ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Φόρο τιμής στη «Δύναμη της Μητρότητας στην εποχή του COVID-19» με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας!

Μια συγκινητική εκδήλωση φόρο τιμής στη «Δύναμη της Μητρότητας στην εποχή του COVID-19» διοργάνωσαν το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.
Με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μητέρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ένωσαν διαδικτυακά τις φωνές τους και μίλησαν από καρδιάς για τη συγκλονιστική δύναμη της μητρότητας που κρατά τις κοινωνίες μας όρθιες μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του COVID-19.

Την έναρξη της εκδήλωσης συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Μάρα Ζαχαρέα.

Για τη μοναδική δύναμη της μητρότητας που αποτελεί «το πιο ασφαλές καταφύγιο στις πιο σκοτεινές ώρες» μίλησε με συγκίνηση η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του ομώνυμου Ιδρύματός της και τιμηθείσα με το Βραβείο Nelson Mandela 2020 των Ηνωμένων Εθνών, κατά την έναρξη της εκδήλωσης: «Η φετινή Ημέρα της Μητέρας είναι διαφορετική καθώς η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά τις ζωές και τις κοινωνίες μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης κρίσης νιώσαμε όμως πως η δύναμη της μητρότητας μπορεί να υπερβεί ακόμα και τους νόμους της φύσης. Γιατί χάρη σε αυτή τη μαγική δύναμη οι μητέρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιες τις κοινωνίες μας και να προστατεύσουν τα παιδιά τους ακόμα και μέσα στις δύσκολες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία. Δεν είναι εύκολο. Κάθε μητέρα που βρίσκεται είτε στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ ή στο πιο απομονωμένο νησί της Ελλάδας αγωνίζεται για να κρατήσει τα παιδιά της ασφαλή. Κοιτάζοντας όμως προς τα πίσω στην ανθρώπινη ιστορία συνειδητοποιεί κανείς πως οι μητέρες πάντοτε είχαν τον ίδιο ρόλο κατά τη διάρκεια πολέμων, φυσικών καταστροφών, πανδημιών. Μέσα στις πιο σκοτεινές ώρες, η μητρική αγκαλιά αποτελεί το πιο παρήγορο και ασφαλές καταφύγιο, όχι απλά για το παιδί, αλλά για τη συνέχιση της ανθρωπότητας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Για το βαρύ φορτίο που σήκωσαν και σηκώνουν οι μητέρες στην περίοδο της πανδημίας μίλησε η Α. Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη της εκδήλωσης: «Οι συνθήκες της πανδημίας κατέστησαν ακόμα πιο σύνθετο τον ρόλο της μητέρας και πιο βαρύ το φορτίο της. Σκέφτομαι τις εργαζόμενες μητέρες, που πασχίζουν να συνδυάσουν επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις έχοντας μικρά παιδιά στο σπίτι· τις μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, που καλούνται να τα βγάλουν πέρα σε μια απαιτητική καθημερινότητα, έχοντας αποκλειστικά την ευθύνη των αποφάσεων σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης· τις ευπαθείς ή ηλικιωμένες μητέρες και γιαγιάδες που βιώνουν, σχεδόν ένα χρόνο τώρα, την επώδυνη αποκοπή από τα παιδιά και τους οικείους τους· τις μητέρες των παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Σκέφτομαι τις γυναίκες που έγιναν μητέρες την περίοδο της πανδημίας, τις αγωνίες, τους φόβους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, οι οποίες, μολονότι δεν μπορούν να μετριάσουν τη χαρά από την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, ωστόσο την σκιάζουν και την βαραίνουν. Μα περισσότερο απ’ όλα, σκέφτομαι τον εσωτερικό αγώνα των μητέρων που προσφέρουν υγειονομικές υπηρεσίες αυτή την δύσκολη περίοδο».

