ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων: Ένα από τα σπουδαιότερα δώρα της Επιστήμης για τις μελλοντικές μητέρες!

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Μέσα από κοινωνικούς αγώνες, οι γυναίκες έχουν καταφέρει να ανατρέψουν παλιούς ρόλους διατηρώντας τον πολύ σημαντικό πολυδιάστατο ρόλο τους στη διατήρηση της δομής της σύγχρονης κοινωνίας, την οικογένεια.
Η υπογονιμότητα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό εμπόδιο για τη δημιουργία οικογένειας. Η μητρότητα δεν είναι πια υποχρέωση αλλά αποτελεί επιλογή και αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε γυναίκας και μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Το θέμα της μητρότητας -και ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή- είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τις γυναίκες, ειδικά όταν προσπαθούν να ενσωματώσουν τον παράγοντα «χρόνο» στον προβληματισμό τους. Αυτό συμβαίνει επειδή γνωρίζουν ότι η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα και την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης.
Πολυάριθμοι και διαφορετικής φύσεως μπορούν να είναι οι λόγοι (π.χ. επαγγελματικοί, ιατρικοί, προσωπικοί, κοινωνικοί κλπ. ) για τους οποίους μια γυναίκα επιθυμεί να μεταθέσει τη δημιουργία οικογένειας στο μέλλον.
Η επιστήμη όμως έχει προνοήσει για αυτό. Τα τελευταία χρόνια οι μελλοντικές μητέρες έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους και να καταψύξουν τα ωάρια τους, μεταθέτοντας τη δημιουργία οικογένειας για αργότερα.
Αξίζει μια γυναίκα να χαρίσει αυτή τη δυνατότητα στον εαυτό της, καθώς θα απαλλαχθεί από το «άγχος της μητρότητας» και θα αναδείξει την ελευθερία των επιλογών της.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, το Fay’s Control συνομιλεί με τον Μαιευτήρα γυναικολόγο Κωνσταντίνο Κωσταρά, σχετικά με Κρυοσυντήρηση των ωαρίων και τις δυνατότητες που έχει πλέον μία γυναίκα όσον αφορά την ελευθερία των επιλογών της.

Τι εννοούμε με τον όρο «κρυοσυντήρηση ωαρίων»;
Κ. Κωσταράς: “Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια σύγχρονη τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης με την οποία συλλέγονται ώριμα, καλής ποιότητας ωάρια και καταψύχονται με ασφαλείς τεχνικές, διατηρώντας τα σε άριστη κατάσταση για μελλοντική στιγμή.
Έρευνες μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι στην εξωσωματική γονιμοποίηση, τα κατεψυγμένα ωάρια έχουν την ίδια πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης με τα «φρέσκα» ωάρια.
Οι πρώτες προσπάθειες κατάψυξης ωαρίων ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με την λεγόμενη “αργής” διαδικασίας κατάψυξης, με πτωχά ωστόσο αποτελέσματα. Πλέον η επιστήμη έχει κάνει γερά άλματα, εξασφαλίζοντας στους ειδικούς γονιμότητας και σε ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν τεχνικές κρυοσυντήρησης με επιτυχή αποτελέσματα. Αυτό έχει επιτευχθεί με τη διαδικασία της υαλοποίησης”

Τι είναι η υαλοποίηση;
“Η υαλοποίηση είναι η διαδικασία υπερταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων που εμποδίζει τη δημιουργία ενδοκυτταρικών κρυστάλλων με τη χρήση σύγχρονων κρυοπροστατευτικών. Χάρη στην ταχεία κρυοσυντήρηση και στα υψηλών συγκεντρώσεων κρυοπροστατευτικών, τα ωάρια οδηγούνται στην υαλώδη φάση και προστατεύονται από πιθανές βλάβες κυρίως κατά τη διαδικασία απόψυξής τους”.

Ποια η διαδικασία της κρυοσυντήρησης;
“Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ξεκινά από τον έλεγχο για λοιμώδη νοσήματα (π.χ. HIV, ηπατίτιδα Β και C). Ακολουθεί η διέγερση ωοθηκών για την ανάπτυξη ωοθηλακίων (κάνοντας λήψη φαρμάκων γονιμότητας). Στη συνέχεια και αφού ωριμάσουν τα ωάρια, με τη χρήση ήπιων αναισθητικών, η γυναίκα υποβάλλεται σε υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη ωοληψία (η διαδικασία αυτή είναι σύντομη, αφού διαρκεί μόλις λίγα λεπτά). Ακολούθως, τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της ταχείας κατάψυξης (vitrification) και αποθηκεύονται στους -196°C σε υγρό άζωτο.
Η κρυοσυντήρηση είναι ένα δώρο της επιστήμης που πλέον προσφέρεται στις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες στο μέλλον. Αποτελεί σήμερα επιλογή και σημαντικό όπλο στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποκτήσει παιδί. Η ασφάλεια των τεχνικών που χρησιμοποιούνται κατά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τα επιτυχή αποτελέσματα που έχει αποδείξει ότι φέρει η μέθοδος αυτή, είναι ικανά να χαρίσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις γυναίκες που σκέφτονται να δημιουργήσουν οικογένεια μελλοντικά, όποτε εκείνες το επιλέξουν και όποτε οι συνθήκες της ζωής τους το επιτρέψουν”

Κωνσταντίνος Κωσταράς
Μαιευτήρας γυναικολόγος
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρός Αναπαραγωγής
Ιδρυτικό μέλος της Institute of Life-ΙΑΣΩ
Τηλέφωνο: +30 210 6425 949
Κινητό: +30 6944 366 967
http://www.kostaras.gr/

error: Content is protected !!