ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

New Year’s Resolution: Βάλτε στόχους υγείας για την καινούργια χρόνια!

Η Καλή Υγεία από την Πρωτο – Χρονιά φαίνεται!

Νέα Χρονιά και εύχεσαι τα καλύτερα και στον εαυτό σου! Ναι, είναι η στιγμή που παίρνεις την απόφαση να τα αλλάξεις όλα, να πεις αντίο σε ό,τι σε έχει κουράσει σε ό,τι δεν μπορείς να υποστηρίξεις σε ό,τι έκανες γιατί έπρεπε… Ναι, είναι η στιγμή που όλοι μας βρισκόμαστε στο ίδιο σταυροδρόμι σκέψεων και αποφάσεων, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. – Η Καλή Υγεία από την Πρωτο – Χρονιά φαίνεται! –
Έχουμε εμπειρία πλέον από τα υπέροχα λάθη που μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικός είναι ο «εαυτός» και πόσο πολύτιμο να έχεις την «υγειά» σου!
Αλήθεια τι καλό έκανα τη χρονιά που πέρασε για την υγεία μου; Ψυχική και σωματική; Πόσο με φρόντισα; Πόσες από τις πληροφορίες που έλαβα, μελέτησα, αφομοίωσα με κινητοποίησαν να ξεκινήσω συστηματική άσκηση ή να μάθω να τρέφομαι με τρόπο που να μειώνει τις φλεγμονές;
Τι έχω καταλάβει για την πληθώρα των προγραμμάτων άσκησης, των τεχνικών χαλάρωσης;
Πόσο έχω συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά συνδέονται με την ψυχική υγεία, η οποία επηρεάζει και καθορίζει τη σωματική υγεία;

Ο άνθρωπος ως βιοψυχοκοινωνική οντότητα (βιοχημεία και βιολογικοί δείκτες, σκέψεις και συναισθήματα, περιβάλλον και αλληλεπίδραση) λειτουργεί ενιαία και αδιαίρετα προς την επίτευξη της ομοιόστασης και την κατάκτηση της υγείας – ευδαιμονίας.
Σε σωματικό επίπεδο, η φλεγμονή είναι η βασική αιτία που το σώμα νοσεί και είναι δείκτης κακής υγείας. Οξείες και χρόνιες φλεγμονές δημιουργούν μια σειρά συμπτωμάτων σε ψυχικό – συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο βάζοντας τον οργανισμό σε κατάσταση συναγερμού.

207b9cb12f8f3cae484c7e9dbd42c7db
Πώς να κάνετε το δικό σας τεστ υγείας
Η παρατήρηση με επίγνωση βασικών βιολογικών δεικτών και σωματικών συμπτωμάτων μας κινητοποιεί να δράσουμε ολιστικά και να οργανώσουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο παρέμβασης και πρόληψης. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας τα εξής σημαντικά:
1. Πόσο υψηλά επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης έχει το αίμα μου;
Το υψηλό σάκχαρο του αίματος αυξάνει τον αριθμό των κυτοκινών που κυκλοφορούν στο αίμα. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα των καταστροφικών μορίων που ονομάζονται προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία είναι προ-φλεγμονώδη μόρια. Σχηματίζονται στον ανθρώπινο οργανισμό πολλές φορές από γεύματα ταχυφαγείου, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και λιπαρά, προπαρασκευασμένες τροφές σε υψηλές θερμοκρασίες, αναψυκτικά και το κάπνισμα. Η αυξημένη συγκέντρωση των AGEs στην κυκλοφορία και η χοληστερίνη έχουν ενοχοποιηθεί για τη γήρανση των ιστών και την αρτηριοσκλήρυνση.
2. Ελέγξτε το «σωσίβιο» γύρω από τη μέση σας
Τα κύτταρα του λίπους στην κοιλιά δημιουργούν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες. Όσο περισσότερο λίπος έχετε, τόσο περισσότερες χημικές ουσίες δημιουργούνται. Το χρόνιο κοιλιακό λίπος ευθύνεται για προβλήματα του μεταβολισμού, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα.
3. Πόσο καλά λειτουργεί το πεπτικό μου ;
Πεπτικά προβλήματα, όπως αέρια, διάρροια, φούσκωμα, ή δυσκοιλιότητα, μπορεί να προέρχονται από ένα ευερέθιστο έντερο φλεγμονώδες, υπερβολικά διαπερατό και διαρρέον, που επιτρέπει στις τοξίνες και στα βακτήρια να διεισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος με ύποπτη δράση ακόμα και για αυτοάνοσα νοσήματα.
4. Νιώθω κούραση όλη την ημέρα; Ποια είναι η ποιότητα του ύπνου μου;
Τα «φλεγμονώδη» κύτταρα είναι άρρωστα κύτταρα και δεν μπορούν να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να νιώσετε ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι. Ως αποτέλεσμα, αισθάνεστε κουρασμένοι από το πρωί κιόλας και ο ύπνος σας δεν είναι αποδοτικός. Η διατάραξη του άξονα του στρες (υποθάλαμος – υπόφυση – επινεφρίδια) επηρεάζει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη η οποία ρυθμίζει την καλή ποιότητα και συχνότητα του ύπνου.

