Ανυπομονώ να βρεθώ στο True Blue της Πάρου!

14/07/2022 • ART, GO, LIFESTYLE

Φτιάχνω την βαλίτσα μου για Πάρο. Αύριο το πρωί πετάω για το νησί που πλέον -έμαθα- να επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι. Πάνω από μία φορά… Εκτός όλων των άλλων που έμαθα να αγαπάω στην Πάρο, είναι το γεγονός πως πρόκειται για τον τελευταίο προορισμό όλης της παρέας μας, πριν ξεχυθούμε ο καθένας στον δικό του παραθεριστικό παράδεισο. Έτσι αύριο, το πρώτο μας ραντεβού, έχει ήδη δοθεί για το Art Space Studio 265, που φιλοξενεί μέχρι και τις 29 Ιουλίου, την έκθεση True Blue. Μεταξύ άλλων καλλιτεχνών λαμβάνει μέρος και η αγαπημένη μας Έφη Χαλιορή, αλλά και η Χλόη Ακριθάκη, η Νικομάχη Καρακωστάνογλου, η Πέγκυ Κλιάφα και η Μαριάννα Λούρμπα ενώ θα δω και την Άννα Κοντολέων, που είναι η υπεύθυνη της διοργάνωσης, και έχει  την Πάρο όπως εγώ τις Σπέτσες.

Κάθε καλοκαίρι η Gallery Art Space / Studio 265 προσκαλεί στην Πάρο παλιούς και νέους φίλους του νησιού, να παρουσιάσουν και να απολαύσουν έργα τέχνης και πολιτιστικά δρώμενα. Έτσι και φέτος, φίλοι της gallery, φιλότεχνοι επισκέπτες και άνθρωποι της showbiz, τίμησαν με την παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης στις 9 Ιουλίου.


Τα εγκαίνια της έκθεσης True Blue, αποτέλεσαν μια συνάντηση φιλίας και πολιτισμού με φίλους των τεχνών, καταξιωμένους καλλιτέχνες και όμορφες συζητήσεις υπό το φως του παριανού φεγγαριού. Με καλοκαιρινή διάθεση και όμορφους ανθρώπους όλοι μαζί ταξιδέψαμε με τα έργα των: Χλόη Ακριθάκη, Έφη Χαλιορή, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Πέγκυ Κλιάφα και Μαριάννα Λούρμπα σε μια έκθεση που έχει υιοθετήσει τα χαρακτηριστικά του μπλε της Μεσογείου!

Έφη Χαλιορή

Ο αέρας και τα κύματα, ο εκθαμβωτικός ήλιος και οι καθαρές σκιές όσο και οι δροσερές νύχτες, τα κοκτέιλ και η μουσική, αποτελούν την έμπνευση και την αφορμή για αυτή την έκθεση που δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο άλμπουμ της Madonna.
“Το True Blue, κυκλοφόρησε περίπου τέτοιο καιρό το 1986, και το υπερεπιτυχημένο του single La Isla Bonita μιλάει για το πόσο λίγο κρατούν οι διακοπές σε ένα φανταστικό νησί.”

Χλόη Ακριθάκη

Στην έκθεση True Blue τα έργα τοποθετούνται σε αυτό το κομμάτι στεριάς μέσα στη θάλασσα που λέγεται νησί, μια κορυφή βουνού περιγεγραμμένη από το βαθύ μπλε της θάλασσας και ταυτόχρονα αγγίζει το γαλανό ουρανό. Φωτογραφία, ζωγραφική, κατασκευή, γλυπτική αποτελούν τα εργαλεία μέτρησης της απόστασης από το μπλε του απείρου και της θάλασσας μέχρι το μπλε που βλέπει το μάτι, και από το μπλε του τοπίου στο μπλε του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πέγκυ Κλιάφα

Μαριάννα Λούρμπα

Το έργο της Μαριάννα Λούρμπα προσεγγίζει το φορμαλισμό καλειδοσκοπικά, συνδυάζοντας απόψεις αντικρουόμενες στη φύση τους αλλά ερωτοτροπούσες στη συμπεριφορά τους όπως φως και σκοτάδι, ανάγλυφο και επίπεδο, λείο και ματ.
Η Έφη Χαλιορή δημιουργεί εικόνες που η σαφήνεια τους, τους επιτρέπει να κινούνται με χάρη στην ασάφεια μεταξύ του μικρού και του μεγάλου, του μακρυά και του κοντά, του μαλακού και του σκληρού.
Η Νικομάχη Καρακωστάνογλου ακολουθεί δύο αντίθετες κατευθύνσεις. Στη μία με το πινέλο και το μελάνι δημιουργεί δεξιοτεχνικά εικόνες που η κάθε μία στο άθροισμα της δεν μοιάζει να αποτελείται από παραπάνω από δύο κινήσεις, που είναι αρκετές όμως για όλο το χαρτί. Στην άλλη που περιλαμβάνει τρισδιάστατα αντικείμενα, είναι η μνήμη του αντικειμένου σε όποια της μορφή η αρχή σε μια διαδικασία όπου το γλυπτό σχηματίζεται σταδιακά μέσα από συχνά δραματικές βελτιώσεις ή αποκλίσεις.
Ο άνθρωπος μέσα από τη μεγαλύτερη αγωνία του είναι ο κεντρικός άξονας του έργου της Πέγκυς Κλιάφα. Τα φάρμακα γίνονται για την καλλιτέχνη ένα αποκαλυπτικό σημείο του πολιτισμού που συνοψίζει καλύτερα την κατάσταση του ανθρώπου σήμερα, στα καλύτερα του και στα χειρότερα του, τα πράγματα που έχει κατορθώσει και αυτά που δεν έχει καταφέρει.
Τέλος, το φωτογραφικό έργο της Χλόης Ακριθάκη αναπτύσσεται κυρίως γύρω από τις θεματικές του χρόνου, της εμπειρίας και της αποτύπωσής τους. Οι φωτογραφίες της, υπάρχουν άλλες φορές σαν στιγμές κι άλλες σαν διάρκειες, ιδιότητα που μοιράζονται με τις αναμνήσεις στην πιο ανάλαφρη και άμεση εκδοχή τους.
Can’t wait!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons