Ο Θεοφυλακτόπουλος εγκαινιάζει με τα “Καινούργια Έργα” του τη σεζόν της Γκαλερί Citronne!

02/12/2019 • LIFESTYLE

Η γκαλερί CITRONNE ξεκίνησε την φετινή χειμερινή της περίοδο στην Αθήνα με την ατομική έκθεση του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου “ΜΑΚΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ, 2019. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑ.”
Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθος φιλότεχνων την Πέμπτη που μας πέρασε, παρουσιάζεται μία ενότητα είκοσι ενός καινούργιων έργων που ανανεώνουν ριζικά τη γλώσσα της ζωγραφικής του και προσφέρουν ένα μοναδικό παράδειγμα στοχαστικής ορμής, ρίσκου και πειραματισμού.

ΜΑΚΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ ΠΟΛΛΑΛΗ, Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΚΟΝΟΥ & Ο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΡΑΜΠΟΥΛΗΣ

EIA JACKSON

ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ ΠΟΛΛΑΛΗ

Η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Art Athina Σταματία Δημητρακοπούλου και τον Νίκο Βερνίκο

Στον καινούργιο αυτόν κύκλο, ο Θεοφυλακτόπουλος αναμετριέται με απρόσμενα για τη γραφή του υλικά, όπως τον ανεξίτηλο μαρκαδόρο, κατακτά την υφή και τις τονικότητές τους και τα εντάσσει με οργανικό τρόπο στο σώμα του έργου που έχει πλάσει με καλλιτεχνική συνέπεια και προσωπική αγωνία πάνω από πενήντα χρόνια τώρα.

Σπύρος Πολλάλης

Τατιάνα σπινάρη-Πολλάλη, Θεόφιλος Τραμπούλης

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΛΟΥΔΗ

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Θεοφυλακτόπουλος έχει δημιουργήσει ένα υψιπετές σύμπαν ζωγραφικής αρτιότητας και υπαρξιακού βάθους στο κέντρο της οποίας είναι η ανθρώπινη ή ανθρωποειδής μορφή. Ωστόσο, από τους πρώτους μοτοσυκλετιστές που εξέθεσε το 1966 έως σήμερα η μορφή αυτή σταδιακά ανοικειώνεται και βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύλη και το χρώμα της ζωγραφικής χειρονομίας. Καθώς ο Θεοφυλακτόπουλος επινοεί σχεδόν σε κάθε έργο την τεχνική του από την αρχή, περνά από την αναπαράσταση της μορφής σε μια σχεδόν αυτοβιογραφική αφαίρεση, αναζητώντας εκείνο που ο ίδιος ονομάζει «καλλιτεχνική εκπομπή»: τη δυνατότητα της ζωγραφικής να πάλλεται άλογα εντός του θεατή της.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗΣ

Τα καινούργια έργα του Θεοφυλακτόπουλου είναι έργα τομής για την ελληνική ζωγραφική. Έργα μιας αναπάντεχης νεότητας αλλά και έργα μιας στιβαρής ωριμότητας από έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού εξπρεσιονισμού.

Τα καινούργια έργα του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου εκτίθενται σε διάλογο με επιλεγμένα έργα από την καλλιτεχνική παραγωγή του ζωγράφου κατά την τελευταία δεκαετία. Αναδεικνύουν την ενότητα, τη συνάφεια αλλά και τις ρήξεις στο λεξιλόγιό τους και αποτυπώνουν την ωριμότητα και το πάθος ενός κορυφαίου καλλιτέχνη.

Ελένη Διδασκάλου – Ντόρα Καλατζή – Χριστίνα Τσατσάκη

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ, FABRICIO COTUNO, ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ ΠΟΛΛΑΛΗ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ

ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΠΟΥΤΖΟΓΛΟΥ

ΤΑΣΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ, ΝΑΝΤΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ, ΣΤΕΛΛΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

ΑΓΝΗ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΗ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΒΡΑΚΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ

ΝΤΟΡΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΡΟΓΚΑΝ

Ελιώνα Ντούκνη, Λουίζα Καραπιδάκη, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Αλτουβάς

ΑΘΗΝΑ ΒΕΡΥΚΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΧΙΝΗΣ

H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons