Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2018 από το Αθηνόραμα έγινε προχθές βράδυ στο Grand Ballroom του Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης, σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες και ταυτόχρονα γεννήθηκε ένας νέος γαστρονομικός θεσμός.
Με το Varoulko Seaside να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2018 κορυφώθηκε η πρώτη γαστρονομική κούρσα του νέου θεσμού «Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» ο οποίος καθιερώνεται από φέτος έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις.
Συνολικά απονεμήθηκαν 55 βραβεία σε εστιατόρια και ταβέρνες όλης της Ελλάδας τα οποία συγκέντρωσαν – από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide – βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20. Την τελετή, η οποία έγινε στο κατάμεστο Ball Room του Hayatt Regency, παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μαζί με τον δημοσιογράφο και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής του Αθηνοράματος Δημήτρη Αντωνόπουλο. Οι δύο ηθοποιοί εμφανίστηκαν στη σκηνή ως εκπρόσωποι δυο εκ διαμέτρου αντίθετων τάσεων της ελληνικής κουζίνας: Ο μεν Άκης Σακελλαρίου ως υπέρμαχος των σύγχρονων τάσεων και τεχνικών, ο δε Φώτης Σεργουλόπουλος ως λάτρης της κλασικής και παραδοσιακής κουζίνας. Η χιουμοριστική τους κόντρα κράτησε αμείωτη μέχρι το τέλος της βραδιάς οπότε και επετεύχθη η εθνική γαστρονομική συμφιλίωση εν μέσω χειροκροτημάτων από τους 280 περίπου παρευρισκόμενους.
Για πρώτη φορά, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανέβηκαν στο δικό τους pontium, τιμώντας τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας που δημιουργούν αυστηρά ελληνική κουζίνα είτε σύγχρονη είτε παραδοσιακή. Αποφασίστηκε δε η τελετή απονομής να γίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Με την επιλογή αυτή τιμάται η ιδιαίτερη αυτή γαστρονομικά πόλη, στην οποία λόγω της ιστορίας της, άνθρωποι με διαφορετικές γευστικές κουλτούρες άφησαν έντονα τα αποτυπώματα τους ανταλλάσσοντας και μοιράζοντας τα προϊόντα ων γευστικών τους πολιτισμών και δημιουργώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή τοπική κουζίνα, σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα.
Η ελληνική κουζίνα αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική δύναμη ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας και εντάσσεται στο γενικότερο marketing του χαρτοφυλακίου του ελληνικού Τουρισμού. Η ανάδειξη του γαστρονομικού μας πολιτισμού και της ιστορίας του και η ανάγκη δημιουργίας μιας ξεκάθαρης εθνικής ταυτότητας για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που η εξέλιξη και ανάπτυξη της ελληνικής κουζίνας γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Παράλληλα όμως η εθνική μας γαστρονομία καλείται να συμβάλει και στην τόνωση της οικονομίας του τόπου μέσω του γαστρονομικού τουρισμού ο οποίος κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος κάνοντας πλουσιότερες τις χώρες που στοχεύουν στην ανάπτυξή του. Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας έρχονται να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζοντας και τιμώντας τους καλύτερους εκφραστές της εθνικής αυτής υπόθεσης.
Το dîner de gala της τελετής, όπως είναι φυσικό είχε ως κόνσεπτ την υψηλή ελληνική γαστρονομία.
Το «Αθηνόραμα» κάλεσε έξι βραβευμένους σεφ να δημιουργήσουν ένα μενού με αναφορά σε περιοχές της χώρας που αγάπησαν και στις οποίες αναδείχτηκε η κουζίνα τους.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ:
Varoulko Seaside, Αθήνα 16/20 Tudor Hall, Αθήνα 15,5/20 Noble, Σαντορίνη 15/20 Ντομάτα, Χαλκιδική 15/20 Σελήνη, Σαντορίνη 15/20 Aleria, Αθήνα 14,5/20 Avli, Ρέθυμνο Κρήτης 14,5/20 Black Rock, Σαντορίνη 14,5/20 Bubo, Χαλκιδική 14,5/20 Elia’s Restaurant, Σκιάθος 14,5/20 Ferryman, Ελούντα Κρήτης 14,5/20 Kensho Fine Dining, Μύκονος 14,5/20 Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη 14,5/20 Μαρίνα, Χαλκιδική 14,5/20 Milos, Αθήνα 14,5/20 Old Mill, Ελούντα Κρήτης 14,5/20 Παπαϊωάννου, Αθήνα 14,5/20 Salonika, Θεσσαλονίκη 14,5/20 Santoro, Σαντορίνη 14,5/20 Αθήρι, Αθήνα 14/20 Alfredo’s Garden, Θεσσαλονίκη 14/20 Argentina, Χανιά Κρήτης 14/20 Ark, Αθήνα 14/20 Barbouni, Πύλος 14/20 Βασίλαινας, Αθήνα 14/20 Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο Πιερίας 14/20 Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη 14/20 Έξι Κλειδιά, Πήλιο 14/20 Θαλασσάκι, Τήνος 14/20 Θωμάς (Ο), Αμύνταιο Φλώρινας 14/20 Καλαματιανός, Χαλκιδική 14/20 Κοντοσώρος, Αμύνταιο Φλώρινας 14/20 Κρητικός, Αθήνα 14/20 Κυρίμαι, Μάνη 14/20 Lady Finger, Μύκονος 14/20 Μανιτάρι (Το), Θεσσαλονίκη 14/20 Μαραθιά, Τήνος 14/20 Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη 14/20 Μαυρίκος, Ρόδος 14/20 Μούργα, Θεσσαλονίκη 14/20 Μπουκαδούρα, Χαλκιδική 14/20 Mylos, Σαντορίνη 14/20 Ναουμίδης, Αμύνταιο Φλώρινας 14/20 Όμικρον, Αθήνα 14/20 On The Verandah, Σπέτσες 14/20 Ονήσιμος, Ηράκλειο Κρήτης 14/20 Pelagos Seaside, Ιεράπετρα Κρήτης 14/20 Sesa, Πρέβεζα 14/20 Taverna, Πύλος 14/20 Τάσος, Θεσσαλονίκη 14/20 Thea, Μύκονος 14/20 The Zillers, Αθήνα 14/20 Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14/20 Χάραμα, Νάουσα 14/20 Χρυσόστομος, Χανιά Κρήτης 14/20 Επίσης απονεμήθηκε ειδικό βραβείο στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Clochard», Γιώργο Βασίλογλου, για τη συμβολή του στην γαστρονομία της Θεσσαλονίκης.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis