ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ένα κόσμημα στις Σπέτσες!

Όσοι επιλέγετε να ξεφυλλίζουμε παρέα τα καλοκαίρια μας μέσα από αυτές εδώ τις σελίδες, και να ζούμε μαζί κάθε Αύγουστο στις Σπέτσες, ξέρετε πως μαθαίνουμε μαζί κάθε μικρό ή μεγάλο νέο του νησιού, μοιραζόμαστε κάθε άρωμα, κάθε γεύση, τραγούδι του, γλυκό, νοσταλγικό ή κεφάτο. Πηγαίνοντας και εγώ πίσω στα καλοκαίρια, σταματάω τυχαία σε τρεις Αύγουστους πριν, διαβάζω στο Fay’s Control “Πρωινές βόλτες στο Παλιό Λιμάνι. Με την καλύτερη παρέα του κόσμου, την Ελμίνα, με τα ποδήλατα μας και τα ψάθινα καλάθια μας, απολαμβάνουμε τον ανακουφιστικό αέρα που έχει στήσει κανονικό Αιγαιοπελαγίτικο χορό στο νησί του Αργοσαρωνικού, επιτρέποντας μας μακρινές βόλτες, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Σταματάμε να αγοράσουμε φρούτα, να διαλέξουμε ψάρια, να πούμε τα νέα μας με φίλους και γνωστούς, σταματάμε για μία βουτιά κάτω από τον Άγιο Νικόλα, συναντάμε την Μαίρη Σαμόλη και μας προσκαλεί για δροσερή λεμονάδα και ένα αμυγδαλωτό στην Γκαλερί Ακρόπρωρο.
Ύστερα από δύο καλοκαίρια επιτυχημένης παρουσίας και υπέροχης φιλοξενίας στο Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, το AJMIG απέκτησε μόνιμο σπίτι στην Γκαλερί Ακρόπρωρο στο Παλιό Λιμάνι που με κάποιο τρόπο η αεικίνητη Μαίρη Σαμόλη, έχει βαλθεί να την μετατρέψει σε έναν από τους καλύτερους και ομορφότερους Πολυχώρους Πολιτισμού.
Έχω επισκεφθεί ήδη δύο φορές αυτόν τον μαγικό χώρο, όμως σήμερα με ξεναγεί η ίδια η εμπνεύστρια του “A Jewel Made in Greece” , η οποία έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για το Ελληνικό Κόσμημα στα καλύτερα του, για τους Σχεδιαστές που έχει επιλέξει για αυτόν εδώ τον υπέροχο χώρο, πολύ φωτογραφημένο στολίδι του νησιού…”

Η δημιουργός της πλατφόρμας AJMIG, Μαίρη Σαμόλη.

Κλείνω τα μάτια τώρα. Σαν τίποτα να μην έχει αλλάξει από το καλοκαίρι του ’17, έστω κι αν έχουν συμβεί τόσα πολλά. Όλα ίδια και όλα διαφορετικά, και η Μαίρη Σαμόλη αυτό το καλοκαίρι με κερνάει χυμό από ολόφρεσκα λεμόνια και γλυκά όλο αμύγδαλο, στο “A Jewel Made in Greece”, που πλέον βρίσκεται στην καρδιά της Ντάπιας, εκεί όπου καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι Ελληνες σχεδιαστές, μέλη της πλατφόρμας Α JEWEL MADE IN GREECE παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους.


Κοσμήματα πλασμένα από χρυσό, ασήμι ή ορείχαλκο, κοσμήματα υφαντά ή συνθέσεις από θαλασσινά ξύλα και γυαλάκια, που συνυπάρχουν με πολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια, κοσμήματα εμπνευσμένα από σύμβολα και φυλακτά προσφέρουν στον επισκέπτη την εμπειρία να θαυμάσει, να αγγίξει αλλά και να δοκιμάσει τους μικρούς θησαυρούς…

Ευχές και σύμβολα για τους καρπούς μας…

Δώρα για τα καλέσματα….

