Λαμπερά εγκαίνια για τον Φωκίωνα Ζησιάδη, με τις επιβλητικές φωτογραφίες από το ταξίδι του στη Γροιλανδία!

24/10/2019 • LIFESTYLE

Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Φωκίωνα Ζησιάδη, με τίτλο «Παγετώνες. Από τη Γένεση στην Εξαΰλωση», στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Η έκθεση αποτελείται φωτογραφίες από ένα ταξίδι στη Γροιλανδία, μια πρόσκληση στο απόκοσμο τοπίο της Αρκτικής και το μεγαλείο των σε αέναη πλεύση παγόβουνων.


Η ιδέα για αυτό το ταξίδι γεννήθηκε στην Ισλανδία, απόρροια της έντονης έλξης που του ασκεί η Αρκτική και τον έχει ήδη οδηγήσει στην έκδοση του photo art book «Island» με φωτογραφίες του από το ομώνυμο ταξίδι, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο teNeues.

Ελεάνα Ζησιάδη Φωκίων Ζησιάδης Μάτα Ζησιάδη Λεωνίδας Ζησιάδης

Ο Φωκίων Ζησιάδης εξερευνά τη Γροιλανδία από το 2016. Την έχει επισκεφτεί μέχρι τώρα τέσσερις φορές, σε διαφορετικές εποχές, με σκληρές θερμοκρασίες, σε κάποιες περιπτώσεις κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου. Έχει διασχίσει απομακρυσμένες τοποθεσίες με τη βοήθεια ντόπιων inuit κυνηγών, μαζί με τον Landmark Dui, τον πιστό και έμπειρο Ισλανδό οδηγό του, που τον συνοδεύει σε κάθε του Αρκτική περιπέτεια.

Η προσέγγιση αυτών των περιοχών γίνεται άλλοτε επίγεια με snowmobiles, και έλκηθρα που σέρνουν σκύλοι άλλοτε εναέρια με ελικόπτερα και δια θαλάσσης με ευέλικτα σκάφη.

Φωκίων Ζησιάδης, Κώστας Καραμανλής Μάτα Ζησιάδη, Λεωνίδας Ζησιάδης Ελεάνα Ζησιάδη

Κώστας Καραμανλής, Φωκίων Ζησιάδης

Η αντοχή και πειθαρχία του φωτογράφου στις ακραίες συνθήκες, είναι απαραίτητη για να πετύχει το στόχο του: την απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος, ενός τοπίου που φαντάζει εξώκοσμο, επιβεβαιώνοντας την ασημαντότητα του ανθρώπου μπροστά στο ανυπέρβλητο μεγαλείο της Φύσης.

Πρίγκιπας Νικόλαος

Τα παγόβουνα, το αντικείμενο των φωτογραφιών του Φωκίωνα Ζησιάδη που θα εκτεθούν, αποτελούν το τελετουργικό αρχέτυπο μίας συνεχούς μεταμόρφωσης, καθώς δημιουργήθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου που προηγήθηκε της σύγχρονης ιστορίας κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια (σε μερικές περιπτώσεις περισσότερα από 400.000 χρόνια). Αυτά τα εκπληκτικά, διαρκώς μεταβαλλόμενα φυσικά γλυπτά, κινούνται εδώ και αιώνες στα παγωμένα νερά.

Έλλη Στάη

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Σταύρος Καβαλλάρης, «το μυστηριώδες, συχνά μοναχικό, ταξίδι τους στα παγωμένα νερά αναδεικνύει τη διττή τους φύση- πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποθεώνοντας όχι μόνο τη χαρισματική δυναμική ενός pendre l’ eau, αλλά και τη σπουδαιότητα του ρόλου τους σε ότι αφορά το κλίμα. Με αυτήν τη διττή ιδιότητα, το νερό αποτελεί τη γενεσιουργό δύναμη των παγόβουνων με τρόπο προφανή και, συνάμα, απόκρυφο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 90% της μάζας τους βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ένα συμπαγές κάτω μέρος διαμορφώνεται, σε συνεχή αντίδραση με τη στασιμότητα, ενώ η απόληξη τους διχοτομείται ανάμεσα σε μία κρυσταλλική ευθραυστότητα και την επιβλητικότητα μίας μαρμάρινης κατασκευής. Αυτό ακριβώς απαθανατίζει στο φακό, με την ιδιαίτερη ματιά του, ο Φωκίων Ζησιάδης, αποκαλύπτοντας, μέσα από το σκηνικό του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, την άρρηκτη δομή των παγόβουνων. Οι φωτογραφίες του προσθέτουν στην μαγεία ενός τοπίου που κυριαρχείται από την αέναη περιπλάνηση τους, καθώς και την, απόλυτα πιστή στην αρχή του Αρχιμήδη, πλευστότητα τους».

Γιώργος Ντάβλας, Φωκίων Ζησιάδης, Πρίγκιπας Νικόλαος, Μάτα Ζησιάδη, Λεωνίδας Ζησιάδης

Ο Φωκίων Ζησιάδης καταφέρνει να καταγράψει φωτογραφικά την πεμπτουσία του επιβλητικού θέματός του ως δεξιοτέχνης racontreur, με μια πολύ προσωπική προσέγγιση, συμπαρασύροντας το θεατή σε ένα νοερό ταξίδι, χαρίζοντάς του την ώριμη ματιά του, του αποκαλύπτει την εξελικτική διαδικασία της σχέσης του με τον τόπο, με ειλικρίνεια, ανθρωπιά και σεμνότητα.

Δέσποινα Γερουλάνου, Σταύρος Καβαλάρης, επιμελητής της έκθεσης

Η παρουσίαση των φωτογραφιών πλαισιώνεται από ήχους της Αρκτικής, που επιμελείται ο Θανάσης Ζλατάνος του Studio Lollipop, επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Σταύρος Καβαλλάρης, ενώ η έκθεση είναι υπό την Αιγίδα: Embassy of Denmark, Athens.

Ελεάνα Ζησιάδη, Λεωνίδας Ζησιάδης, Ελένη Βασιλάκη

Πάνος Βογιατζής

Ηρώ Τραμπούκη, Φωκίων Ζησιάδης

Ιλεάνα Μακρή, Μάτα Ζησιάδη

Μίκι Μπρούνη, Άντζελα Ισμαήλου

Μπουμπού Μπαρμπαλιά, Βάνα Δελούδη

Έλενα Σύρακα

Στέλλα Λιζάρδη

Μπάμπης Δανηιλίδης, Αλόνα

Μαρίνα Βερνίκου

Αλέξανδρος Δόβας Χριστίνα Παπαθανασίου

Μάγια Τσόκλη, Αλέξανδρος Κουρής

Ζέτα Αντσακλή, Ιωάννα Στραγάλη, Τάνια Παπακωνσταντίνου

Νάνσυ Βογιατζόγλου, Απόστολος Βιλδιρίδης, Αφροδίτη Βιλδιρίδη

Όλγα Καραβερβέρη, Στέλιος Καφαντάρης, Χριστίνα Ισμαήλου, Άρης Καβατζίκης

Χρύσανθος Πανάς

Ευγενία Χανδρή, Θοδωρής Γιαννούσης

Μέμα Αγαπηνού, Γιάννης Βογανάτσης

Γιώργος και Άννα Κούμπα

Μάγδα Δελούδη Κωνσταντίνος Δελούδης Ελεάνα Ζησιάδη

Αντωνία Καρρά, Ζέτα Αντσακλή, Ρένια Ταρλατζή

Ελεάνα Ζησιάδη, Θάλεια Στεφανίδου

Στέλλα Βουλγαράκη, Αλέξανδρος Κασανδρινός, Σόνια Αργύρογλου

Δέσποινα Πορτοκάλη Βίκυ Χατζηβασιλείου Νάντια Χατζητόλιου-Τακά, Δημήτρης Τακάς

Δημήτρης Αλεξάκης, Νίκος Τριβουλίδης, Στέλιος Παρλιάρος

Ειρήνη Ντέρου Έλενα Ντάβλα

Άντζελα Πλακόπιτα, Χριστίνα Πλακόπιτα

Πουκ Αναστασίου Έλενα Βρεττού Λώρη Στάλιου

Στέλιος Κωνσταντινίδης Έμη Λιβανίου

Ιλεάνα Μακρή, Μάτα Ζησιάδη, Θάλεια Εξάρχου

Φωτογραφίες: Papadakis Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons