ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Μνήμον Φως»: Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας εγκαινιάσθηκε η έκθεση του Χρήστου Μποκόρου!

Από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, εγκαινιάσθηκε η έκθεση του Χρήστου Μποκόρου «ΜΝΗΜΟΝ ΦΩΣ», που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Την έκθεση παρουσιάζει ο Εικαστικός Τομέας του Δήμου Καλαμάτας με την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Παναγιώτη Λαμπρινίδη, ενώ την επιμέλεια της, έχει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του Μουσείου Μπενάκη Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχει διοργανώσει ο Δήμος Καλαμάτας, και περιλαμβάνει 26 σπουδαία έργα του Χρήστου Μποκόρου από διαφορετικές περιόδους της ζωγραφικής του. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και τρία έργα ειδικά φτιαγμένα για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Χρήστος Μποκόρος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού Τομέα του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε στην πόλη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος επεσήμανε την ευτυχή συγκυρία της παρουσίασης της έκθεσης του Χρήστου Μποκόρου με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Στη συνέχεια, ο επιμελητής της έκθεσης ιστορικός τέχνης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, περιέγραψε την πορεία των τελευταίων είκοσι χρόνων του καλλιτέχνη, τονίζοντας ότι η έκθεση «Μνήμον Φως» μας δείχνει τον τρόπο που μπορούμε να δούμε σήμερα την ελληνική επανάσταση.

Χρήστος Μποκόρος

Την τελετή των εγκαινίων έκλεισε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της: «Ο Χρήστος Μποκόρος ζωγραφίζει σημαίες ελευθερίας, άνθη λεμονιάς και πορτοκαλιάς, ταπεινά αντικείμενα του καθημερινού βίου πάνω σε καμβά, σε φθαρμένα ξύλα, σε κάθε λογής επιφάνεια. Η μνήμη, μνήμη ηρώων και ταπεινών ανθρώπων, είναι το εμπύρευμα που κινητοποιεί την ζωγραφική πράξη. Μνήμη αναστάσιμη, επικλητική, που ξαναζωντανεύει το παρελθόν στον χωροχρόνο του παρόντος. Μνήμη που πυροδοτεί τη φαντασία, σε μια κοινή αναζήτηση του πνευματικά ουσιώδους, της αιωνιότητας και της αλήθειας των πραγμάτων. Σ’ αυτά τα συγκινητικά, παρηγορητικά, ηθικά διαπλαστικά έργα, η τέχνη συνδιαλέγεται με το φως και το σκοτάδι της ιστορίας, με τον πόνο και την ελπίδα των ανθρώπων, μετατρέποντας «τη μνήμη σε μνημείο», όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο ζωγράφος.


«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Αυτή η αντίληψη της γενιάς του ’30 διαπερνά και το έργο του Χρήστου Μποκόρου: με τα ελάχιστα καταφέρνει να δημιουργήσει το μείζον. Τον ευχαριστούμε».

ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Χρήστος Μποκόρος, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού Τομέα του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος που επιμελήθηκε ο Χρήστος Μποκόρος με κείμενα δικά του και του Κωνσταντίνου Παπαχρίστου. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική ενίσχυση του «Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια».

Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, η κυρία Νίκα.

It’s good to know: Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε το 1956 στο Αγρίνιο. Εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Έφυγε δεκαεννέα χρονών για να σπουδάσει Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή (1975-1979). Μετά τις σπουδές του Δικαίου κι ένα μεσοδιάστημα αναποφάσιστου προβληματισμού, βρέθηκε στη Ανώτατη Σχολή των Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-1989). Ζωγράφιζε από παιδί, άρχισε να εκθέτει στη δεκαετία του ’80. Στο εργαστήριο της οδού Καλλιδρομίου, στον λόφο του Στρέφη, έγιναν τα έργα της μαθητείας στο πραγματικό. Τη δεκαετία του ’90 στην οδό Αριστοδήμου, στον Λυκαβηττό, αποπειράται να εικονοποιήσει την κοινή μνήμη και πειρασμούς του αoράτου, το φως και το σκοτάδι. Μετά το 2000 κατεβαίνει στην Καστέλλα όπου ζει και εργάζεται έκτοτε. Το 2004, με το Αδιάβαστο Δάσος, άγγιξε το αγκάθι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Το 2013 παρουσίασε τα στοιχειώδη στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, προτείνοντας μια λιτή ευημερία, μια επανεύρεση του μέτρου στην καθημερινή μας ζωή και το 2016 τις όψεις αδήλων, μια αναδρομική έκθεση έργων της τριαντάχρονης πορείας του. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με την παρούσα έκθεση, παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού την έκθεση 1821, η γιορτή.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!