«FnL for», Greek chefs united against food waste.

02/12/2017 • MAKE

Μια πρωτοβουλία κοινωνικής υπευθυνότητας του FnL εμπνευσμένη από το Food for Soul του Massimo Bottura και την διεθνή τάση ενάντια στο food waste.

Από την Εύη Φέτση

Ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που είδαμε στο Netflix μερικές μέρες πριν – το Theater of Life που διηγείται την πρωτοβουλία του τριάστερου chef Massimo Bottura να ανοίξει το Refettorio Ambrosiano στο Μιλάνο, ένα ιδιότυπο συσσίτιο αστέγων για το οποίο μαγείρεψαν 60 από τους διασημότερους chefs του κόσμου χρησιμοποιώντας αποκλειστικά υλικά και προϊόντα που επρόκειτο να πεταχτούν στην διάρκεια της εξάμηνης EXPO 2105- μας συγκλόνισε και μας ενέπνευσε.
Τα στατιστικά στοιχεία άλλωστε, είναι τρομακτικά. Ένα μέσο εστιατόριο στην Αμερική πετάει περίπου 50 τόνους φαγητού τον χρόνο ενώ το μέσο νοικοκυριό στην Μεγάλη Βρετανία χαλάει 60 λίρες τον μήνα σε φαγητό που τελικά καταλήγει στα σκουπίδια. Και δεν είναι μόνο πεταμένα leftovers αλλά και τα στραπατσαρισμένα λαχανικά, τα προϊόντα που είναι έτοιμα ή που έχουν μόλις λήξει, το μπαγιάτικο ψωμί…  Όπως είπε άλλωστε ο Alain Ducasse στο Theater of Life, αυτή την στιγμή στα 7,5 δις του πληθυσμού της γης υπάρχουν 2 δις που τρώνε παραπάνω από ότι πρέπει και 1 δις που δεν έχει απολύτως καμιά πρόσβαση σε τροφή… Και αυτή, είναι μια ισορροπία που πρέπει να αλλάξει.
Πάνω σε αυτή την βάση και με αυτή την λογική, ο Massimo Bottura μετά το Refettorio ίδρυσε το Food for Soul, μια οργάνωση που μάχεται ενάντια στο χαμένο και πεταμένο φαγητό, προωθεί την ιδέα της σωστής αξιοποίησης των υλικών και των προϊόντων, και δημιουργεί υποδομές για τους  ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, μεγάλοι chefs σε όλον τον κόσμο συστρατεύονται με την ιδέα και μαγειρεύουν ευφάνταστα πιάτα χρησιμοποιώντας προϊόντα και υλικά που θα πήγαιναν για πέταμα, όχι μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για να αφυπνίσουν συνειδήσεις, αλλά και για να δείξουν στον κόσμο τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν ότι έχουν στα ντουλάπια ή το ψυγείο τους. Ανάμεσα τους οι Gordon Ramsay, Tom Kerridge, Clare Smyth και Dan Barber.
Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας λοιπόν, αποφασίσαμε να υποδεχτούμε την καινούρια χρονιά βάζοντας και εμείς το δικό μας λιθαράκι σε αυτό το εξαιρετικό διεθνές project. Όπως είπε ο Bottura «όταν έχεις την ευκαιρία και την δυνατότητα να πουλάς το προϊόν σου ακριβά σε εκείνους τους λίγους που μπορούν να το αγοράσουν, είναι ηθική υποχρέωση σου να ανταποδίδεις αυτό το προνόμιο προσπαθώντας να βοηθήσεις εκείνους που δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν τίποτα απολύτως».
Το FnL παρόλο που είναι ένα site που λόγω concept απευθύνεται σε ένα σχετικά περιορισμένο κοινό που έχει την άνεση να ζει την ύλη μας, να στηρίζει τα projects μας και να αγοράζει τα κάθε άλλο παρά φθηνά events μας, δεν παύει να είναι ταυτόχρονα και μια ομάδα ανθρώπων που ζει και εργάζεται σε αυτή την χώρα και έρχεται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα της. Έτσι, σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε την όποια επιρροή μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους chefs, την Ελληνική γαστρονομική σκηνή και την αγορά τροφίμων και ποτών για να επικοινωνήσουμε με την σειρά μας το μήνυμα και να βοηθήσουμε όλοι μαζί εκείνους που έχουν ανάγκη σε έναν τομέα που είναι το field of expertise μας, αυτόν του φαγητού.
Ξεκινάμε μέσα στον Ιανουάριο με το πρώτο μας event στην Αθήνα, το FnL for Athens, όπου κάποιοι από τους κορυφαίους chefs της πόλης θα μαγειρέψουν ένα μοναδικό μενού βασισμένο σε αυτά που αλλιώς θα ήταν waste food στα εστιατόρια τους, και όλα τα έσοδα του οποίου θα πάνε σε ένα από τα συσσίτια για τους αστέγους.
Έχουμε ήδη αρχίσει να το σχεδιάζουμε και να επικοινωνούμε με όλους τους παράγοντες που υποδέχονται την ιδέα μας με ενθουσιασμό, και έχουν ήδη δεχτεί να συμμετάσχουν ο Απόστολος Τραστέλης που θα διαθέσει το εστιατόριο Σπονδή για την βραδιά και οι βραβευμένοι με αστέρια -FnL και Michelin- chefs Άγγελος Λάντος και Έκτορας Μποτρίνι, ενώ πολύ σύντομα θα σας ανακοινώσουμε και τα ονόματα των υπολοίπων chefs όπως και όλες τις λεπτομέρειες, οπότε stay tuned.  Ελπίζουμε με την βοήθεια όλων σας το project «FnL for» να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και βέβαια να εμπνεύσει και άλλους φορείς. Είναι ένα από αυτά τα πράγματα που ενώνουν νομίζω τους επαγγελματίες κάθε χώρου και είναι μεγάλη μας χαρά, αλλά και μεγάλη μας ευθύνη που είμαστε εκείνοι  που κάνουν την αρχή.
Μια που ζούμε σε αυτές τις παράξενες εποχές που εργαζόμαστε και παλεύουμε μόνο και μόνο για να καταφέρνουμε να συντηρούμε τις οικογένειες και τους συνεργάτες μας, ας κάνουμε τουλάχιστον όσο συχνότερα μπορούμε πράγματα που γεμίζουν την καρδιά και την ψυχή μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons