ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια του TAGHeuer Monaco 

Το 1969, η Heuer παρουσίασε το Monaco, ένα ρολόι που τραβούσε όλα τα βλέμματα και που έγινε διάσημο για το μοναδικό του σχεδιασμό και την πρωτοποριακή του τεχνολογία. Μισό αιώνα αργότερα, η TAG Heuer γιορτάζει το εμβληματικό αυτό μοντέλο με νέες εκδόσεις του θρυλικού πρωτότυπου, με εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο και με ένα βιβλίο – αφιέρωμα στο Monaco.

La Chaux-de-Fonds, Ελβετία – 5 Μαρτίου 2019: Το Monaco, ένα αντισυμβατικό ρολόι που εισήγαγε δύο καινοτομίες, ήταν προϊόν του οράματος και του πρωτοποριακού πνεύματος της Heuer. Μισό αιώνα αργότερα, το εμβληματικό αυτό μοντέλο τιμάται με εκδηλώσεις στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με μια ειδική, περιορισμένη έκδοση ενός καινούργιου Monaco. Ταυτόχρονα, το βιβλίο “Paradoxical Superstar” καταγράφει την ιστορία και τις κορυφαίες τεχνολογικές στιγμές ενός αναπάντεχου συμβόλου, και θα είναι διαθέσιμο στις μπουτίκ TAGHeuer και το site της εταιρείας από το Μάιο του 2019.

Μια ανασκόπηση των 50 ετών του Monaco
Όπως συνήθως συμβαίνει με τα πιο κλασικά κομμάτια, το Heuer Monaco -η TAG δεν ήταν ακόμη μέρος της φίρμας εκείνα τα χρόνια- δίχασε. Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις τύπου στη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη, στις 3 Μαρτίου του 1969, οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν απογοητευτικές. Κάθε στοιχείο του ρολογιού ήταν ριζοσπαστικό: Το μεταλλικό μπλε καντράν, οι κόκκινοι και γαλάζιοι δείκτες, η τετράπλευρη κάσα, η κορώνα στα αριστερά…


«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό προϊόν, κάτι εντελώς avant-garde» λέει ο Επίτιμος Πρόεδρος της εταιρείας, Jack Heuer. «Όταν είδα την τετράγωνη κάσα, αμέσως είπα ότι αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο. Μέχρι τότε, τετράγωνες κάσες είχαν μόνο τα μοντέλα που συνόδευαν νυκτερινό, επίσημο ντύσιμο, γιατί ήταν αδύνατον να τις φτιάξουμε στεγανές στο νερό. Όμως εμείς τα καταφέραμε και προχωρήσαμε με αυτό το αντισυμβατικό σχέδιο για ένα σπορ ρολόι με χρονογράφο».
Ο τολμηρός σχεδιασμός του Monaco το έκανε άμεσα αναγνωρίσιμο και ήταν το τέλειο συμπλήρωμα στην προηγμένη τεχνολογία που παρουσίασε το 1969 η εταιρεία: την πρώτη αδιάβροχη, τετράγωνη κάσα, και τον μηχανισμό Calibre 11 που ήταν ο πρώτος αυτόματος χρονογράφος. Ο μηχανισμός ήταν το αποτέλεσμα μιας τριετούς συνεργασίας μεταξύ της Heuer, της Breitling και της Hamilton.
Ο Jack Heuer, τότε CEO της εταιρείας, θεωρούσε ότι το καλύτερο πεδίο μάρκετινγκ για τα ρολόγια του ήταν ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Το Monaco πήρε το όνομά του από το περίφημο GrandPrix της Formula 1. Σήμερα, η TAG Heuer έχει στενές σχέσεις με το Automobile Club de Monaco.
Το 1971, το Monaco βρέθηκε στον καρπό του Steve McQueen και στην ταινία “Le Mans”. Στα μέσα της δεκαετίας, με το μαύρο να γίνεται το χρώμα της μόδας, το Monaco επαασχεδιάστηκε και έγινε γνωστό ευρέως ως “The Dark Lord”, ένα μοντέλο που είναι σήμερα ανάμεσα στα αγαπημένα των συλλεκτών.
Το 1985, η Heuer έγινε TAG Heuer, και το 1998 παρουσίασε ένα μοντέλο – επαναλανσάρισμα του πρωτότυπου Monaco. Αυτή τη φορά, η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης. Τα 20 προηγούμενα χρόνια, οι διάφορες εκδόσεις του Monaco έφερναν πάντα πρωτοποριακά στοιχεία υψηλής ωρολογοποιίας που το έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους λάτρεις των ρολογιών.

Ο Steve Mc Queen φορώντας το θρυλικό ρολόι

Ένα βιβλίο για την εξέλιξη του TAG Heuer Monaco
To “Paradoxical Superstar” καταγράφει την ιστορία του Monaco, μέσα από αποσπάσματα από αρχεία, ανέκδοτες φωτογραφίες και σχέδια μηχανισμών. Ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος Nicholas Foulkes έγραψε ένα κεφάλαιο για τα 50 χρόνια της ιστορίας του. Ο συγγραφέας και ειδικός της ωρολογοποιίας Gisbert Brunner έγραψε ένα κεφάλαιο για τις τεχνολογικές του καινοτομίες και το ρόλο που αυτές έπαιξαν στην επιτυχία του. Ο Αμερικανός συγγραφέας Michael Clerizo εξιστορεί τη σχέση του ρολογιού με τον Steve McQueen, ενώ τον πρόλογο του βιβλίου γράφει ο Πρίγκηπας Albert II του Monaco.

error: Content is protected !!