!

Καλό μήνα!
Καλημέρα και καλό μήνα από τις Σπέτσες, όπου σήμερα δεν έχει τον δυνατό ήλιο των προηγούμενων ημερών που σε καλούσε στην παραλία, όμως ίσως καλύτερα, μιας και σήμερα δεν θέλω να περάσω την μέρα μου στην θάλασσα, αλλά στο ομορφότερο Μποστάνι του νησιού, στο Μποστάνι του Ποσειδωνίου!
Εκεί, όπου θα πιάσουμε τον Μάη, θα φτιάξουμε τα ομορφότερα στεφάνια από λουλούδια του αγρού και φορώντας ψάθινα καπέλα και ολόκληρα μπουκέτα στα μαλλιά, θα γευματίσουμε στα μοναστηριακά τραπέζια, όλα όσα θα φτιάξει ο Σταμάτης Μαρμαρινός για εμάς, με τα ολόφρεσκα υλικά που γεννάει αυτό το ευλογημένο κομμάτι γης.
Ίσως το πιο country chic, elegant και classy σκηνικό που μπορώ να ονειρευτώ για την σημερινή ημέρα.

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια που γίνεται για τον ερχομό της άνοιξης. Είναι ελληνικό αλλά όχι μόνο έθιμο. Ιδιαίτερα στα νησιά της Μεσογείου γιορτάζοντας την άνοιξη, την 1η του μήνα Μάη, φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια (συνήθως αγριολούλουδα, μαργαρίτες και πιο σπάνια παπαρούνες) συνήθως από τους αγρούς. Το λουλούδινο στεφάνι που φτιάχνεται την πρωτομαγιά και κρεμιέται έξω από τα σπίτια.
Σύμφωνα με τη Λαογραφική έρευνα το μαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεται με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κληματαριάς ή σύρμα γύρω από το οποίο στηρίζονται τα λουλούδια.

Μαζί μας οι φίλοι μας, τα παιδιά μας, οι φίλοι των παιδιών μας. Θα γελάμε δυνατά, θα τσουγκρίζουμε ευχές, θα κεντάμε λουλούδια, θα ζωγραφίζουμε καλοκαίρια, θα κλείνουμε τα μάτια, θα ρουφάμε αρώματα, θα τα ανοίγουμε και θα αντικρίζουμε τα έντονα χρώματα του Μποστανιού και στον ορίζοντα το ήρεμο μπλε της θάλασσας.

Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που – στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο– ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Αδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Στη λαϊκή αντίληψη ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Ολα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδιασμό λουλουδιών.Το μαγιάτικο στεφάνι είναι αυτό που θα το δει στην πόρτα του σπιτιού, θα το ζηλέψει και θα το κλέψει ο γείτονας για να το κρεμάσει στη δική του πόρτα.

Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα το ρίχνουν στη φωτιά. Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας.
Συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουμε να φέρουμε και στο σπίτι μας.

Προς το παρόν τα παιδιά δεν έχουν ξυπνήσει ακόμα, έπαιζαν χθες ως αργά στην πλατεία της Μπουμπουλίνας. Kαι εγώ πίνοντας τον καφέ μου στο μεγάλο λευκό μαρμάρινο τραπέζι της βεράντας, σας μεταφέρω εικόνες, αρώματα και όλα τα χρώματα του σημερινού πρώτου πρωινού του Μάη.
Αν ήμουν όμως στην Αθήνα, θα πήγαινα στο Flower Shop της αγαπημένης μου Αντουανέτας Κουτσουράδη στην Κηφισιά. Και εκεί, στον δικό της country chic, elegant και classy πάγκο εργασίας, θα έφτιαχνα μαζί της το πιο όμορφο στεφάνι, διαλέγοντας ένα ένα από τα ολόδροσα της λουλούδια.

Θα είχα και την Ελμίνα μαζί μου, και θα λέγαμε ιστορίες για την σημερινή ημέρα, τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Και μετά, θα διάλεγα και από αυτά που έχει φτιάξει η Αντουανέτα για την εκλεκτή της πελατεία, και θα έστελνα από ένα σε κάθε φίλη μου. Με την ευχή για έναν όμορφο μήνα, με τα αρώματα και τα χρώματα της πρώτης ημέρας του.


Αν θέλετε να παραγγείλετε και εσείς το δικό σας στεφάνι από το Flower Shop της Antoinetta Koutsouradi, καλέσετε στο 21 0801 0395 ή επισκεφθείτε την boutique, στην Κυριαζή 2, στην Κηφισιά!
Καλό μήνα!!! xxx

error: Content is protected !!