Από την Τζίνα Θανοπούλου
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Dr. Brene Brown, και συγγραφέα των αξιόλογων best seller βιβλίων “Dare to Lead”, “Gifts of Imperfection”, “Rising Strong”,etc., και μέντορα μου στις σπουδές μου στην Αμερική, στις Κοινωνικές Επιστήμες, στην ομιλία της στο TED talk με πάνω 53 εκατ. Views, με θέμα: “Power in Vulnerability”, «Η Δύναμη της Ευαλωτότητας» ανέλυσε τι κοινό έχουν οι άνθρωποι με Ανθεκτικότητα στις Δοκιμασίες, Εν-συναίσθηση, Ευγνωμοσύνη στα μικρά & σπουδαία.
Η Brown, είπε ότι: «Οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν ή να τολμήσουν κάτι καινούργιο, μπλοκάρονται από το φόβο της αποτυχίας, και την αβεβαιότητα. Παρά όλα αυτά οι άνδρες & γυναίκες που επιβιώνουν και δημιουργούν, είναι αυτοί που τολμούν να πάρουν το ρίσκο και να δημιουργήσουν παρόλη την ανασφάλεια».
Είναι οι άνθρωποι που έχουν το κουράγιο και τη τόλμη να τοποθετήσουν τον εαυτό τους απέναντι στην κρίση και κριτική των άλλων παρ’ όλους τους ενδοιασμούς και ανασφάλεια τους. Είναι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να εκθέσουν τον εαυτό τους και το έργο τους απέναντι στους άλλους με μόνο γνώμονα την αγάπη, το πάθος, την αφοσίωση σε αυτό που πιστεύουν και δημιουργούν.
Σύμφωνα με τη συγγραφέα: «αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούν 10 Συμβουλές Επιβίωσης & Δημιουργίας και αποφεύγουν 10 Παγίδες».
Κάθε Συμβουλή είναι σαν ένα νόμισμα με δύο πλευρές. Η μία πλευρά, παρουσιάζει τι να δημιουργούμε & να αναπτύξουμε. Η άλλη πλευρά, παρουσιάζει τι να αποφεύγουμε και να αφήνουμε πίσω. Και οι δύο πλευρές λειτουργούν συμπληρωματικά. Εάν δεν αφήσουμε πίσω το αρνητικό και να δεν φέρουμε κοντά το θετικό, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια Ζωή Γεμάτη, Ολοκληρωμένη & με Ικανοποίηση.
10 ΟΔΗΓΟΙ / ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ σύμφωνα με την Brene Brown
1. Οι άνθρωποι που ακολουθούν 10 Συμβουλές Επιβίωσης & Δημιουργίας Δημιουργούν «Αυθεντικά» & επιλέγουν να μην λάβουν υπόψη τη κρίση των άλλων.
Η Αυθεντικότητα είναι μια Ικανότητα Συναισθηματικής Νοημοσύνης E.Q. που καλλιεργείται εάν ο άνθρωπος ασχοληθεί με την Αυτογνωσία, την Αυτοφροντίδα & Αυτοσεβασμό & υιοθετήσει μερικές καθημερινές πρακτικές καλλιέργειας της Αυθεντικότητας.
2. Αναπτύσσουν την Αυτό-αποδοχή και επιλέγουν να εγκαταλείψουν την τάση τους για τελειομανία.
Οι άνθρωποι αυτοί καλλιεργούν Αυτοφροντίδα και Αυτοαποδοχή στον εαυτό σας για να την καλλιεργήσετε με υγιή τρόπο στους άλλους: Παιδιά, Συντρόφους, Φίλους, Συνεργάτες κλπ
Η Αυτοφροντίδα και Αυτοαποδοχή προϋποθέτει 3 βασικά σημεία:
1. Είναι Γενναιόδωροι, Δίκαιοι και Καλοί με τον εαυτό τους (self-kindness).
2. Αναγνωρίζουν ότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι κοινά για όλους τους ανθρώπους (common humanity), & αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που τους ενώνει τους ανθρώπους.
3. Εξασκούν την Εν-συνειδητότητα: Εστιάζουν στο ΕΔΩ & ΤΩΡΑ και να καταλαβαίνουν ότι η πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα των Σκέψεων τους καθώς και των Συναισθημάτων τους που γεννιόνται από αυτές και όχι αποτέλεσμα των εξωτερικών γεγονότων. Αναγνωρίζουν ότι την Αλήθεια την δημιουργούν από ΜΕΣΑ προς τα ΕΞΩ και όχι από Έξω προς τα μέσα και αναγνωρίζουν ότι η Τελειομανία είναι μια Ψευδαίσθηση, άλλωστε ο εχθρός του τέλειου είναι το τελειότερο. Η Ανθεκτικότητα είναι η Ικανότητα να ξεπερνάμε τις Δυσκολίες με Συναισθηματική Ευελιξία.
Η Ανθεκτικότητα είναι η Ικανότητα να ξεπερνάμε τις Δυσκολίες με Συναισθηματική Ευελιξία.
Τα 5 Χαρακτηριστικά Ανθεκτικών Ανθρώπων είναι να:
1. Επιλύουν με ευκολία Προβλήματα
2. Ζητούν βοήθεια όταν την χρειάζονται
3. Διαχειρίζονται με Ευελιξία τα Συναισθήματά τους
4. Δημιουργούν Θετικές Διαπροσωπικές Σχέσεις
5. Συνδέονται εύκολα με άλλους ανθρώπους
4. Καλλιεργούν Ευγνωμοσύνη & Χαρά και αφήνουν πίσω την τάση τους για αρνητικότητα/ανικανότητα.
Καθημερινά έχουμε 60-80.000 σκέψεις που οι περισσότερες είναι αρνητικές και αυτό συμβαίνει γιατί το έχουμε συνηθίσει ή υιοθετήσει από το περιβάλλον μας. Αντί να αφηνόμαστε σε τέτοιες σκέψεις, πρέπει να υιοθετούμε την Ευγνωμοσύνη, ο οποίος είναι ένας ξεκάθαρος δρόμος για βιώνουμε Χαρά & Δημιουργία.
5. Ακούν την Εσωτερική τους φωνή & εμπιστεύονται το ένστικτό τους με Πίστη και αφήνουν πίσω την διαρκή του ανάγκη τους για ασφάλεια.
Οι περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν την Ασφάλεια & την Σιγουριά, όμως αυτό δε τους εξελίσσει. Αντί να το κάνουν αυτό, πρέπει να αφεθούν σε καινούργιες εμπειρίες, να ρισκάρουν τις Δυνάμεις τους και να εξελίξουν τις ικανότητες τους. Σύμμαχο τους σε αυτό μπορούν να έχουν την Διαίσθησή τους. Η διαίσθηση είναι μια γνωστική διαδικασία που απαιτεί συνδυαστικές ικανότητες του μυαλού, της ψυχής & του πνεύματος και να αφεθούν στο άγνωστο, να διδαχθούν & να εξελιχθούν.
6. Καλλιεργούν την Δημιουργικότητα τους και μειώνουν την ανάγκη τους για σύγκριση.
Δεν υπάρχουν δημιουργικοί και μη-δημιουργικοί άνθρωποι, υπάρχουν αυτοί που εξασκούν πρακτικά τη δημιουργικότητα και αυτοί που όχι.
Η σύγκριση με τους άλλους και τις δημιουργίες των άλλων είναι από τις πιο μεγάλες παγίδες.
Τα μικρά παιδιά είναι τα πιο καλά παραδείγματα αυθόρμητης δημιουργικότητας και αυτό συμβαίνει όταν ζωγραφίζουν, παίζουν και γενικότερα εκφράζονται. Δεν σκέφτονται τι θα πουν οι άλλοι για αυτό δημιουργούν με περισσότερη φαντασία και αυθεντικότητα. Αργότερα μεγαλώνοντας χάνουν αυτή την ικανότητα, γιατί αρχίζουν να συγκρίνονται με τους άλλους, εκεί χάνουν τον αυθορμητισμό και την αυθεντικότητα τους.
