ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Αύριο γιορτάζουμε την Ώρα της Γης 2020… μένοντας σπίτι!

Αύριο, Σάββατο 28 Μαρτίου, η Ώρα της Γης, ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα του πλανήτη για την προστασία του περιβάλλοντος, θα εμπνεύσει και θα ενώσει για ακόμη μια χρονιά ανθρώπους, επιχειρήσεις και φορείς σε περισσότερες από 180 χώρες.

Εν μέσω της πρόκλησης της πανδημίας του COVID-19, η Ώρα της Γης αποτελεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης για τον πλανήτη και τον άνθρωπο. Ένα μήνυμα που, ειδικά για φέτος, λόγω των μέτρων ασφαλείας που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, θα σταλεί διαδικτυακά.

Φέτος, το μήνυμα της Ώρας της Γης 2020 αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η αναχαίτιση της απώλειας της φύσης και της βιοποικιλότητας είναι κρίσιμη για την υγεία και την ευημερία της ανθρωπότητας. Παρά την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 που αυτή τη στιγμή σωστά κυριαρχεί στην παγκόσμια ατζέντα, οι ηγέτες του κόσμου και οι επιχειρήσεις θα κληθούν την επόμενη μέρα, να λάβουν σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις για τη φύση, την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη. Για αυτό, η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην Ώρα της Γης μέσα από το wwf.gr/earthhour έχει φέτος ιδιαίτερη σημασία.

Ο διευθυντής του WWF International, Marco Lambertini, δήλωσε σχετικά: «Λυπούμαστε βαθιά για τις ζωές που έχουν χαθεί από την πανδημία του COVID-19 και η σκέψη μας είναι πρωτίστως στο πλευρό των οικογενειών που δοκιμάζονται από την απώλεια ή την ασθένεια των αγαπημένων τους. Σε αυτή την ώρα της κρίσης, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να ενωθούμε και να παλέψουμε για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Είναι η στιγμή της αλληλεγγύης. Είναι η στιγμή να απαντήσουμε ενωμένοι στις προκλήσεις με ακόμη μεγαλύτερη δημιουργικότητα και συνεργασία. Για αυτό και η Ώρα της Γης θα διεξαχθεί μέσα από διαδικτυακές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Η φύση είναι το «σύστημα υποστήριξης» 7,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας και της οικονομίας μας, ενώ είναι ο καλύτερος σύμμαχος που έχουμε για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς όμως, σήμερα τα φυσικά οικοσυστήματα υποβαθμίζονται σε τόσο ραγδαίο ρυθμό που δεν προλαβαίνουν να επανέλθουν και με αυτό τον τρόπο ρισκάρουμε ουσιαστικά την ίδια μας την επιβίωση. Η Ώρα της Γης 2020 είναι μια σημαντική ευκαιρία να ενώσουμε τη φωνή μας με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να απαιτήσουμε μια δέσμευση προς αναχαίτιση και επανάκαμψη της φύσης και της βιοποικιλότητας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οφείλουμε να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί το κοινό μας σπίτι και να παλέψουμε για το κοινό μας μέλλον».

Greta Thunberg

Η Greta Thunberg, η γνωστή έφηβος ακτιβίστρια για το περιβάλλον και το κλίμα, δήλωσε υποστηρίζοντας την Ώρα της Γης: «Για μένα, κάθε μέρα και κάθε ώρα είναι Ώρα της Γης. Η ανάγκη να ενωθούμε και να προστατέψουμε τον πλανήτη μας δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη. Καθώς καλούμαστε να αποφύγουμε δημόσιες εκδηλώσεις για να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του COVID-19, συνιστώ σε όλους να συμμετάσχουν διαδικτυακά στην Ώρα της Γης, να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στον πλανήτη και να υψώσουμε τη φωνή μας για δράση με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Πρέπει να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο και το κοινό μας σπίτι. Ενώστε μαζί με μένα και εκατομμύρια άλλους τη φωνή σας για να κάνουμε τη φετινή Ώρα της Γης ένα μήνυμα συλλογικότητας και να συμβάλουμε σε ένα ασφαλέστερο και πιο «πράσινο» μέλλον για όλους».

Σε όλο τον κόσμο, από τη Σιγκαπούρη και την Ουγκάντα, μέχρι το Νεπάλ και την Αυστραλία, η Ώρα της Γης θα είναι και φέτος η αφορμή για σημαντικές αλλαγές, έστω και αν αποκτά σχεδόν αποκλειστικά διαδικτυακό χαρακτήρα. Αντίστοιχα, μεγάλη είναι κάθε χρόνο και η συμμετοχή των πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων και στην Ελλάδα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του WWF Ελλάς και σβήνουν τα φώτα για 1 ώρα, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία της φύσης. Χαρακτηριστικά, τα προηγούμενα χρόνια, η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάστηκε από μεγάλους φορείς, όπως το Μετρό της Αθήνας, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, υπουργεία (π.χ. το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος), αλλά και από εμβληματικά μνημεία του τόπου μας, όπως η Ακρόπολη και άλλα μνημεία της πόλης των Αθηνών, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

error: Content is protected !!