Λαμπερά εγκαίνια για γνωστά και άγνωστα έργα του Σπύρου Παπαλουκά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη!

14/07/2022 • LIFESTYLE

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Σπύρος Παπαλουκάς – Ερευνητής του Αινίγματος της Ζωγραφικής. Γνωστά και Άγνωστα Έργα, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, με την τήρηση προληπτικών υγειονομικών μέτρων, αφού η μεταδοτικότητα του ιού επιβάλλει εγρήγορση σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ, ΜΑΙΡΗ ΦΙΞ

ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κυρίου Βασίλη Θεοχαράκη, ο οποίος επισήμανε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί πέρασαν δεκαπέντε γόνιμα χρόνια πολιτιστικής προσφοράς του Ιδρύματος μας από τα εγκαίνια του το 2007, με τη σπουδαία τότε αναδρομική παρουσίαση του έργου του αείμνηστου δασκάλου μου, Σπύρου Παπαλουκά. Ακολούθησαν πολλές του εκθέσεις, στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Χανιά, καθώς και η αποσπασματική παρουσίασή του έργου του στο Βουκουρέστι και στη Σόφια, που με ιδιαίτερη φροντίδα επιμελήθηκε το Ίδρυμα μας. Βλέποντας τες, χαιρόμουν για το θαύμα της ζωγραφικής του και τη μεγάλη συγκίνηση που προκαλούσε το έργο του στους χιλιάδες επισκέπτες. Έτσι, πολλές φορές, ανάμεσα στα τοπία του από το Άγιον Όρος, την Αίγινα, την Πάρο ή τη Μυτιλήνη, στη σκέψη μου έρχονταν τα λόγια του Ανδρέα Κάλβου, “ότι είναι η γη παράδεισος και η ζωή μία”. Τα έργα του Παπαλουκά, παρά τη φαινομενική τους απλότητα, είναι το αποτέλεσμα επίμονης μελέτης της φόρμας και των χρωματικών τόνων του τοπίου, του αντικειμένου, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προσώπου, με παρατηρητικότητα αλλά και συναίσθημα. Το πολυεπίπεδο έργο του, εμφορούμενο από τις υψηλές αισθητικές του αξίες, αποτελεί πεδίο μελέτης για τους μελλοντικούς εικαστικούς δημιουργούς».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ

Η έκθεση, που επιμελήθηκε η Ιστορικός Τέχνης, Ευθυμία Γεωργιάδου – Κούντουρα, περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό και πλέον αντιπροσωπευτικά έργα: ελαιογραφίες, σχέδια και αγιογραφίες του μεγάλου μας ζωγράφου, τα οποία ανήκουν στις συλλογές του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΑΝΑΤΣΗΣ, ΛΟΛΑ ΝΤΑΪΦΑ, ΙΑΣΟΝΑΣ ΜΕΓΚΟΥΛΑΣ (CACAO ROCKS), ΤΑΝΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΝΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΡΗ, ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΦΟΥΛΗ ΧΡΟΝΗ

ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΙΡΗ ΦΙΞ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΤΗ

ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ, ΕΛΙΖΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ, ΕΥΘΥΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΑΓΑΠΗ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΝΑΤΑΛΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

Την ημέρα των εγκαινίων, οι φίλοι των καλών τεχνών θαύμασαν και σχολίασαν εγκωμιαστικά το όλο πολιτιστικό εγχείρημα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου 2022, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες της χώρας μας να γνωρίσουν το έργο ενός από τους κορυφαίους εκφραστές της ελληνικής ζωγραφικής.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons