ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

#StayHome and make American Apple Pie!

Αυτή είναι η “οικογενειακή” μας πίτα. Ζεστή, ανακουφιστική και απολαυστική, όπως οι “οικογενειακές” διακοπές, οι “οικογενειακές” φωτογραφίες ή τα “οικογενειακά” αστεία. Την φτιάχνουμε στα γενέθλια του Νικόλα, στο παρελθόν σε παιδικά play dates της Ελμίνας, για να ολοκληρώσει οικογενειακά Κυριακάτικα γεύματα, για να συνοδέψει χειμωνιάτικα βράδια Σαββάτου δίπλα στο τζάκι, ή καλοκαιρινά απομεσήμερα, μαζί με μία μπάλα παγωτό καϊμάκι.
Είναι η Μηλόπιτα που φτιάχνω όταν θέλω να δείξω την αγάπη μου, όταν θέλω να φροντίσω, να περιποιηθώ, να παρηγορήσω, να γιορτάσω.
Όταν κατά την διάρκεια της δεύτερης #ΜένουμεΣπίτι εβδομάδας λοιπόν, η Ελμίνα μου ζήτησε να την φτιάξουμε, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο πως δεν θα της χαλούσα χατήρι. Πόσω μάλλον όταν η επιθυμία της αυτολεξεί ήταν “Μπορώ να φτιάξω την Μηλόπιτα μας μαμά?”.
Ναι, μετά από τόσες και τόσες φορές που με έχει δει να την φτιάχνω ή την έχουμε ετοιμάσει μαζί, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένοιωσε πλέον έτοιμη να μπει στην κουζίνα μόνη της. Η Ελμίνα άπλωνε φύλλο, εγώ απαθανάτιζα τις στιγμές, όταν ανέβασα την φωτογραφία της έτοιμης πίτα της, ακολούθησαν τα μηνύματα σας που ζητούσαν την συνταγή, οπότε δεν το είχα σε τίποτα να της ζητήσω να την φτιάξει άλλη μία φορά για να την ανεβάσουμε στο Fay’s Control. Με έχει ακούσει άλλωστε τόσες φορές να λέω πως η American style Μηλόπιτα μου απευθύνεται σε όσους θέλω να δείξω την αγάπη μου, όταν θέλω να φροντίσω, να περιποιηθώ, να παρηγορήσω, να γιορτάσω.
Σε εσάς…

Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
3 κουτάλια της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ
4 πράσινα μήλα, χωρίς την φλούδα τους, κομμένα σε φέτες
25γρ. Βούτυρο, σε κούβους
1 αβγό χτυπημένο

Για την ζύμη

250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ βούτυρο παγωμένο, σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
6 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη Ζύμη: Σε ένα μπολ τρίβω το αλεύρι και το βούτυρο με τα δάχτυλα, μέχρι το αλεύρι να γίνει σαν ψίχουλα, και το βούτυρο σε πολύ μικρές μπαλίτσες. Έτσι, η ζύμη θα θυμίζει με σφολιάτα. Ενσωματώνουμε την άχνη και προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι. Προσθέτω το παγωμένο νερό κουταλιά κουταλιά ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να έχω μία έτοιμη ζύμη. Την τυλίγω σε αλουμινόχαρτο και την αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.


Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190 βαθμούς, στον αέρα.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την κόβω σε δύο κομμάτια, ένα για την βάση (λίγο μεγαλύτερο) και ένα για την επιφάνεια. Ανοίγω με τον πλάστη το φύλλο της βάσης και το στρώνω σε ένα ταψί ή pyrex για πίτες. Ανακατεύω σε ένα μπολ την κανέλα με την ζάχαρη και το κορνφλάουρ, ρίχνω μέσα τις φέτες των μήλων και ανακατεύω ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα. Τα τοποθετώ ελαφρώς το ένα πάνω στο άλλο κυκλικά στο ταψί μου και σκορπίζω το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, σε διάφορα σημεία. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο και κλείνω προσεκτικά την πίτα τσιμπώντας τις άκρες του φύλλου, μέχρι να κολλήσουν.

Κάνω μία τρύπα με ένα μαχαίρι στην μέση της πίτας, για να φεύγει ο ατμός. Με τα κομματάκια της ζύμης που θα περισσέψουν μπορείτε να κάνετε ό,τι διακόσμηση θέλετε πάνω στην πίτα, Η Ελμίνα την Παρασκευή έφτιαξε μία καρδιά ενώ το Σάββατο σχημάτισε το σύνθημα Stay Home.


Αλείφω την επιφάνεια της μηλόπιτας με το χτυπημένο αβγό, την βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά, και όταν την βγάλω την αλείφω ξανά για δεύτερη φορά, για να της δώσω ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Πασπαλίζω την επιφάνεια με επιπλέον ζάχαρη και ψήνω για 40 λεπτά, μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό.

Tataahh!!! Ναι φυσικά μπορείτε (έως επιβάλλεται) να την συνοδέψουμε με παγωτό βανίλια, αλλά ό,τι μπορούμε να γλιτώσουμε από θερμίδες…. το αποφεύγουμε.

Η American style Apple Pie step by step από την Ελμίνα. Τραβάω άλλη μία φωτογραφία ενώ από μέσα μου σκέφτομαι πως και αυτή κάποια μέρα θα την φτιάξει με τα δικά της παιδιά. Και χαμογελώ.

Καλή επιτυχία, περιμένουμε εντυπώσεις!!! 

error: Content is protected !!