ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Nίκη: Η επιτυχία συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Μετά την τεράστια προσέλευση και τη θερμή υποδοχή του κοινού, το έργο «ΝΙΚΗ» των Σταμάτη Φασουλή και Γιώργου Λύρα, παραγωγής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού συνεχίζει τις παραστάσεις του από τον Οκτώβριο, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, Βραβείο Βιβλίου Public-κατηγορία Ελληνικό Μυθιστόρημα, Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Αναγνώστης) ζωντάνεψε αριστοτεχνικά στη σκηνή, υπό την έμπειρη σκηνοθετική ματιά του Σταμάτη Φασουλή, γοητεύοντας κοινό και κριτικούς και επανέρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις, από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.
Η «ΝΙΚΗ» μιλάει για τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα από την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι το 2008. Ο Σταμάτης Φασουλής δίνει σάρκα και οστά στους ήρωες του Χωμενίδη και παραθέτει μοναδικές εικόνες της Ελλάδας που σημάδεψαν το μέλλον της. Επί σκηνής, ζωντανεύουν όλα αυτά που ζήσαμε, ακούσαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, αλλά και όλα αυτά με τα οποία δακρύσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων παραγωγών και καλείται για μία ακόμα φορά να στηρίξει τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, πιστό πάντα στην αποστολή του για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

● ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ●

«Το μυθιστόρημα του Χωμενίδη έχει κριθεί και αξιολογηθεί στο χώρο της πεζογραφίας. Τώρα όμως έγινε θέατρο και θέατρο υπέροχο…. Αυτό το οφείλουμε στην πείρα και στο σκηνικό ένστικτο του Σταμάτη Φασουλή που σε συνεργασία με τον ταλαντούχο Γιώργο Λύρα δημιούργησαν ένα αφηγηματικό σκηνικό ποίημα… Σε μια εποχή που τα πάντα είναι μετέωρα και προβληματικά είναι παρήγορο που μια ιδιωτική πρωτοβουλία ανέλαβε το κόστος μιας πράγματι γενναίας, γιγαντιαίας και σοβαρής στο αποτέλεσμά της παραγωγής…».
Κώστας Γωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ

«…Η νεότερη Ιστορία της Ελλάδας σκηνοθετημένη σαν υπερθέαμα, η πορεία της αριστεράς δοσμένη εκλαϊκευμένα, μέσω μιας οικογενειακής υπόθεσης, κι ένα μπεστ σέλερ βιβλίο διασκευασμένο σε απολαυστική θεατρική saga. Ο 25μελής θίασος δίνει τον καλύτερο εαυτό του».
Ιλειάνα Δημάδη, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Η «ΝΙΚΗ», με τον Φασουλή ως σκηνοθέτη, που κατέχει να παντρεύει το παραδοσιακό με το νεότερο, κρατάει αδιάπτωτο το ενδιαφέρον για την εν πολλοίς δραματική ιστορία της Νίκης, που είναι η ιστορία σχεδόν ενός αιώνα της νεότερης Ελλάδας.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«Η διασκευή του ήταν άρτια. Η πλοκή του έργου δεμένη και δυνατή. Η σκηνοθεσία είχε ρυθμό και ένταση. Καθ΄όλη την παράσταση είχα τόσο ταυτιστεί με αυτή τη γυναίκα , που, όταν τελείωσε το έργο, ένιωθα να έχω χάσει τα όριά μου….».
Μαριάνθη Κουνιά, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί μία «dream team» του ελληνικού θεάτρου παρουσιάζοντας ένα «λουκούλλειο» συναισθηματικά θέαμα».
LIFO

«Ο Σταμάτης Φασουλής, έχοντας στα χέρια του μια άκρως λειτουργική και προσεγμένη διασκευή, συνέθεσε το tableau vivant της μυθιστορηματικής ζωής της Νίκης και της οικογένειάς της σε μια κινηματογραφικών ρυθμών ρέουσα παράσταση, με γρήγορες εναλλαγές σκηνών, προσώπων, γεγονότων και ιστορικών περιόδων».
Ιωάννα Μπλάτσου, in2life.gr

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Θεατρική διασκευή: Σταμάτης Φασουλής – Γιώργος Λύρας
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς – Γιάννης Μουρίκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας

Διανομή
Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης.
Στο ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.
Την Νίκη σε μικρή ηλικία ερμηνεύουν σε διπλή διανομή: Αναστασία Γουλιάμου & Αυγή Σταυροπούλου.

Παίζουν αλφαβητικά: Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιώργος Δεπάστας, Λήδα Καπνά, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κίμων Κουρής, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Δανάη Μπάρκα, Πάνος Μπόρας, Φοίβος Ριμένας, Αχιλλέας Σκεύης, Κώστας Φαλελάκης, Βάσια Χρήστου

Έναρξη: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου

 

«ΘΕΑΤΡΟΝ»
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος

error: Content is protected !!