ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Απονομή του διεθνούς βραβείου Φιλελληνισμού Lord Byron στην Ακαδημία Αθηνών

Με κάθε επισημότητα και μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για να τιμηθούν ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ John Kerry, ο πρώην υπ. Πολιτισμού της Γαλλίας Jack Lang και ο Ελβετός τραπεζίτης Charles Pictet.
Οι βραβευθέντες λαμβάνουν μετάλλιο και δίπλωμα, καθώς και επιχορήγηση του ποσού 10.000 δολαρίων που η ΕΕΦ καταθέτει στο όνομά τους, σε ίδρυμα της επιλογής τους με δράση σε τομείς που υπηρετούν και προωθούν τις αξίες του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού.
Η τελετή έλαβε χώρα στην Ακαδημία Αθηνών σε πανηγυρική συνεδρία, παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας κ. Χριστοφόρου, και του Γενικού Γραμματέα κ. Ζερεφού.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας κ. Ζερεφός, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης (το βραβείο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ). Το Βραβείο ως θεσμό παρουσίασε ο Προέδρος της ΕΕΦ κ. Κ. Βελέντζας.
Τα μετάλλια και τα διπλώματα απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, η οποία τα παρέδωσε στους πρέσβεις των χωρών καταγωγής των τριών βραβευθέντων προσωπικοτήτων και Φιλελλήνων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαδικτυακά.

Από αριστερά προς τα δεξιά, Υφυπουργός Στεφανής, κ. Βελέντζας Πρόεδρος Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), ιδρυτής του Βραβείου Λόρδος Βύρων, Υφυπουργός κ. Βλάσης, πρέσβης Ελβετίας, Υπουργός κ. Σταϊκούρας, Υπουργός κα. Κεραμέως, Υπουργός κα. Μενδώνη, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας, Γάλλος Επιτετραμμένος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου, Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, Πρέσβης ΗΠΑ, Πρέσβης ΗΒ, Πρόεδρος Ακαδημίας κ. Χριστοφόρου, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας κ. Ζερεφός, κ. Παπαθανασίου Γενικός Γραμματέας ΕΕΦ.

Οι βραβευθέντες με το διεθνές βραβείο Λόρδος Βύρων 2021:
John Kerry, γερουσιαστής / πρώην υπουργός Εξωτερικών, από τις ΗΠΑ, απόγονος του Thomas Winthrop, προέδρου της Φιλελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Τον κ. John Kerry προσφώνησε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.
Jack Lang, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας, από τη Γαλλία. Με το έργο του συνέβαλε στην προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Τον κ. Jack Lang προσφώνησε η Υπουργός κα. Κεραμέως.
Charles Pictet, από την Ελβετία, πρόεδρος της τράπεζας Pictet, απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία σε συνεργασία με τον Jean Gabriel Eynard, υποστήριξε τον Ιωάννη Καποδίστρια και το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία και όλη την Ευρώπη.
Τον κ. Charles Pictet προσφώνησε ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας.

Στο βήμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου.
Από αριστερά προς τα δεξιά, κ. Βελέντζας Πρόεδρος Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, ιδρυτής του Βραβείου Λόρδος Βύρων, ο Πρόεδρος Ακαδημίας κ. Χριστοφόρου, ο Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας κ. Ζερεφός.

Η ομιλία του Προέδρου της ΕΕΦ Κωνσταντίνου Βελέντζα: «Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο για εμένα, να παρουσιάζω και να εγκαινιάζω σήμερα, εκ μέρους της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Λόρδος Βύρων, σε μια τελετή στους εμβληματικούς χώρους της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι ακριβώς αυτή η πόλη που γέννησε την πρώτη Ακαδημία πριν από 2500 χρόνια.
Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το όνομα μιας προσωπικότητας από την Βρετανία για αυτό το βραβείο και όχι αυτό μίας εμβληματικής μορφής της κλασικής αρχαιότητας. όπως ο Όμηρος, ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης ή ο Περικλής.
Ο Λόρδος Βύρων ήταν ένας χαρισματικός νεαρός άνδρας, ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα των παιδιών εκείνων των πρώτων γενεών που έλαβαν εκπαίδευση με επίκεντρο τις αξίες της κλασικής Ελλάδας, σύμφωνα με την κληρονομιά επιφανών Ευρωπαίων διανοουμένων του 18ου αιώνα, όπως ο Winckelman και ο Barthelemy.
Ήδη από το 1812, ο Λόρδος Βύρων υιοθέτησε το όραμα ότι η Ελλάδα, η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, θα μπορούσε να είναι και πάλι ελεύθερη και εισήγαγε μέσω του έργου του, το προσκύνημα του Childe Harrold, ένα ευρύ φάσμα μηνυμάτων για τις νέες γενιές για να αγκαλιάσουν ευγενείς και καθολικές αξίες.
Ακριβώς μέσω αυτών των νέων διαδικασιών, που ιδρύθηκαν και ενεργοποιήθηκαν από τον Λόρδο Βύρωνα, ο δυτικός κόσμος υιοθέτησε ξανά, σταδιακά, τις αξίες της αθηναϊκής δημοκρατίας, στηριζόμενος σε αυτές για να αντιταχθεί στον δεσποτισμό και να συμβάλει στην πρόοδο των κοινωνιών μας. Αυτή η διαδικασία ήταν μακρά και δύσκολη, καθώς εξελίχθηκε σε δύο ταραχώδεις αιώνες. Τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν επιτυχές. Μια επιτυχία που οφείλουμε, σε μεγάλο βαθμό, στον Λόρδο Βύρωνα. Ο Λόρδος Βύρων θαυμάστηκε και έγινε δεκτός ομόφωνα από την πνευματική κοινότητα και το ευρύ κοινό του δυτικού κόσμου. Οι Chateaubriand, Delavigne, Dumas, Goethe, Halleck, Hugo, Heine, Mickiewicz, Moore, Mueller, Alan Poe, Pushkin και πολλοί άλλοι, εξέφρασαν το σεβασμό τους για τον μεγάλο ρομαντικό ποιητή.
Ο Λόρδος Βύρων εντυπωσίασε ολόκληρο τον κόσμο, αποδεικνύοντας σε φίλους και εχθρούς ότι οι καθολικές αξίες που μας ενώνουν, είναι πιο ισχυρές και ανθεκτικές από τις ασήμαντες διαφορές που μερικές φορές μας χώριζαν.
Στην γραμμή αυτής της ίδιας σκέψης, ο Percy Shelley, ένα άλλο διάσημο και δημιουργικό πνεύμα από το περιβάλλον του Λόρδου Βύρωνος, συνόψισε αυτό το νέο κύμα στο οποίο κτίζονται οι σύγχρονες κοινωνίες μας, με το εμβληματικό και ιστορικό απόσπασμα του έργου του Hellas:
«Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία και οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Η ανθρώπινη μορφή και το ανθρώπινο μυαλό έφτασαν σε μια τελειότητα στην Ελλάδα».
Αυτό το ιστορικό φαινόμενο, αναπτύχθηκε παράλληλα με την εξέγερση του ελληνικού έθνους και τον ελληνικό πόλεμο για ανεξαρτησία.
Χάρη κυρίως στον Λόρδο Βύρωνα, ο δυτικός κόσμος υιοθέτησε την αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην αρχαία Ελλάδα και εξέφρασε βαθιά συμπάθεια για την ελληνική επανάσταση, ταυτίζοντας τους Έλληνες μαχητές με τους δημοφιλείς ήρωες των έργων του Βύρωνα.
Αυτό γέννησε μια ισχυρή και, από τη φύση της, μοναδική κίνηση. Τον Φιλελληνισμό.
Η θυσία του Λόρδου Βύρωνος στο Μεσολόγγι το 1824 συγκλόνισε την κοινή γνώμη, έδωσε εκρηκτική διάσταση στο διεθνές φιλελληνικό κίνημα και μετέτρεψε το αίτημα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας σε μια δικαίωση για την απώλεια του.
Ο Λόρδος Βύρων ενέπνευσε όλες τις εμβληματικές προσωπικότητες του φιλελληνικού κινήματος και χιλιάδες Φιλέλληνες στην Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι προσέφεραν τις περιουσίες τους, και ακόμη και τη ζωή τους στην Ελλάδα. Τα ονόματά τους θα εμφανίζονται από τον Ιούνιο του 2021 σε ένα μνημείο που θα αναγείρουμε στο κέντρο της Αθήνας, εφαρμόζοντας ψήφισμα της 4ης Εθνικής Συνέλευσης που έλαβε χώρα στο Άργος της Ελλάδας, το 1829.
Το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Λόρδος Βύρων, αποτίει πρώτα φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο άνθρωπο και ρομαντικό ποιητή.
Ο δυτικός κόσμος μας, οφείλει σε αυτόν, σε μεγάλο βαθμό, τη δομή των κοινωνιών μας σήμερα. Η Ελλάδα του οφείλει την ελευθερία της.
Ο κόσμος μας αντιλαμβάνεται σήμερα τον Φιλελληνισμό ως ευγενή αρετή. Μία προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός συνεχούς αγώνα για πρόοδο, καινοτομία και κοινωνική ευθύνη.
Το βραβείο Lord Byron απονέμεται σήμερα σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, σε τρεις διεθνείς προσωπικότητες.
Τον υπουργό εξωτερικών John Kerry, ένα διακεκριμένο πολιτικό, απόγονο του Thomas Winthrop, προέδρου της Φιλελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης, που ήταν η καρδιά του φιλελληνικού κινήματος στις ΗΠΑ.
Τον Τζακ Λανγκ, μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα στην Ευρώπη, που προώθησε την παιδεία και τον πολιτισμό, τιμώντας παράλληλα τη φιλελληνική κληρονομιά του Chateaubriand.
Τον Charles Pictet, ένα σημαντικό τραπεζίτη και επιχειρηματία, προστάτη των τεχνών και φιλάνθρωπο, απόγονο των φιλελληνικών οικογενειών Pictet de Rochemont και Eynard, οι οποίοι όρισαν τη σύγχρονη ελβετική συνομοσπονδία σύμφωνα με την αθηναϊκή δημοκρατία, σε συνεργασία με έναν σπουδαίο Έλληνα, τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Το Βραβείο Λόρδου Βύρωνος θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος για να τιμά τον διαρκή Φιλελληνισμό, να ανταμείβει όσους ακολουθούν τις φιλελληνικές αξίες, και συμβάλουν διεθνώς στη συνεχή πρόοδο της ανθρωπότητας.
Συγχαίρω τους τρεις βραβευόμενους και σας ευχαριστώ πολύ για την στήριξη αυτού του Βραβείου και των αξιών που αυτό πρεσβεύει.»

error: Content is protected !!