ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Every day is Halloween, isn't it?

Κάθε χρόνο προς το τέλος του Οκτώβρη με θυμάμαι να διασχίζω την πόρτα του μαγικού flower shop της Αντουανέτας Κουτσουράδη στην Κηφισιά για να επιλέξω μία -ή περισσότερες- κολοκύθα από την εντυπωσιακή συλλογή της που θα πάρω μαζί μου στο σπίτι “για το καλό”. Όχι δεν πρόκειται για οικογενειακό έθιμο, όχι “δεν είχαμε και στο χωριό μας Halloween” ούτε μου λέει εμένα προσωπικά κάτι ιδιαίτερο η και καλά spooky γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως “trick or treat”. Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική  χροιά, η οποία κρύβεται πίσω από τους τόνους της ιστούς της αράχνης.
Όχι λοιπόν, έστω και αν η Ελμίνα φοίτησε για τρία χρόνια σε βρετανικό σχολείο το οποίο τηρεί και τιμάει με ευλάβεια το Halloween, και την “μύησε” όπως όλους τους μαθητές του σε όλα τα έθιμα που συνοδεύουν τη γιορτή, τελικά μάλλον πέρασε και δεν ακούμπησε ιδιαίτερα και στην ίδια, και τελικά, όσον αφορά την δική μας οικογένεια και εμένα προσωπικά, κάθε χρόνο προς το τέλος του Οκτώβρη με θυμάμαι να διασχίζω την πόρτα του μαγικού flower shop Antoinetta Koutsouradi στην Κηφισιά για να επιλέξω μία -ή περισσότερες- κολοκύθα από την εντυπωσιακή συλλογή της που θα πάρω μαζί μου στο σπίτι, για καθαρά αισθητικούς λόγους, παρά για τις απαιτήσεις του ίδιου του Halloween.

Η ρίζα της λέξης  προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day). Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

Είναι τόσο μαγικές -κυριολεκτικά και μεταφορικά- οι Κολοκύθες του αγαπημένου μου μικροσκοπικού ανθοπωλείου, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή, επιλέγω πάντα να φέρνω τα φθινοπωρινά τους χρώματα και τις κομψές συνθέσεις τους, πάντα σπίτι.

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης (Τζακ) που κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό.

Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην Κόλαση.

Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Πόσω μάλλον αυτή την τόσο διαφορετική χρονιά, που μπορεί ιδιαίτερη διάθεση για γιορτή να μην υπάρχει, αλλά μας καλεί να μείνουμε ακόμη περισσότερο στο σπίτι μας, πλημμυρισμένο από  όμορφα αρώματα και ζεστά χρώματα για να χωθούμε στην αναπαυτική αγκαλιά του.

Halloween ή όχι Halloween, αυτό το φθινόπωρο θέλω να γεμίσω όλα τα βάζα του σπιτιού μου με τις μοναδικές και πάντα ευφάνταστες συνθέσεις της Αντουανέτας Κουτσουράδη, Η συγκεκριμένη είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου. Ιδιαίτερη, σπάνια, κομψή…

“Αυτό το φθινόπωρο εμπνεόμαστε για τις κολοκύθες από το succulents & pumpkins concept” μου λέει η Αντουανέτα, καθώς με ξεναγεί στις φετινές της προτάσεις για τα τραπέζια μας και συνεχίζει “Οι Κολοκύθες φτιαγμένες με παχύφυτα είναι οι φετινές μας εμπνεύσεις για ένα ακόμη πιο ιδιαίτερο σκηνικό στο σπίτι”.

Love it!!!!!

Δεν χρειάζεται να γιορτάζεις το Halloween για να φτιάξεις αυτό το μοναδικό art de la table, με τις συνθέσεις του Antoinetta Koutsouradi

Αν θα γιορτάσουμε λοιπόν μεθαύριο το βράδυ το Halloween ή όχι, λίγη σημασία έχει τελικά. Σημασία έχει να βάλουμε στο σπίτι μας τα χρώματα και τα αρώματα του φθινοπώρου, που θα μας αγκαλιάσουν γλυκά, για να περάσουμε όσο πιο όμορφα γίνεται την δοκιμασία και αυτής της καραντίνας. Οικειοθελούς ή υποχρεωτικής.

error: Content is protected !!