Ταξιδέψτε παρέα με το Fay's Control στην Άλμπα της Ιταλίας για την διάσημη Λευκή Τρούφα & απολαύστε μαζί μας το Truffle Menu του 3 Michelin Star Chef, Enrico Crippa, στο Piazza Duomo!

Ακριβώς μία εβδομάδα πριν… Στα βόρια του Μιλάνου, στην διάσημη για την σπάνια και πανάκριβη Λευκή Τρούφα της, στην Άλμπα. Αν και η Διεθνής έκθεση λευκής τρούφας της, -Alba International White Truffle Fair- είναι ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Σαββατοκύριακο από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, εμείς το έχουμε πλέον καθιερώσει να πηγαίνουμε γύρω στις 18-20 Νοεμβρίου, μιας και η ποιότητα της είναι πολύ πολύ καλύτερη. Πρώτη φορά ταξιδέψαμε πέρυσι για αυτόν τον σκοπό στην Άλμπα, και από την πρώτη μας κιόλας μύηση στην “Τροφή των Θεών”, ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα το καθιερώναμε, πως αυτό το ταξίδι θα το κάναμε ετήσιο “θεσμό”.
Τα τραγικά γεγονότα και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο γειτονικό Παρίσι πέρυσι τέτοια εποχή, ακριβώς την ημέρα που φτάσαμε στην Άλμπα, δεν μου επέτρεψαν να αρχίσω να σας εξιστορώ την εκεί εμπειρία μου. Η παγκόσμια επικαιρότητα δεν επέτρεπε τέτοιου είδους ξεναγήσεις.
Έτσι φέτος, και μία ακριβώς εβδομάδα αφού ζήσαμε την φετινή μας εμπειρία, θα προσπαθήσω να σας ξεναγήσω στον μαγικό κόσμο της Ιταλικής πόλης, που αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης τόσο για το Truffle Hunting όσο για τους καλύτερους Chef του κόσμου που βρίσκονται όλοι εκεί για να δημιουργήσουν με πρωταγωνίστρια την Λευκή Τρούφα!
Εμείς, όπως ακριβώς και πέρυσι, κάναμε την κράτηση μας στο Piazza Duomo, στο εστιατόριο που μεγαλουργεί ο 3 Michelin Star Chef, Enrico Crippa, ένας από τους σπουδαιότερους Chefs του κόσμου. Αν δεν κάνω λάθος, ο σπουδαιότερος…
Στην Alba φτάνουμε οδικώς από το Μιλάνο, όπου διανυκτερεύσαμε χθες για να δειπνήσουμε στο 1 Michelin star εστιατόριο της Alice, και πάμε κατευθείαν στο ξενοδοχείο μας, όπου μας υποδέχονται με ένα μπουκάλι κρασί Barolo. Στην Alba και στα ξενοδοχεία της, το Barolo σερβίρεται ως… house wine!!! Τα αγόρια δεν έχουν φτάσει ακόμη με το δικό τους αυτοκίνητο, και εμείς πριν ακόμα κάνουμε check in στα δωμάτια μας, συζητάμε για την επικείμενη μας επίσκεψη στο Outlet του Οίκου Missoni! Λοιπόν, κάπου εδώ πρέπει να σας πω πως η πόλη της Alba, μία από τις πιο πλούσιες πόλεις της βόριας Ιταλίας, είναι γνωστή για: την Tartufo Alba -φυσικά-, τα υπέροχα κρασιά της, την καταγωγή της οικογένειας Missoni, για την παραγωγή των φουντουκιών Ferrero Roche, και φυσικά για την παραγωγή της διάσημης Nutella! Διόλου τυχαίο πως ναι, πρόκειται για μία πραγματικά πλούσια περιοχή. Και φυσικά, διόλου τυχαίο πως εμείς περιμένουμε πως και πως να πάμε στο φανταστικό Outlet του Missoni στον πιο κεντρικό δρόμο της Alba, και παρέα με τις κολλητές μας, να ανακαλύψουμε όσο πιο πολλούς θησαυρούς μπορούμε…
Σάββατο βράδυ λοιπόν, και πρώτη στάση για Δείπνο στο περίφημο Enoclub -αγαπημένο του Νικόλα, το-λμά-ει να πει πως είναι πιο αγαπημένο του και από το Piazza Duomo, αλλά ας μείνει μεταξύ μας γιατί είναι κάτι σαν ιεροσυλία να σου αρέσει κάποιο εστιατόριο, οποιδήποτε εστιατόριο, πιο πολύ από το Piazza Duomo!
Για τα αγόρια αυτή η στιγμή είναι μαγική. Στον πάνω όροφο του 1 Michelin star Enoclub, στο Cafe Umberto-Enoteca, όπου η εκεί επίσκεψη μας προγείται πάντα του δείπνου. Κάτι σαν την Disneyland του γαστρονομικού χάρτη. Για τα αγόρια, αυτή στιγμή είναι κάτι παραπάνω από μαγική λοιπόν, την βιώνουν σαν εξωπραγματική εμπειρία: το να παραγγείλουν τα σωστά κρασιά, την σωστή σειρά τους, o τρόπος που από τα σαμπανιζέ θα περάσουν στα λευκά και από εκεί στα πιο “σοβαρά” κρασιά, και τέλος, όλες οι Ιταλικές gourmet finger food σπεσιαλιτέ που θα συνοδέψουν το εκπληκτικό αυτό wine tasting…
Μία, μιάμιση ώρα αργότερα κατεβαίνουμε στα κελάρια του Enoclub, με τα αρώματα της τρούφας να μας συνοδεύουν σε όλη την διαδρομή…
Αφήνουμε τον Allesio αυτή την φορά να αναλάβει την παραγγελεία μας, όσο ανοίγουμε άλλο ένα μπουκάλι -κορυφαίο- κρασί…
Στα γραφικά σοκάκια της Alba, αργά το βράδυ…Αύριο το πρωί έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μέρα…
Τον πρώτο καφέ της ημέρας τον πίνω σε ένα από τα δεκάδες cafe του κεντρικού πεζόδρομου της Alba. Γενικά, δεν θα την χαρακτήριζα “όμορφη” πόλη. Κι ας νιώθουμε σαν να είναι ένας πραγματικός παράδεισος…Όχι μόνο εμείς obviously, χιλιάδες κόσμου που καταφτάνουν από κάθε γνωνιά της γης για Truffle Hunting ή για Truffle Tasting. Πέρα από τους λόγους που έχω αναφέρει ήδη, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί να έρθει κάποιος στην Alba οποινδήποτε άλλο μήνα του χρόνου. Όμως, αυτή είναι και η μαγεία της. Πως κάθε Νοέμβριο, αποτελεί το πιο hot place on earth to be…