Η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη

Η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη μίλησε για τη σημασία της έμπρακτης στήριξης της μητρότητας, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας: «Σε μια εποχή που οι μεταβολές συντελούνται με ραγδαίους ρυθμούς, ο τίτλος της μητέρας μεταβάλλεται στον ανώτερο, τον ωραιότερο και τον σπουδαιότερο ρόλο και ταυτόχρονα στον δυσκολότερο και τον πιο απαιτητικό για την οικογενειακή και την κοινωνική συνοχή και ευρυθμία. Είναι στο πλαίσιο αυτό, που η έμπρακτη στήριξη της μητέρας καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Ως Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κάθε μητέρα στη σύγχρονη εποχή, θέσαμε ως προτεραιότητα την εναρμόνιση του οικογενειακού και επαγγελματικού της βίου. Όπως ακριβώς ανέφερα και στην αρχή, η πανδημία και οι συνθήκες που διαμόρφωσε, υπήρξαν για τον κάθε άνθρωπο, άντρα ή γυναίκα, μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος. Ταυτόχρονα δόθηκε η ευκαιρία για τον καθένα μας, να αναθεωρήσουμε συνήθειες και τακτικές, να συνειδητοποιήσουμε ότι η ουσία βρίσκεται στα μικρά, να νιώσουμε ευγνώμονες για τα όσα έχουμε και να επενδύσουμε στην αγάπη, την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη. Η μητέρα, ως ένας δεσμός αίματος με το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα, προικισμένη με τη δύναμη της αγάπης και της ομορφιάς, αποτελεί το θεμέλιο λίθο της οικογένειας αλλά και της κοινωνικής δομής γενικότερα, συμβολίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, πρωτοστάτης για μια ακόμη φορά στη διατήρηση των ισορροπιών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Jamila Seftaoui

Εκπροσωπώντας τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay, στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Διευθύντρια του Τμήματος Ισότητας των Φύλων της UNESCO κυρία Jamila Seftaoui η οποία μίλησε αναλυτικά για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι μητέρες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας και τόνισε πως η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να προχωρήσει σε λήψη αποφάσεων για τη στήριξη των γυναικών και της μητρότητας: «Είναι φανερό πως τα κράτη πρέπει να ξαναδούν και να εφαρμόσουν ενδεικτικά τις δεσμεύσεις του Πεκίνου, τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Ατζέντας 2063 , αλλά και τη βασική δέσμευση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών. Πακέτα οικονομικής στήριξης από την πανδημία θα πρέπει να δοθούν στοχευμένα για τη στήριξη των γυναικών, θα πρέπει να ξαναδούμε τα δικαιώματα των γυναικών στην αγορά εργασίας. Οι μητέρες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία για πρόσβαση σε χρηματοδοτικά και ψηφιακά εργαλεία για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Πρέπει να εγγυηθούμε το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Ήδη, το πρόγραμμα Global Education Coalition της UNESCO έχει ως στόχο να υποστηρίξει 175 κυβερνήσεις, φορείς και οργανισμούς σε αυτή την κατεύθυνση για να επιστρέψουν στο σχολείο χιλιάδες κορίτσια. Οι άνδρες πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Η ευθύνη των ανδρών για ένα κόσμο ισότητας φύλων και ίσων ευκαιριών είναι σημαντικός για τους ίδιους και για ολόκληρες τις κοινωνίες μας. Η αντιμετώπιση της «επόμενης ημέρας της πανδημίας» δεν θα είναι επιτυχής χωρίς τις γυναίκες!».

