ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Πρωτομαγιά στο ομορφότερο Μποστάνι των Σπετσών!

Πρώτη μου δουλειά με το που φτάνω μετά από τόσους μήνες στο νησί -αφού ρουφήξω με μια βαθιά ανακουφιστική, ευεργετική ανάσα όλα τα αρώματα του-, είναι να μάθω τα νέα του. Αυτά τα απολαμβάνω άλλοτε γρήγορα και ανυπόμονα με μια γουλιά σφηνάκι, άλλοτε αργά, σταγόνα σταγόνα, άλλοτε πίνοντας μία ολόφρεσκη σπιτική λεμονάδα από χέρια αγαπημένα, άλλοτε δαγκώνοντας μία γενναία μπουκιά αμυγδαλωτό, κλείνοντας συγχρόνως τα μάτια για να απολαύσω ακόμη περισσότερο κάθε στάλα από το αρωματικό ροδόνερο, άλλοτε τσιμπολογώντας μικρές μπουκίτσες πορτοκαλόπιτας, δίπλα σε έναν μικρό φρεσκοκομμένο καφέ espresso.
Κάποια από αυτά, κάποιες από τις ιστορίες του νησιού τις μοιράζομαι μαζί σας. Όπως τα νέα από το Μποστάνι…
Το Μποστάνι που καλλιεργεί το Ποσειδώνιο, με Aloe Vera, σύκα, λεμόνια, πορτοκάλια, αυγά, όλα τα καλούδια που γεννάει αυτός ο ευλογημένος τόπος…

Όλα να καλλιεργούνται, να ευδοκιμούν, να τροφοδοτούν με τα χρώματα, τα αρώματα και τις βιταμίνες τους το βιολογικό κτήμα που βρίσκεται στο βουνό των Σπετσών, και εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ποσειδωνίου σε λαχανικά, φρούτα αλλά και βιολογικά αυγά…
Το λατρεύω αυτό το κομμάτι γης…Με αναζωογονεί, νιώθω δυνατή κάθε που το επισκέπτομαι φορώντας τις γαλότσες μου, παίρνω δυνατές ανάσες, κλείνω τα μάτια μου, και ύστερα τα ανοίγω για να ρουφήξω με το βλέμμα μου όλα του τα πράσινα, τα μωβ, τα κίτρινα, τα πορτοκαλί…

Κλείνω τα μάτια μου και σαν να εισπνέω βαθιά τον αέρα της υπαίθρου, με τα διαπεραστικά αρώματα από τα πεύκα, τα άγρια μυρωδικά και τα λαχανικά που ωριμάζουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, στο μποστάνι,καθώς γεύομαι αμυδρά την αλμύρα που μεταφέρεται από την θαλασσινή αύρα. Αυτή είναι άλλωστε η μυρωδιά των Σπετσών, που ενέπνευσε τους Βενετούς τον 15ο αιώνα να ονομάσουν τις Σπέτσες “το νησί των αρωμάτων” ή αλλίως Isola di spezie.

Αυτά ακριβώς είναι τα αρώματα που αναδύουν αυτή την στιγμή, στο “Μποστάνι” του Ποσειδωνίου, πάνω ψηλά από την εκκλησιά της Αγίας Άννας, τόσο ψηλά που νομίζεις πως θα αγγίξεις τον ήλιο της άνοιξης, μα η θαλασσινή αύρα είναι πάντα εδώ, να μου θυμίζει τον λόγο της επίσκεψης μου. Εδώ, στο μποστάνι που με τόση αγάπη, φροντίδα, σεβασμό, γνώση και επιμέλεια, μεγαλώνει η ομάδα του Ποσειδωνίου, αφού ο Μανώλης και ο Αντώνης Βορδώνης, με την πολύτιμη βοήθεια του βραβευμένου σεφ Σταμάτη Μαρμαρινού, είχαν την ιδέα της φιλοσοφίας από-το-περιβόλι-στο-τραπέζι. Η αγάπη για τις Σπέτσες και το τοπικό φαγητό να συναντηθούν στο τραπέζι του βιολογικού κτήματος του Ποσειδωνίου, του “μποστανιού” του, εκφράζοντας την πίστη στην συγκεκριμένη φιλοσοφία Farm-to-table Dining…

Εδώ θα περάσουμε την ημέρα της Πρωτομαγιάς! Όλη η οικογένεια μαζί, με όλους μας τους φίλους μας παρέα. Και όταν λέμε όλους, όλους! Με τα παιδιά τους και με τους φίλους των παιδιών τους. Με τραγούδια, με γλέντι όπως αρμόζει η ημέρα. Στην φύση. Στα elegant και συγχρόνως primitive αυτά κτήματα.


Με βόλτες στο μποστάνι, ανάμεσα στα σπαρμένα λαχανικά, ζώντας για λίγο όλα όσα η πόλη μας έχει στερήσει. Να κόψω με τα χέρια μια ώριμη κατακκόκινη ντομάτα απευθείας από τη ρίζα της, ένα τραγανό κολοκυθάκι, τα τρυφερά φυλλαράκια από το θρούμπι… Σειρές από ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες μπλεγμένες με τα αρώματα των μυρωδικών, του βασιλικού, της ματζουράνας και του θυμαριού δημιουργούν μια ρουστίκ εικόνα, η οποία θα αποτελέσει το Πρωτομαγιάτικο Γεύμα μας! Τσίπουρο και μεζέδες, αυγά καγιανά, λουκάνικα χωριάτικα, μπιφτέκια, κοτόπουλο με χυλοπίτες και μυζήθρα, γλυκά του κουταλιού, πορτοκαλόπιτα!
Αν είστε around στην γειτονιά, join us! Πάρτε εδώ και κλείστε ένα από τα μοναστηριακά τραπέζια για την δική σας παρέα. Αλλά και στην Αθήνα αν είστε, πρόκειται για μία υπέροχη ιδέα, να πάρετε το αυτοκίνητο σας ή το flying, και να περάσετε την πρώτη ημέρα του Μαΐου, υμνώντας την φύση και όλα όσα αυτά γεννά, στο ομορφότερο Μποστάνι του νησιού!

Ανυπομονώ! ???

error: Content is protected !!