Glasses: The Glass of Brixton
Velvet Outfit: Levinia Konyalyan
Ξέρω από την περσυνή μου επίσκεψη πως σήμερα θα επιστρέψω στο ξενοδοχείο μου αργά το βράδυ και αφού πρώτα: έχω πάει στο Outlet του Missoni, έχω πάει στο Alba Intarnational White Truffle Fair, στο Piazza Duomo για την 3Michelin Star γαστρονομική εμπειρία που θα μας προσφέρει ο Crippa, η οποία θα κρατήσει πάνω από 4 ώρες…
Γιαυτό, επιλέγω το all velvet outfit που έφτιαξε για εμένα η Levinia Konyalian. Τελικά, τα ταξίδια μου τα έχω συνδυάσει με τις δημιουργίες της, και μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο μιας και είτε πρόκειται για επαγγελματικό ταξίδι είτε αναψυχής, πρέπει τα ρούχα που θα επιλέξω να έχω μαζί μου να είναι τόσο άνετα όσο κομψά. Το μαύρο βελούδινο παντελόνι και την βελούδινη τουνίκ, τα συνδυάζω με τα Missoni Wellis μου και την τσάντα που σχεδίασε η Σοφία Ανδριώτη για την Wings.
Όπως σας έλεγα λοιπόν, η ημέρα στην Alba περνάει με βόλτες στον κεντρικό της δρόμο που είναι γεμάτος μαγαζιά, που -ότι κι αν πουλούν, από Gucci έως βρεφικά είδη και από φάρμακα έως πούρα– στις βιτρίνες τους, δίπλα στο εμπόρευμα τους φιλοξενούν Τρούφες και μπουκάλια από Barolo. Γενικά, υποστηρίζουν φανταστικά οτιδήποτε παράγουν, εξου και ο πλούτος της περιοχής… Πέρα από τις βόλτες στην Alba, οι εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή με τους αμπελώνες και τα κάστρα της -με best of αυτό του Vittorio Emanuele– είναι υπέροχες και άκρως ρομαντικές. Το κάναμε πέρυσι, φέτος λόγω της παραμονής μας στο Μιλάνο δεν είχαμε παραπάνω ημέρες…
Στο Alba International White Truffle Fair…

Η τρούφα, στα ιταλικά Tartufo, είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Οι τρούφες είναι οι καρποφορίες υπόγειων μυκήτων του γένους Tuber (Ασκομύκητες) και Terfezia. Έχει σχήμα κονδύλου, μεγέθους 2-7 συνήθως εκατοστών γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγεται μέσα στο έδαφος σε βάθος 6-15 περίπου εκατοστών. Η υπόγεια καρποφορία των τρουφών θεωρείται ότι οφείλεται στην προσαρμογή τους στις δασικές πυρκαγιές, ξηρές ή εποχές παγετού στις οποίες τα υπέργεια μανιτάρια θα ήταν εκτεθειμένα.