c5bf71b690a726fa11512c46d90ed68f
Επιπλέον, είναι χρήσιμο να εστιάσω την προσοχή μου σε σημεία που αφορούν τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, καθώς και για τα δύο φύλα η χρόνια φλεγμονή έχει μεγάλη επίδραση.
Εξωτερικά σημάδια πολύ σημαντικά είναι το πρόσωπο και η ύπαρξη οιδήματος (σακούλες κάτω από τα μάτια), πρησμένο πρόσωπο αλλά και η στοματική υγιεινή και η κακή υγεία των ούλων ως ένδειξη υπάρχουσας φλεγμονής.

e066e9de1dea2d1f9ba839b68a3cc978
Θεραπεύοντας τις χρόνιες φλεγμονές
Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα τα οποία δείχνουν χρόνια φλεγμονή, υπάρχουν καλά νέα: «Η φλεγμονή ελέγχεται αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας».
Διά της τροφής
Αρχίστε με την περικοπή των ιδιαίτερα ύποπτων τροφίμων, όπως η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Προσθέστε περισσότερες άπαχες πρωτεΐνες και λιγότερο ζωικό λίπος. Τα φρέσκα λαχανικά και ο χυμός τους αλλά και τα λιπαρά από ελαιόλαδο, ανάλατους ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια ρυθμίζουν καλά τη φλεγμονή αρκεί να αποτελούν τη βάση της καθημερινής διατροφής και όχι απλά ένα 15ήμερο πρόγραμμα ‘δήθεν’ δίαιτας.
Αυξάνουμε το μαγνήσιο
Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους στρεσαρισμένους μυς και τα νεύρα και επίσης βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Εκτός από μπανάνες, αμύγδαλα, σουσάμι, λιναρόσπορο μπορούμε να χρησιμοποιούμε λάδι μαγνησίου στο δέρμα.
Κατεβάζουμε τα επίπεδα φλεγμονής
Αγαπήστε τον κουκουρμά! Η κουρκουμίνη, μια ουσία στον κουρκούμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έχει νευροπροστατευτική ιδιότητα και βοηθά στην ενίσχυση της διάθεσή σας. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική λύση για την κατάθλιψη, που συχνά συνδέεται με κόπωση.
Κίνηση – Άσκηση
Το σώμα όταν κινείται θεραπεύεται: Οι συστάσεις για καθημερινό περπάτημα 60 λεπτά πολλές φορές δεν επιφέρουν την ανάλογη συμμόρφωση.
Η βιωματική και με επίγνωση άσκηση είναι εκείνη που επιφέρει καλύτερα και αποδοτικότερα οφέλη και μας κάνει να δεσμευόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας θα μπορεί να έχει τέτοια, μορφή έτσι ώστε να προσαρμόζεται στον καθημερινό γρήγορο ρυθμό ζωής.
Τέσσερα βασικά συστήματα θα πρέπει να βελτιώσει το ατομικό μου ασκησιολόγιο:
1. Αύξηση της ευλυγισίας για καλύτερη οξυγόνωση των ιστών.
2. Αύξηση της αερόβιας ικανότητας για μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου.
3. Αύξηση της μυϊκής μάζας και μείωση του ποσοστού λίπους.
4. Βαθιά χαλάρωση και μείωση της ορμόνης του στρες (κορτιζόλης) άρα της γενικότερης φλεγμονής που επηρεάζει τη φυσιολογία μου.
Σημαντικό είναι η αναλογία και η συμμετρία του προγράμματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ειδικός επιστήμονας φυσικής αγωγής θα έχει ως πρωταρχικό στόχο τη σταδιακή επιβάρυνση ξεκινώντας το προγραμματισμό πρώτα με ασκήσεις για χαλάρωση και μείωση της κορτιζόλης και όχι με επιβάρυνση που θα προκαλέσει γρήγορη κόπωση και επιπλέον φλεγμονή στους ιστούς.

