ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Έφυγε από την ζωή τελευταία grande dame των Αθηνών Λήδα Βαρδινογιάννη

Σήμερα το πρωί έγραφα για την μεγάλη αυτή Κυρία της Αθήνας, την Λήδα Βαρδινογιάννη, που μεταξύ του τεράστιου φιλανθρωπικού της έργου ίδρυσε το Σωματείο “Παιδιά της Γης”, και λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό πως έφυγε από το ζωή η σύζυγος του επί σειρά ετών Βουλευτή Ρεθύμνου και υπουργού αρκετών κυβερνήσεων, Παύλου Βαρδινογιάννη.

Η μεγάλη συλλέκτρια Τέχνης και φιλάνθρωπος Λήδα Βαρδινογιάννη με την Μαρίνα Θεοχαράκη

Η Λήδα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στο Ελληνικό και είναι κόρη του Ιωάννη Κατακουζηνού, επιχειρηματία, και της Ειρήνης Κουτλίδη, αδερφής του Ευρυπίδη Κουτλίδη, επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Μυτιλήνη ενώ θείος της ήταν ο ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός. Φοίτησε στο Κολλέγιο και στη σχολή Βακαλό και εν συνεχεία συμπλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία. Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών έζησε στο Παρίσι. Το 1979 ανέλαβε την διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας. Τα μέλη της οικογένειάς της συναναστρέφονταν με ποιητές και ζωγράφους με αποτέλεσμα να στραφεί και η ίδια προς την τέχνη. Η συλλογή της περιλαμβάνει Πικάσο, Μαρκ Σαγκάλ, Ανρί Ματίς, Ζουάν Μιρό, Νικηφόρο Λύτρα, Κωνσταντίνο Βολανάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, Δημήτρη Γαλάνη, Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Τέτση κ.α.
Μεγάλο μέρος της επίπλωσης της οικίας της, έχει θωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, προς το οποίο έχει πραγματοποιήσει πλήθος δωρεών. Σε ένδειξη τιμής το Μουσείο Μπενάκη, το 2014, διοργάνωσε, στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, την έκθεση με τίτλο “Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη”, όπου και εκτέθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής της συλλογής. Είναι επίσης ευεργέτιδα του Ασύλου Ανιάτων.

Η Λήδα Βαρδινογιάννη με την ανιψιά της Όλγα Κεφαλογιάννη

Η Όλγα Κεφαλογιάννη την αποχαιρέτησε με μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ανεβάζοντας μία κοινή τους φωτογραφία.
«Η Λήδα Κατακουζηνού-Βαρδινογιάννη, η θεία Λήδα για την οικογένειά μας, έφυγε σήμερα από κοντά μας… η τελευταία grande dame των Αθηνών, με το μοναδικό στυλ, την πνευματική καλλιέργεια, την λατρεία για την τέχνη, την διάθεση για ευεργεσία, τους καλούς τρόπους, την αστική ευγένεια και την κοσμοπολίτικη αύρα, μας μάγευε πάντα με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και μεγάλη αγάπη!
Η φωτογραφία είναι από την έκθεση «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη» που διοργανώθηκε το 2014 στο Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα), όπου εκτέθηκε μέρος της προσωπικής της συλλογής έργων τέχνης, από Σαγκάλ και Ματίς μέχρι Βολανάκη και Τσαρούχη».

Καλό ταξίδι…

error: Content is protected !!