7. Καλλιεργούν την τάση τους για Δημιουργικό παιχνίδι και εσωτερική ηρεμία και αφήνουν πίσω τους την τάση για να είναι οι νικητές και οι τέλειοι.
Είναι πολύ σημαντικό ακόμα και σε μεγάλη ηλικία να ξαναφέρετε το «παιχνίδι» στη ζωή σας, μέσω Δημιουργίας & Καλλιτεχνίας γιατί έτσι καλλιεργείτε 3 Ικανότητες:
1. Δημιουργείτε, χωρίς προκαθορισμένο σκοπό
2. Χάνετε την αίσθηση του χρόνου γιατί απολαμβάνετε αυτό που κάνετε
3. Σταματάτε να ασχολείστε & να σκέφτεστε συνέχεια με τον εαυτό σας και ταυτίζεστε με το αντικείμενο της δημιουργίας σας. Έτσι, απελευθερώνεστε και γίνεστε πιο αυθεντικοί & δημιουργικοί.
8. Καλλιεργήστε την ηρεμία και αφήστε πίσω το άγχος
Το άγχος παρόλο που νομίζουμε ότι μας κινητοποιεί, όμως μας επιβαρύνει την ψυχή και το μυαλό.
Ας καταλάβουμε ότι φέρνει μεγάλη επιφόρτιση στη Ψυχή, στο Μυαλό & στο Σώμα και μας μπλοκάρει την δημιουργία. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους δημιουργίας μέσα από την φαντασία και την ελεύθερη έκφραση.
9. Καλλιεργείστε την Δημιουργική και με νόημα δουλειά και μειώστε την αβεβαιότητα & αυτό-αμφισβήτηση
Η Δημιουργική και με νόημα εργασία δεν έχει μόνο σκοπό να κερδίσουμε χρήματα και αναγνώριση, αλλά να βιώσουμε ένα Εσωτερικό Γέμισμα και Νόημα Ζωής. Όλοι έχουμε ταλέντα και χαρίσματα και όταν δεν τα χρησιμοποιείτε νοιώθουμε μπλοκαρισμένοι και απογοητευμένοι.
10. Καλλιεργείστε την τάση σας για γέλιο, δημιουργία, παιχνίδι, χορό και αφήστε πίσω την τάση να είναι πάντοτε in control & cool.
Αφεθείτε στο «παιχνίδι» και στην ελεύθερη έκφραση χωρίς να είσαστε in control και τελειομανείς.
Αν ξεκινήσετε να δημιουργείτε μέσα από το «παιχνίδι», ως μέσω έκφρασης είτε για τη Τέχνη, τη Γραφή, τη Φωτογραφία, το Χορό , τη Μουσική σαν μια ανάγκη εσωτερική και όχι για το «τέλειο» αποτέλεσμα, θα απολαύσατε το «ταξίδι» και θα δημιουργήσετε κάτι σημαντικό. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες, έτσι δημιουργήσαν αξιόλογα έργα απολαβαίνοντας την διαδρομή και χωρίς να έχουν το τελικό αποτέλεσμα σαν αυτοσκοπό.
Βιβλία Brene Brown:
«Dare to Lead»
«Gifts of Imperfection»
«Rising Strong»
«Daring Grating»
«Big Magic»
«Power of Vulnerability»
«The gifts of imperfect Parenting»
«Men & Women and Worthiness»
Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University
Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος
Gina G. Thanopoulou, Ed.M., M.A., Harvard University
Counseling Psychologist – Psycho-Educational Counsellor
Tel: +30-210-6744907
Mob: +30-6945-541188
ginagthanopoulou@gmail.com