ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο: Τα εγκαίνια στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Στο Μουσείο Μπενάκη/ Πειραιώς 138, εγκαινιάστηκε η έκθεση αφιερωμένη στον σημαντικό Ελβετό φωτογράφο Fred Boissonnas.

Γενική άποψη από τα εγκαίνια της έκθεσης, το βράδυ της Δευτέρας

Follow me…

Ο Ελβετός φωτογράφος Frédéric (Fred) Boissonnas (1858‒1946) προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929 από τον βασιλιά Φουάντ Α΄ προκειμένου να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό για την πολυτελή έκδοση με τίτλο Égypte [Αίγυπτος] (Γενεύη, 1932). Με συνοδοιπόρο τον συμπατριώτη του εκδότη και συγγραφέα Paul Trembley, περιηγήθηκε την χώρα για έντεκα μήνες δημιουργώντας φωτογραφικές εικόνες οι οποίες αναφέρονταν τόσο στη μακραίωνη ιστορία της χώρας όσο και στην ταυτότητα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους. Τον Μάιο του 1933 ο Fred Boissonnas επέστρεψε στην Αίγυπτο για την τελευταία, όπως αποδείχθηκε, φωτογραφική του αποστολή. Επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την χερσόνησο του Σινά και τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Οι εικόνες από το ταξίδι αυτό καθώς και οι εκτενείς χειρόγραφες σημειώσεις που κράτησε θα παρείχαν το υλικό για μία νέα έκδοση, παρόμοια με το Égypte, στην οποία δόθηκε ο προσωρινός τίτλος Au Sinaï [Στο Σινά]. Παρά τις προσπάθειες του Boissonnas, το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ. Η έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» επικεντρώνεται στο φωτογραφικό του έργο για τα δυο αυτά βιβλία και διερευνά την εξελικτική πορεία της αισθητικής του καταξιωμένου φωτογράφου. Οι ζωγραφικές και ατμοσφαιρικές εικόνες του βιβλίου που προέκυψαν από το πρώτο ταξίδι συνδιαλέγονται με τις φωτογραφικές του αναζητήσεις στο Όρος Σινά λίγα χρόνια αργότερα. Σε ηλικία εβδομήντα ετών πια, ο Boissonnas φαίνεται να αναπτύσσει μια πιο άμεση προσέγγιση επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στη γεωμετρική αφαίρεση, σε λοξές γωνίες λήψης και σε συνθήκες δραματικού φωτισμού.

H καθηγήτρια κ. Oriana Baddeley, επιμελήτρια της έκθεσης, ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, επιμελητής της έκθεσης, η κ. Μαρία Εμπειρίκου, ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης.

O Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, επιμελητής της έκθεσης, η καθηγήτρια κ. Oriana Baddeley, επιμελήτρια της έκθεσης, ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και η κ. Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

O κ. Αλέκος Φασιανός και η κ. Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

O κ. Παύλος Θανόπουλος, Υπεύθυνος Σχεδιασμού της έκθεσης, η καθηγήτρια κ. Oriana Baddeley, επιμελήτρια της έκθεσης, η κ. Ewelina Warner, επιμελητήρια της έκθεσης και η κ. Heather Ravenberg από το Saint Catherine Foundation.

Photo Credits: Studio Panoulis

error: Content is protected !!