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» κυρία Kerry Kennedy

Για τους τρόπους, τις πολιτικές και τις λύσεις με τις οποίες μπορεί να στηριχθεί η μητρότητα μίλησε η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» κυρία Kerry Kennedy: «Σε αυτό είμαστε όλοι μαζί. Οι μητέρες πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ασφάλεια για τις βασικές τους ανάγκες όπως το φαγητό, ο ρουχισμός, προμήθειες σε φάρμακα και η στέγαση. Χρόνος για εργασία, ύπνο, ψυχαγωγία, ατομική φροντίδα και δυνατότητα να φροντίσουν τις οικογένειές τους χωρίς να αναγκάζονται να ξεπερνούν τον εαυτό τους. Η κορυφαία ποιήτρια Μάγια Αγγέλου έλεγε «Το να μπορέσω να περιγράψω την μητέρα μου θα ήταν σαν να προσπαθώ να γράψω για έναν τυφώνα που αναπτύσσεται με όλη του τη δύναμη ή τα χρώματα του ουράνιου τόξου». Σήμερα ας δεσμευτούμε όλοι να δράσουμε για να ελαφρύνουμε το φορτίο της πανδημίας που έχει πέσει πάνω στις μητέρες. Και ας συμφωνήσουμε πως δεν θα μείνουμε ικανοποιημένοι μόνο με έναν κόσμο που θα είναι δίκαιος, αλλά τα όνειρα μας να φτάσουν πολύ πέρα από το να διορθώσουμε ό, τι έχει γκρεμιστεί. Προσπαθούμε για έναν κόσμο συμπόνιας, ειρήνης και σεβασμού του ενός προς τον άλλον, όπου η κάθε μητέρα θα τιμάται σαν παιδί του Θεού, όπου όλα τα ταλέντα και οι ικανότητές μας θα μπορούν να λάμψουν. Αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να χτιστεί απλά φτιάχνοντας ό, τι έχει γκρεμιστεί. Αυτός ο κόσμος μπορεί να φτιαχτεί μόνο με αγάπη. Την αγάπη που μάθαμε από τις μητέρες μας, και διδάξαμε και εμείς ως μητέρες στα παιδιά μας».

Claire Giscard d’ Estaing

Η Διευθύντρια Clearance Groupe, Groupe ETAM Claire Giscard d’ Estaing ευχαρίστησε με θερμά λόγια την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, την οποία αποκάλεσε «Ελληνίδα μητέρα της» και μίλησε από καρδιάς για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ίδια ως μητέρα που προσπάθησε να στηρίξει τα τρία της παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και ως σύζυγος που έπρεπε να σταθεί στο πλευρό του συζύγου της που πενθούσε για την απώλεια του πατέρα του και πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Valery Giscard d’Estaing. «Πέρα από όσα βίωσα προσωπικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε ήταν η δύναμη και το κουράγιο των γυναικών γύρω μου: η Δύναμη της Μητρότητας. Πολλές γυναίκες βίωσαν πολύ δυσκολότερες καταστάσεις σε σχέση με εμένα. Αλλά ήταν απίστευτα δυνατές και μπόρεσαν να στηρίξουν τα παιδιά τους με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα η σκέψη μου είναι σε όλες αυτές τις γυναίκες. Αυτές που έχουν ως κίνητρο και πυξίδα την αγάπη για τους άλλους και πολύ περισσότερο σε εκείνες που στέκονται στο πλευρό των παιδιών τους που αντιμετωπίζουν καρκίνο. Αυτή η χρονιά μας έδειξε πως μαζί και ενωμένες είμαστε πιο δυνατές. Η «ΕΛΠΙΔΑ» είναι μια ζωντανή απόδειξη και ένα καταφύγιο πραγματικής ελπίδας στον σύγχρονο κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης μητέρες από ολόκληρο τον κόσμο μίλησαν για την ενωτική δύναμη της μητρότητας. Αμέσως μετά ακολούθησε η παρουσίαση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» για την «Ελληνίδα Γυναίκα στην Περίοδο της Πανδημίας» από την εταιρεία MRB. Την παρουσίαση της έρευνας έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB κύριος Δημήτρης Μαύρος.

Την παρουσίαση της έρευνας έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB κύριος Δημήτρης Μαύρος.

Η εκδήλωση έκλεισε με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο καθώς η κυρία Έλση Δημουλά ανέγνωσε ένα ποίημα της αείμνηστης μητέρας της, κορυφαίας Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά, με τίτλο «Μητέρα του Κάτω Ορόφου».

Πριν από την ανάγνωση του ποιήματος η κυρία Έλση Δημουλά είπε συγκινημένη: «Πώς να διαχειριστώ τη συγκίνηση και πώς να ευχαριστήσω την κυρία Βαρδινογιάννη που μου επεφύλαξε αυτή την τιμή της διπλής πρόσκλησης για εμένα και την μητέρα μου, γιατί κάποιες απουσίες είναι παρούσες…».

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!