ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Μαργαρίτα Χατζηνάσιου μας ξεναγεί στην μουσική performance “Stories of Margo”!

Μία ξεχωριστή, ιδιαίτερη , διαφορετική μουσική θεατρική performance , με τίτλο «Stories of Margo», πρόκειται να παρουσιαστεί , για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τη συνθέτη-πιανίστρια και ερμηνεύτρια Μαργαρίτα Χατζηνάσιου, το Σάββατο 2 Μαρτίου, στην Αγγλικανική Εκκλησία.

Ο νεογοτθικός Αγγλικανικός Ναός του Αγίου Παύλου θα φιλοξενήσει την παράσταση της Margo Nancyfor που μέσα από την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε με επιρροές από την κλασική μουσική μέχρι τη jazz, τη world music και το γαλλικό chanson και τη διήγησή της μιλά για μία ιστορία αγάπης, απώλειας και επιστροφής στον εαυτό της.

Δέκα τραγούδια με ελληνικούς στίχους και μία ιστορία που τα ενώνει στα αγγλικά, συνθέτουν την εσωτερική διαδρομή μιας γυναίκας ακολουθώντας την ως το τέρμα όπου ίσως, να κρύβεται η απάντηση.

Όπως εξηγεί και η ίδια η καλλιτέχνις στο Fay’s Control, η συγκεκριμένη performance «γεννήθηκε» ως ιδέα : «Όταν τελείωσα με τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ μου και σε μια προσπάθεια να καταλάβω ποιο ήταν το μήνυμα των δέκα τραγουδιών μου, συνειδητοποίησα ότι ήταν μέρος της ίδιας ιστορίας: η ιστορία μιας γυναίκας, μια ιστορία αγάπης. Στη σκηνή έχουμε τρεις γυναίκες (Μια επί σκηνής και δύο φανταστικές): η καλλιτέχνις / αφηγητής (Μαργαρίτα), η Margo και η γυναίκα της ιστορίας. Τρεις παράλληλες ζωές που εξελίσσονται μαζί για να γίνουν ένα στο τέλος. Η παράσταση αρχίζει με ένα αίνιγμα. Ποια είναι η Margo; Μια κοπέλα που μαδάει τα πέταλα από μια μαργαρίτα. Μια κοπέλα που χρειάζεται απελπισμένα να αγαπηθεί για να υπάρξει. Μια κοπέλα που κουβαλάει ιστορίες. Μια κοπέλα που εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω της μια ιστορία χωρίς τίτλο και χωρίς τέλος.
Η Margo αντιπροσωπεύει τη δημιουργική δύναμη, το ταλέντο, την έμπνευση που ωθεί και φωνάζει για να εκφραστεί, να υπάρχει μέσα από εμάς.
Η παράσταση είναι μια ομολογία του πόνου που κουβαλάμε όταν καταπιέζουμε τα ταλέντα και το δυναμικό μας.
Μέσα από την αναζήτηση της ουσίας μας ανακαλύπτουμε την Αγάπη και πώς αυτή λειτουργεί ως καταλύτης στην αφομοίωση των καταπιεσμένων και ξεχασμένων ταλέντων μας.
Ο θεατής παρακολουθεί το ταξίδι μιας γυναίκας προς την ολότητα, ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης, και την πάλη της να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο δυνάμεις που κυβερνούν το σύμπαν: την αγάπη και το φόβο .
Η επιθυμία μου είναι, μέσω της εμπειρίας αυτής, κάποιο κομμάτι μέσα στον καθένα που παρακολουθεί την παράσταση να αναμοχλευτεί, θεραπευτεί, εμπνευστεί, συνειδητοποιώντας ότι όχι μόνο είναι δικαίωμα αλλά είναι ζωτικής σημασίας να επιτρέψει στο εσωτερικό δυναμικό / παιδί / δημιουργό να εκδηλωθεί ελεύθερα στον κόσμο».

Σε αυτό το μουσικό ταξίδι την Margo Nancyfor ακολουθούν οι συνεργάτες της από την Νέα Υόρκη Dave Eggar (τσέλο), Chuck Palmer (ντραμς και κρουστά) και Phil Faconti (κιθάρα).

Τη σκηνοθεσία της παράστασης, σε μουσική και κείμενο Margo Nancyfor, υπογράφει η Θεοδώρα Βουτσά, την επιμέλεια του κειμένου η Εβίτα Ζημάλη, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης και την ενδυματολογία η Κατερίνα Παπανικολάου.

It’s good to know:

H Μαργαρίτα Χατζηνασίου γεννήθηκε στην Αθήνα σε μουσική οικογένεια. Σπούδασε Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις κλασικές σπουδές της στο πιάνο και την ενορχήστρωση στην Ecole Normale de Musique και την Schola Cantorum στο Παρίσι.

Στην ηλικία των 14 ετών άρχισε να συνθέτει τα πρώτα της κλασικά κομμάτια και να γράφει τα πρώτα της τραγούδια.
Λίγα χρόνια αργότερα συνθέτει την πρωτότυπη μουσική για το θεατρικό έργο του Feydeau “Ράφτης Κυριών” και μετέπειτα για μια σειρά σύγχρονων ελληνικών έργων.

Η Μαργαρίτα Χατζηνάσιου, μετά την επιστροφή της από το Παρίσι, αφιερώνεται στην ανακάλυψη των θεραπευτικών ιδιοτήτων της μουσικής και στoυς τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την έμφυτη δημιουργικότητά του για αυτοθεραπεία. Αυτή η αναζήτηση την οδήγησε αρχικά στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο NYU της Νέας Υόρκης, απ΄όπου έλαβε το Masters της στη Μουσικοθεραπεία με εξειδίκευση στη Δημιουργική Μουσικοθεραπεία (Creative Music Therapy)
Πιστεύει ακράδαντα ότι το δώρο της δημιουργίας υπάρχει σε όλους μας και το να πνίγουμε ή να καταπιέζουμε τη δημιουργική/ καλλιτεχνική μας φύση είναι η αιτία πολλών ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και νευρώσεων.

Το 2018, στην προσωπική της διαδικασία να θεραπεύσει τη σχέση της με τον καλλιτέχνη μέσα της, δημιουργεί την περσόνα Margo Nancyfor και ηχογραφεί το ντεμπούτο άλμπουμ της “Stories of Margo” στη Νέα Υόρκη σε παραγωγή του θρυλικού Ron Saint Germain.

Το άλμπουμ «Stories of Margo» είναι μέρος της ομότιτλης μουσικής παράστασης, η οποία διερευνά, μέσα από την διήγηση τη μουσική και τα τραγούδια, τη σχέση του καλλιτέχνη με τη “Margo”, δηλαδή την έμπνευση ή αλλιώς τη δημιουργική δύναμη μέσα μας.

Η Μαργαρίτα Χατζηνάσιου ως μουσικοθεραπεύτρια έχει δουλέψει με παιδιά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές αναπηρίες, τυφλά παιδιά , παιδιά με καρκίνο στην Αθήνα, τη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη.
Είναι μέλος της Αμερικάνικης και Ελβετικής Ένωσης Μουσικοθεραπείας και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε συνέδρια σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, διδάσκει Κλινικό Αυτοσχεδιασμό στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Από το 2013 ζει στη Γενεύη με την οικογένειά της.

error: Content is protected !!