ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Dinner with (some) friends!

Μιας και διανύουμε την πιο αντικοινωνική περίοδο -πολύ πιθανόν- του αιώνα, θα μπορούσε να φανεί άτοπο και άκαιρο ένα post που αναφέρεται στο art de la table, στη σύνθεση των λουλουδιών μπροστά σε ένα υπέροχο σερβίτσιο ή σε πρωτότυπες ιδέες για να υποδείξεις το seating arrangement των καλεσμένων σου.
Η covid era που ζούμε έναν χρόνο πλέον δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να ανοίξουμε τα σπίτια μας και να πλημμυρίσουν από αγαπημένες μουσικές, από τα μεθυστικά αρώματα από την προετοιμασία της κουζίνας που μπερδεύεται γλυκά με αυτά που καίνε από τα αγαπημένα κεριά σου, να πλημμυρίσουν από τα γέλια των καλεσμένων μας και από τα χαρμόσυνα τσουγκρίσματα των ευχών τους.
Την ίδια στιγμή όμως, είναι η εποχή που ζούμε το σπίτι μας περισσότερο από ποτέ, που έχουμε όλο τον χρόνο δικό μας να ασχοληθούμε μαζί του, που έχουμε σοβαρούς λόγους να το ομορφύνουμε, να το (επανα)φέρουμε στα δικά μας “θέλω”.
Είναι η εποχή, που στον πολύ στενό φιλικό μου κύκλο τέσσερις φίλες μου -συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας- μετακόμισαν, μιας και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown αντιλήφθηκαν πως τα σπίτια που ζούσαν δεν κάλυπταν τις ανάγκες τους πια. Τις ανάγκες της “νέας πραγματικότητας” δηλαδή, που θέλει όλη την οικογένεια για πολλές περισσότερες ώρες πλέον στο σπίτι, που θέλει να βρεθούν εργασιακοί χώροι στο εν λόγω σπίτι, περισσότερα τετραγωνικά και πιο ευέλικτη διαρρύθμιση, ώστε να φιλοξενήσει τις -εντελώς- διαφορετικές ανάγκες των ενήλικων, των παιδιών και ενδεχομένως και των εφήβων που ζουν σε αυτό, αφού η “εκτός σπιτιού” ζωή μας έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.
Έτσι, με οτιδήποτε διαδραματίζεται στο σπίτι να αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία, και το πιο μικρό φιλικό δείπνο, έχει την δική του. Και έστω κι αν προσκαλέσεις τέσσερις μόλις φίλους από το πολύ στενό σου περιβάλλον για ένα απογευματινό δείπνο, στα μάτια σου φαντάζει σαν την μεγαλύτερη γιορτή. Και στα μάτια των καλεσμένων σου επίσης.

Ένα δείπνο σε ένα απόλυτα στενό κύκλο ανθρώπων διαδραματίζεται το απόγευμα πλέον, οπότε τα εντυπωσιακά center pieces με τις επιβλητικές ανθοσυνθέσεις αντικαθίστανται από πιο minimal αφαιρετικές δημιουργίες με φρέσκα αρώματα και απαλά χρώματα. Η Αντουανέτα Κουτσουράδη εμπνέεται από την κάθε ξεχωριστή περίσταση και δημιουργεί μοναδικά σκηνικά που θα αποτελέσουν τους “αυτόπτες μάρτυρες” των σπάνιων στιγμών μας

Η Αντουανέτα πλημμυρίζει το σπίτι μου με τουλίπες που “οδηγούν” στην τραπεζαρία, στην οποία έχουν αριστοτεχνικά στηθεί Calla Lilies.

Τα είδατε στο Insta μου, και μου ζητήσατε να σας ξεναγήσω σε όλο το story. Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι μπροστά μας, οι προβλέψεις είναι ευοίωνες… Follow me…

…. “Η πολυαγαπημένη των Ελλήνων Κάλλα ή Ζαντεδέσκια η Αιθιοπική (Zantedeschia Aethiopica) που ανήκει στην οικογένεια των Κρίνων” μου εξηγεί η αγαπημένη μου Αντουανέτα καθώς στήνει το μοναδικό σκηνικό της.

Personalized κουτάκια από plexiglass, με το όνομα των καλεσμένων, αντί άλλων place cards, από την Κατερίνα Καμίση

Στα δείπνα που διοργάνωνα για τους φίλους μου στη pro-covid ζωή μας, συνήθιζα να δίνω διαφορετικό ύφος και οπωσδήποτε να μην επαναλαμβάνομαι. Γνωρίζοντας πως η σχεδιάστρια κοσμημάτων Κατερίνα Καμίση (ναι, εννοείται πως την ξέρετε από τα The Pop Up Projects αφού το εντυπωσιακό της corner συνήθως δεσπόζει στην είσοδο του κάθε event) έχει καταπιαστεί με τις λαμπάδες που φτιάχνει για το Πάσχα και τις τοποθετεί σε εντυπωσιακά κουτιά από plexiglass με το όνομα του παραλήπτη, και τα οποία την οδήγησαν σε νέες άκρως δημιουργικές διαδρομές, της παρήγγειλα να φτιάξει αντίστοιχα personalized μικρά κουτιά με το όνομα των καλεσμένων μου, για να τα τοποθετήσω δίπλα στα πιάτα τους και τα οποία θα επιδεικνύουν την θέση του καθένα στο τραπέζι.

Απόγευμα στην τραπεζαρία μπροστά στις ορθάνοιχτες τζαμαρίες

Μέσα σε αυτά, τοποθέτησα από μερικές μέντες από σοκολάτα για να απολαύσουν μετά το δείπνο.

Φυσικά, αποτελεί και ένα όμορφο δώρο για αυτούς, που θα πάρουν φεύγοντας μαζί τους.

Τα πήλινα πιάτα που ζωγράφισε η Βάσω Τρίγκα, βρίσκουν την ιδανική θέση ανάμεσα στις συνθέσεις της Αντουανέτας Κουτσουράδη και στα plexi boxes της Κατερίνας Καμίση

Μωβ τουλίπες δίνουν έναν ολόφρεσκο τόνο στο σπίτι, και “οδηγούν” με τα απαλά τους χρώματα τους καλεσμένους στην τραπεζαρία.

Όσο ανοίγει ο καιρός, όσο αφήνουμε ανοικτές τις τζαμαρίες, όσο μπαίνουμε στην άνοιξη και όσο μαθαίνουμε να αγαπήσουμε το σπίτι μας από την αρχή και να ζήσουμε ακόμα περισσότερο την κάθε γωνιά του, σκηνοθέτησε τις δικές σου στιγμές ζητώντας την βοήθεια από τους καλύτερους στο είδος τους. Τόσο οι δημιουργίες της Antoinetta Koutsouradi όσο της 2k10 by Katerina Kamisi, είναι πιο οικονομικές και ακόμη πιο κομψές από ό,τι φαίνονται.

error: Content is protected !!