ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Η Ύδρα για το ’21»: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση!

«Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και η επαναστατική αφετηρία της δημιουργίας του νεότερου και σύγχρονου ελληνικού κράτους, σηματοδοτεί μια εθνική απαίτηση αναστοχασμού και ένα κομβικό σημείο στην διαρκή διαδικασία αυτοσυνειδησίας. Μια διαδρομή δύο αιώνων έχει οριοθετηθεί από μεγάλες επιτυχίες και εξίσου μεγάλες αποτυχίες. Σε αυτή την διαδρομή, η Ύδρα, οι άνθρωποι της και οι θεσμοί της έδωσαν πλούτο και αίμα, ηγήθηκαν της προσπάθειας, έκαναν λάθη, τροφοδότησαν μύθους και διαμόρφωσαν την Ιστορία. Το 2021 προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν μας και κοιτάζουμε το μέλλον. Συζητάμε για την ιστορία μας και γιορτάζουμε 200 χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου.»

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο Δήμος Ύδρας, σχεδιάζει ένα επετειακό πρόγραμμα που θα εκτείνεται από το Β’ εξάμηνο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.
Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε μια συμβουλευτική Επιτροπή με τη συμβολική ονομασία «Η Ύδρα για το ’21», την οποία θα παρουσιάσει ο Δήμαρχος της Ύδρας και Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στις 18.00 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποτελεί πάγιο στόχο του Δήμου Ύδρας, ζητήθηκε από την Επιτροπή «Η Ύδρα για το ’21» να σχεδιάσει και να προτείνει μια σειρά εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και επιστημονικών δράσεων.
Την κορυφή του τουριστικού ενδιαφέροντος της Ύδρας κατέχει το κοινό του πολιτιστικού τουρισμού.
Οι Γάλλοι, οι Αγγλόφωνοι και οι Γερμανοί επισκέπτες δεν αρκούνται πια σε μια απλή επίσκεψη μουσείων, μνημείων, αρχαιολογικών τόπων. Επιθυμούν και επιδιώκουν την εμβάθυνση των ιστορικών γνώσεων και την συμμετοχή στα βιώματα της τοπικής κοινωνίας.

Άποψη της Ύδρας εισερχόμενοι στο λιμάνι της. Στο κάστρο προβάλλει το άγαλμα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα της επανάστασης του 1821 αλλά και στην μετέπειτα πολιτική ζωή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Ο Δήμος Ύδρας θεώρησε λοιπόν τη διακοσιετηρίδα, μοναδική ευκαιρία, για να γνωρίσουμε καλύτερα και να προβάλουμε ταυτόχρονα όχι μόνο στην υδραϊκή νεολαία αλλά και στους ξένους φίλους ή απλούς επισκέπτες, τις ιδέες και τα οράματα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Μια ευκαιρία επίσης να αναστοχαστούμε την ιστορία μας μαζί τους.

Άποψη της Ύδρας, Στα δεξιά της φωτογραφίας ξεχωρίζει το Αρχοντικό του Παύλου Κουντουριώτη.

Επιθυμία του Δήμου της Ύδρας είναι επίσης και η διεξαγωγή ορισμένων δράσεων στο εξωτερικό με συμπαραστάτες φίλους της Ύδρας, που αναδεικνύονται σε σημαντικούς σύγχρονους φιλέλληνες.
Ένα μεγάλο όμως κομμάτι του αρχιτεκτονικού και ιστορικού πλούτου του νησιού βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση επικίνδυνη ή και ερείπωσης. Επομένως η επέτειος είναι επίσης μια υπενθύμιση και ένα «σήμα κινδύνου» για τη διάσωση και την αναστήλωση των μοναδικών αυτών κτηρίων και αρχοντικών.
Η Ύδρα θεωρεί ότι η ανάπτυξη του νησιού συνδέεται αναμφίβολα με την ποιοτική αναβάθμισή του.

Η Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη

Οι σημαντικότερες δράσεις
Από όσες διοργανώσεις είναι ήδη στο στάδιο υλοποίησής τους, ξεχωριστή θέση έχουν τα «Μιαούλεια 2020» (26, 27, 28 Ιουνίου) και «Μιαούλεια 2021» (25, 26, 27 Ιουνίου), εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη αλλά και προς τιμήν όλων των Ναυμάχων του 1821, όπου η κορύφωση της γιορτής μνήμης γίνεται με το δρώμενο της αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Γέροντα και την πυρπόληση ομοιώματος της οθωμανικής φρεγάτας στο λιμάνι της Ύδρας.
Επίσης θα ολοκληρωθεί το αφιέρωμα (Β’ μέρος) στα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη, δισέγγονου του ναυάρχου της επανάστασης Γεωργίου Σαχτούρη, στην Δημοτική Αγορά της Ύδρας. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει συμπόσιο λογοτεχνών, ποιητικά αναλόγια και ομαδική έκθεση εικαστικών έργων με επίκεντρο το έργο του ποιητή.
Μέσα στο 2020 θα πραγματοποιηθεί σε μια τιμητική αναμνηστική τελετή, η αδελφοποίηση των Δήμων, των τριών νησιών με τη μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον αγώνα, της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών.
Έχει επίσης προγραμματιστεί η τελετή παράδοσης των αρχείων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μεταφρασμένων – τα οποία εξασφάλισε ο Δήμος Ύδρας από το 2015- με αναφορές στην Ύδρα και τον ρόλο της στην επανάσταση, προς το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του 2021 θα παρουσιαστεί πριν το τέλος του 2020 σε ειδική εκδήλωση από τον Δήμαρχο Ύδρας, κ. Γεώργιο Κουκουδάκη καθώς και οι κοινές διοργανώσεις με τα νησιά των Σπετσών και των Ψαρών.