64a223d5077775338bd8cd5247883837
Ξεκινήστε γιόγκα σε συστηματική βάση
Η γιόγκα είναι ο ιδανικός τρόπος για να ενεργοποιηθούμε και παράλληλα να χαλαρώσουμε! Ευτυχώς έχει αγαπηθεί πολύ και στην Ελλάδα και έχουμε πλέον πολλές επιλογές.
Εγκέφαλος
Επειδή η κόπωση έχει τις ρίζες της στον εγκέφαλο, τα περισσότερα από τα φυσικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται επικεντρώνονται στην προώθηση της υγείας του εγκεφάλου και τον τρόπο που αυτός αντιδρά στο στρες.
Αλλάζουμε τις συνήθειες ύπνου
Για να βοηθήσουμε τα επινεφρίδιά μας να παράγουν λιγότερη κορτιζόλη, πρέπει να κοιμόμαστε νωρίς. Αυτό είναι σίγουρα δύσκολο, επειδή όταν δουλεύουμε όλη μέρα και γυρνάμε σπίτι αργά, χρειαζόμαστε χρόνο για να χαλαρώσουμε, πριν πέσουμε για ύπνο. Βαθιές διαφραγματικές αναπνοές για 15 λεπτά θα βοηθήσουν αρκετά.
Επιπλέον, προσπαθούμε να αποφύγουμε τη ζάχαρη, καφεΐνη, τσάι και νικοτίνη από τις απογευματινές ώρες. Προτιμούμε ένα χαλαρωτικό φασκόμηλο, χαμομήλι ή μελισσόχορτο με κατευναστικές ιδιότητες.
Απενεργοποιούμε συνειδητά όλες τις ηλεκτρονικές οθόνες καθώς «τσιτώνουν» τον εγκέφαλο, εμποδίζουν την παραγωγή της μελατονίνης και μπορεί να βλάψουν την ποιότητα του ύπνου μας.

25968e491ecf0d20c71fbea3107cbe9e
Εσωτερική σιωπή και ενσυναίσθηση
Το άγχος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Χρειαζόμαστε ένα διάλλειμα μέσα στη μέρα. Αυτό σημαίνει μια μικρή παύση από κάθε δραστηριότητα και κάθε έγνοια. 10-20 λεπτά σε καθημερινή βάση σιωπής, χωρίς καμία σκέψη, με απλό έλεγχο της αναπνοής. Φαίνεται ότι είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο και μακροπρόθεσμα επηρεάζει όλη τη φυσιολογία του σώματος.

Τα Προγράμματα Προαγωγής Υγείας «Ευρωστία» σχεδιάζει η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου
PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Τ: 210 6827284
www.evrostia-health.gr, info@evrostia-health.gr

Πηγή: naturanrg.gr

error: Content is protected !!