Ανοιξιάτικη Κυριακή στους Ελαιώνες & στους Αμπελώνες του Κτήματος Κοκοτού…
Καμιά φορά με πιάνει το παράπονο με εμάς τους ίδιους. Σαν λαό εννοώ, χωρίς να βγάζω φυσικά τον εαυτό μου απ’ έξω. Ταξιδεύουμε στις Μητροπόλεις -ή όχι απαραίτητα- του κόσμου, επισκεπτόμαστε τα πιο ξακουστά Μουσεία, θέατρα, Μνημεία, εντυπωσιαζόμαστε και βγάζουμε φωτογραφίες, και ποστάρουμε θριαμβευτικές λεζάντες, και δεν έχουμε μπει καν στον κόπο να γυρίσουμε απλά το βλέμμα μας δίπλα μας, και να κάνουμε το ίδιο -ή έστω με τον μισό ενθουσιασμό– για τα δικά μας Μουσεία, Θέατρα και -πόσο μάλλον- Μνημεία… Σκέψου το λίγο…
Και να, για να μην πάω πολύ μακριά, κάθε Νοέμβριο τα τελευταία χρόνια, επισκέπτομαι με την παρέα μου την Alba για τις τρούφες της, και κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες Ιταλικές επαρχίες, που φημίζονται παγκοσμίως για τους Αμπελώνες και τα κρασιά τους. Και ενθουσιαζόμαστε, και κάνουμε τα reservations μας μήνες πριν, και προσμονή μεγάλη και χαρά ακόμη μεγαλύτερη…
Και κοίτα τώρα, που μόλις δεκαπέντε λεπτά από το σπίτι μου, στέκεται περήφανο μα με χαμηλούς τόνους και περίσσια αρχοντιά, όπως ακριβώς ταιριάζει στην λογική και στην αισθητική του, το Κτήμα Κοκοτού.
Το Κτήμα που ξεκίνησε όταν η οικογένεια του Γιώργου Κοκοτού, σαράντα σχεδόν χρόνια πριν, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αστική ζωή της μεγαλούπολης και να έρθει εδώ στην Σταμάτα, προκειμένου να χτίσει το σπίτι της και ν΄ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης. So chic…
Και έχει τόσα , μα τόσα, να μας δείξει όταν αφεθούμε στην τεράστια καταπράσινη αγκαλιά του…
Έτσι χθες, Κυριακή μεσημέρι, αφήσαμε την “χαρά” στους μυριάδες άλλους συμπολίτες μας που ακινητοποιημένοι στην κίνηση, κατηφόριζαν σωρηδόν προς τις παραλίες της Αττικής, και με την χαρά και την ανυπομονησία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μας, ξεκινήσαμε να συναντήσουμε τους φίλους μας, για picnic στο πανέμορφο Κτήμα Κοκοτού. Στην δικιά μας “Νότια Γαλλία”, απλά με ακόμη ομορφότερα αρώματα και χρώματα… Στον ελαιώνα, στον μελισσώνα, στον ορνιθώνα, στους λαχανόκηπους, στους στάβλους με τα pony, και τέλος, στους αμπελώνες και στο οινοποιείο για wine tasting…
Follow me…
Στο κτήμα έχει αναπτυχθεί σχετικά πρόσφατα ένας βιολογικός ελαιώνας αποτελούμενος από τετρακόσια ελαιόδεντρα των ποικιλιών «Κορωναίικη» και «Μανάκι». Το ημιορεινό του κτήματος σε συνδυασμό με τις πιο άρτιες μεθόδους της βιολογικής καλλιέργειας αλλά και του τρόπου συγκομιδής του καρπού- χειρονακτικά ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του-, έχουν ως συνέπεια την παραγωγή ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Σε αυτό βέβαια συντείνουν αφ’ ενός η επιλογή των ποικιλιών της ελιάς, οι οποίες θεωρούνται οι κορυφαίες στην χώρα μας κι αφετέρου η ψυχρή κατεργασία του ελαιοκάρπου μέσω συνεργαζομένου ελαιοτριβείου.