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Τόποι και σημεία
Η χαρτογράφηση των κτηρίων της Ύδρας, των εκκλησιών και των τόπων εντός και εκτός του οικισμού, οι οποίοι συνδέονται με την Επανάσταση, θα συνθέσει την αφήγηση στη διάρκεια ενός in situ ιστορικού περιπάτου. Η δράση αυτή θα αποτελέσει ταυτόχρονα την βάση για την έκδοση ενός περιηγητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος εντύπου, από τον Δήμο Ύδρας.
Οι καθιερωμένοι εκθεσιακοί χώροι του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, της δημοτικής αίθουσας εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη», των μόνιμων συλλογών στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη και την Οικία & Ατελιέ του Π. Τέτση, του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου, αναμένεται να συμπληρωθούν από την επαναλειτουργία του Αρχοντικού Παύλου Κουντουριώτη και του εκθεσιακού χώρου της ΑΣΚΤ στο Αρχοντικό Εμμανουήλ Τομπάζη αλλά και του Εργοτάξιου της Δημοτικής Αγοράς.
Αυτό το φιλόδοξο δίκτυο πολιτιστικών χώρων θα επεκτείνεται και σε άλλα σημεία του νησιού όπως το HYam Project στην πλατεία Μακαρίου, το υπό μετακίνηση Hydra School Project στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, στον χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα δημοτικά Σφαγεία (και οι τρεις οργανωτές έχουν εκδηλώσει ειδικό ενδιαφέρον για τον εορτασμό).
Άλλα επιπλέον σημεία βρίσκονται στον Ανοιχτό Χώρο Πολιτισμού «Μίλτος Σαχτούρης» στο Καμίνι, στη συνεδριακή αίθουσα του Καθεδρικού Ναού, στο Hydrama Theatre στον Βλυχό, στο γήπεδο, στο κεντρικό λιμάνι, στο Σινέ Γαρδένια κ.λπ.

Το Αρχοντικό Εμμανουήλ Τομπάζη – Στεγάζεται παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών

Την συμβουλευτική Επιτροπή του Δήμου Ύδρας απαρτίζουν οι:
Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ ως Επίτιμος Πρόεδρος της Επιτροπής
Γεώργιος Κουκουδάκης, Δήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος της Επιτροπής, Επίκ. Καθηγητής. στη Στρ. Σχολή Ευελπίδων
Πέτρος Αγγελάκος, Αρχιπλοίαρχος Ε.Ν.
Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Πρ. Υπουργός
Alper Arisoy, Καθηγητής στο Dokuz Eylul University Faculty of Business της Σμύρνης
Αντιγόνη Βαμβακά, Επιχειρηματίας
Θάνος Βερέμης, Καθηγητής και Αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ
Αλέξης Βερούκας, Ζωγράφος
Τάνια Βέτιμη, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρίας Βέτιμη
Ιφιγένεια Βογιατζή, Εκπρόσωπος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος
Έλενα Βότση, Σχεδιάστρια-Επιχειρηματίας
Γιώργος Γιακουμάκης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ
Sylvie Douce, Francois Jantet, Ιδιοκτήτες του SALON DU CHOCOLAT
Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δάφνη Ζουμπουλάκη, Γκαλερίστρια
Βάσω Θεοδωρακοπούλου- Μπόγρη, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων
Δάκης Ιωάννου, Πρόεδρος Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ
Ντόρα Καλλιτσάντζη, Επιχειρηματίας
Αναστάσιος Καραμήτσος, Εκδότης εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Γιάννης Κόττης, Ζωγράφος
Νικόλαος Κούκης, Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑ
Δημήτρης Λισμάνης, Πρ. Υπαρχηγός ΓΕΝ
Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου
Παναγιώτης Μανιάς, Επιχειρηματίας
Γιάννης Μαραγκουδάκης, Πρόεδρος ΠΟΙΑΘ
Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Συνθέτης
Ναταλία Πούλου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ
Παναγιώτης Ράππας, Σκηνοθέτης-Εικαστικός
Νίκος Τρανός, Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης, Επιχειρηματίας
Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, Επιχειρηματίας
Ανδρέας Σιδέρης, Εκδότης
Κωνσταντίνος Στεφανής, Ιστορικός Τέχνης / Μουσείο Μπενάκη
Λυδία Τρίχα, Συγγραφέας
Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αγγελική Φράγκου, Εφοπλίστρια
Ελένη Χριστοδούλου, Δημοσιογράφος, Εκδότρια
Δημήτρης Χρυσοχόου, Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο ΕΚΠΑ

error: Content is protected !!