…Και για τα καλοκαίρια μας…

Αμέσως ξεχωρίζω τα κοσμήματα της Μαίρης Σαμόλη…

Η Μαίρη, επί σειρά ετών ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο στον χώρο της Παραγωγής ταινιών. Ανέπτυξε κοινωνική δραστηριότητα ασχολούμενη με τα κοινά στον Δήμο Φιλοθέης στον οποίο υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, και Πρόεδρος επί 8 συνεχόμενα χρόνια του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού. Η περιπλάνησή της στην τέχνη ξεκίνησε το 1998, όταν πειραματίστηκε με την ιδέα της ανακύκλωσης. Αξιοποιώντας ευτελή, πολύτιμα, ημιπολύτιμα, αλλά πάντοτε σημαίνοντα υλικά, δημιούργησε στεφάνια με «ξεχασμένα» αντικείμενα που προορίζονταν για άλλο σκοπό. Αθηναΐς, Νοέμβριος 2003, «Εκεί που η ύλη γίνεται πνεύμα». Το επόμενο ταξίδι πέρασε μέσα από το νερό. Η θάλασσα έγινε η χρωματική της παλέτα. Διάλεξε για μουσαμά το γυαλί, δανείστηκε βότσαλα, κοχύλια, ξύλα και σίδερα από διαλυμένα καΐκια, και σμίλεψε με αυτά καθρέφτες. Αθηναΐς, Μάιος 2006, «Αποθαλάσσια Αισθήματα». Το 2009, αποτολμώντας ένα ακόμα βήμα, συμμάχησε με δύο από τα πολυτιμότερα στοιχεία της φύσης: τον χρυσό και τον ορείχαλκο. Μόνο που αυτή τη φορά αποφάσισε να πλάσει μόνη της τα πρωτόλεια, δημιουργώντας κοσμήματα και γλυπτά. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθηναΐδας, Δεκέμβριος 2009, «Shine». Τον Σεπτέμβριο του 2015 έλαβε μέρος στην έκθεση LOOT@ΜΑD στο Μουσείο Art & Design (MAD) της Νέας Υόρκης, μαζί με άλλους 50 καλλιτέχνες από 30 χώρες του κόσμου. Παράλληλα από το 2013 ίδρυσε την πλατφόρμα A JEWEL MADE IN GREECE, με σκοπό την προώθηση της εικόνας του σύγχρονου δημιουργικού Ελληνικού Κοσμήματος στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο Κόσμο καθώς και την στήριξη και ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε δημιουργού, με σεβασμό στην προσωπικότητα του καθενός ξεχωριστά. Μέσω αυτής ταξιδεύει το Ελληνικό κόσμημα. Το World Trade Center στο Ντουμπάι, το εμβληματικό κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και πρόσφατα το Μuseum of Αrts & Design ΜAD στη Νέα Υόρκη, ήταν κάποιοι από τους έως σήμερα σημαντικότερους σταθμούς της.

Ενθουσιάζομαι με τα σχέδια του Παντελή Κοντάκη!

Και επιλέγω με μιας τα κοσμήματα που θα συνοδέψουν τις φετινές διακοπές μου…

Η ματιά μου σταματάει στα σχέδια του brand που σας είχα από αυτές εδώ τις σελίδες πρωτοσυστήσει, το Armonia Crafts…. Πόσες φορές σας έχω μιλήσει για το Armonia Crafts, πόσες φορές με έχετε δει με τον διάσημο πλέον ήλιο του στον λαιμό μου…

Τα Armonia Craft είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική λαογραφία! Κοσμήματα που μαρτυρούν την Ελληνικότητα τους, τα οποία αγαπιούνται για την μοναδικότητα τους. Λοιπόν, η Γιώτα και η Κατερίνα, -τις οποίες γνώρισα το περασμένο Σάββατο και μου είπαν την ιστορία του Armonia Craft, πάνω από κούπες αχνιστού καφέ-, μελετάνε τις φορεσιές, τα ήθη και τα έθιμα, ακόμη και τα αντικείμενα ενός τόπου και στη συνέχεια αντλούν στοιχεία που “πειράζουν”, για να δώσουν μία διαφορετική, πιο σύγχρονη χροιά στο κάθε κόσμημα. Ωστόσο, το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, όσο και η ιστορία που βρίσκεται πίσω από αυτό. Οι δύο δημιουργοί, εμπνεύστηκαν από την Ελλάδα, από Μεσολόγγι και από την Κάρπαθο, και σχεδίασαν μοναδικά κοσμήματα, που ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα τους…

Αν είστε around ή αν σκοπεύετε να έρθετε να περάσετε στο νησί τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, κάντε μία στάση στον υπέροχο χώρο του “A Jewel Made in Greece”, η οικοδέσποινα του Μαίρη Σαμόλη, θα σας υποδεχθεί με φρέσκια λεμονάδα και αμυγδαλωτά των Σπετσών, και θα σας ξεναγήσει στις πολύτιμες συλλογές της. Μην χάσετε την ευκαιρία.

error: Content is protected !!