Σε μια έκταση οκτώ περίπου στρεμμάτων, η οποία αποτελεί το διατηρημένο δασικό τμήμα του κτήματος, αναπτύσσεται ένας πρότυπος μελισσώνας από είκοσι διώροφες κυψέλες. Οι «ένοικοί» του όμως έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, όχι μόνο το δασικό κομμάτι του κτήματος, αλλά και τους λουλουδιασμένους κήπους του, δρέποντας το νέκταρ τους. Η συλλογή του μελιού αποτελεί μια γιορτή για τους φίλους– κυρίως τα παιδιά- του κτήματος, οι οποίοι έρχονται για να παρακολουθήσουν την όλη συναρπαστική διαδικασία. Και στο τέλος το μέλι, το οποίο βγαίνει από τις κερήθρες χωρίς καμιά άλλη κατεργασία, μπαίνει στα βαζάκια του και σφραγίζεται έτοιμο προς διάθεση.
Σ’ ένα πολύχρωμο φουτουριστικό σπιτάκι με την ευρεία αυλή του, οι όρνιθες του κτήματος περνούν ζωή χαρισάμενη και σε ανταπόδοση κι έκφραση της ευγνωμοσύνης τους επιδίδονται στην αέναη γέννα των εξαιρετικών αυγών τους.
Δεν θα μπορούσε εξάλλου να γίνει διαφορετικά αφού πέραν της άνετης, πολυτελούς διαμονής τους, η τροφή τους αποτελείται από τα προϊόντα του γειτονικού λαχανόκηπου, συμπληρωμένη από ένα επιλεγμένο μείγμα ξηράς βιολογικής τροφής. Κι έτσι στον περίπατο των φίλων του κτήματος, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν βρεθούν μπροστά σε έτοιμα ποικιλοτρόπως μαγειρεμένα επί τόπου αυγά, για να τα γευτούν μαζί με τα προϊόντα του λαχανόκηπου.
Σε ειδικά επιλεγμένο υπήνεμο σημείο και σε μια έκταση δυο στρεμμάτων αναπτύσσεται ο βιολογικός λαχανόκηπος του κτήματος, στον οποίο καλλιεργούνται όλα τα γνωστά, ανά εποχή του έτους, είδη λαχανικών. Με τον τρόπο αυτό ο λαχανόκηπος βρίσκεται σε «δράση» κατά την διάρκεια ολόκληρου του χρόνου με συνέπεια οι επισκέπτες του κτήματος- κυρίως τα παιδιά- να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή και να γευτούν ακόμη, τα προϊόντα του. Εκεί που πραγματικά ενθουσιάζονται όμως τα παιδιά μας, είναι εκεί όπου βρίσκονται και τα φιλικά και χαδιάρικα pony…
To 1980 ο Γιώργος και η Αννα Κοκοτού, δημιούργησαν έναν αμπελώνα 70 στρεμμάτων, με τις διεθνείς ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay, στοχεύοντας στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.
Tα φτωχά σε οργανική ύλη αλλά πλούσια σε ιχνοστοιχεία εδάφη, το υψόμετρο των 450 μέτρων και το έντονο και διασπασμένο ανάγλυφο του Κτήματος Γ. Κοκοτού, συμβάλλουν στη δημιουργία του ιδανικού οινοπεδίου για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας σταφυλιού, με υψηλά επίπεδα πυκνότητας και ωριμότητας φρούτου, σακχάρων, αρωμάτων και φαινολικών ουσιών.
Οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή.
Στην καρδιά του αμπελώνα, το μικρής δυναμικότητας οινοποιείο του Κτήματος Γ. Κοκοτού, διαθέτει τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας για την παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. Παράλληλα, στην υπόγεια κάβα φιλοξενούνται σε ιδανικές συνθήκες τα γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, όπου παλαιώνουν τα κρασιά του κτήματος.
Η γευσιγνωσία ενός κρασιού είναι αναμφισβήτητα μια γοητευτική διαδικασία…
…Και χίλιες δυό υπέροχες εικόνες που θα συνοδεύουν τις αναμνήσεις μας, έως να ξανά πάμε στην κομψή, καταπράσινη, πελώρια αγκαλιά του…