Τα είδη τρούφας είναι πολλά, αλλά τα πιο ενδιαφέροντα είναι ελάχιστα: η άσπρη πολύτιμη (Tuber magnatum) και η μαύρη πολύτιμη (Tuber melanosporum) είναι τα είδη με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον. Αυτά τα είδη ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα είδη τρούφας, λόγω του πολύ ανώτερου αρώματος τους, το οποίο είναι αυτό που καθορίζει και την αξία της τρούφας. Τα άλλα είδη ή είναι πιο φθηνά (μαύρη του καλοκαιριού – T.aestivum, άσπρη του Μαρτίου T. albidum) μέχρι και πάρα πολύ πιο φθηνά (τρούφα της ερήμου – Terfezia spp., με αξία λίγο μεγαλύτερη από την πατάτα…) ή ούτε καν τρώγονται…

Ναι, καλά το καταλάβατε, βρίσκονται στον επίγειο παράδεισο τους…Και ναι, περάσαμε πολλές ώρες έως ότι εντοπίσουν τις καλύτερες τρούφες για τα δικά τους γούστα…

Ο Χρίστος, πραγματικός γνώστης της Λευκής Τρούφας πέρασε αρκετή ώρα τόσο για την επιλογή τους όσο για το παζάρεμα τους… Ελάχιστα γραμμάρια Λευκής Τρούφας κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ…

Είναι περιττό να σας πω πως στην Alba International White Truffle Fair δεν υπάρχει μόνο η Λευκή Τρούφα αλλά όλα τα καλούδια που γεννάει η περιοχή, όπως τα καλύτερα αλλαντικά, τυριά και κρασιά του κόσμου…

Ικανοποιημένοι όλοι από τις αγορές μας -κάποιες από αυτές θα σας τις παρουσιάζω σε συνταγές σε αυτές εδώ τις σελίδες-, κατευθυνόμαστε προς το Piazza Duomo…
Κυριακή μεσημέρι πια, και κατευθυνόμαστε με τα πόδια προς το Piazza Duomo…Τον αρχικό και πέρα από κάθε αμφιβολία πιο σημαντικό λόγο της επίσκεψης μας στην Alba…

Κατευθυνόμαστε προς το πιο σημαντικό Ναό της Σύγχρονης Γαστρονομικής Σκηνής. Εκεί που μεγαλουργεί ο Enrico Crippa…

Η κεντρική αίθουσα του βραβευμένου εστιατορίου. Όπως κάθε εστιατόριο που διαθέτει Michelin stars είναι λιτό, χωρίς καμία πολυλογία. Φέτος, ο maitre επέλεξε για εμάς την prive αίθουσα. ‘Οχι γιατί είμαστε ξεχωριστοί πελάτες -αν και οποισδήποτε γευματίζει εδώ είναι ξεχωριστός πελάτης- ίσως λόγο μεγέλους της παρέας μας…Είμαστε τέσσερα ζευγάρια…

Η αίθοσα που θα γεθματίσουμε εμείς. Η ώρα είναι 13.00′ και έως τις 17.00′ θα είμαστε σε αυτόν εδώ τον χώρο απολαμβάνοντας την μοναδική αυτή εμπειρία…
Κάπου εδώ λέω να αφήσω τις πολλές περιγραφές, και να αφήσω την Υψηλή Τέχνη του Enrico Crippa να σας ξεναγήσει μέσα από το Truffle Menu των έξι πιάτων. Έξι λέει, γιατί στην πραγματικότητα, μαζί με τα extraordinaire Amuse Bouche, είναι πάνω από δακαέξι…

H λευκή τρούφα έρχεται πάντα ζυγισμένη και τοποθετείται με σεβασμό στο κέντρο του τραπεζιού, όπου σε κάθε πιάτο, ο μετρ την τρίβει πάνω στις δημιουργίες του Crippa. Στο τέλος του γεύματος -αν δεν έχουμε παραγγείλει και άλλη Τρούφα πέρα από τα 106 αυτά γραμμάρια που έχουμε παραγγείλει-, την ζυγίσουν πάλι ώστε να προστεθεί στον τελικό λογαριασμό.
Κάπου εδώ ξεκινάει όχι το επίσημο menu, αλλά το amuse bouche…
Και αλλάξαμε κρασί γιατί μόλις τώρα, ξεκινάει το Truffle Menu του Enrico Cripa…

Σε κάθε αλλαγή κρασιού ο Alessio και ο Sommelier ανταλλάσσουν πληροφοορίες για τις ετικέτες της επιλογής μας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επισκέπτονται και τις ιστοσελίδες των διάσημων Οινοποιίων για παραπάνω πληροφορίες…

Όπου βλέπετε αυτή την ποσότητα κρασιού στα ποτήρια μας, είναι γιατί αρωματίζονται για να ετοιμαστούν να δεχθούν το κρασί της επιλογής μας

Είναι η ώρα που όσοι καπνίζουν πούρο κατεβαίνουν κάτω. Πάω και εγώ, όχι επειδή καπνίζω αλλά γιατί λατρεύω την όλη διαδικασία χαζεύοντας τους εραστές του πούρου στο πλακόστρωτο σοκάκι που φιλοξενεί το Piazza Duomo…
Ναι, έχει σκοτεινιάσει πια…
Επιστρέφοντας, ξέρω καλά πλέον την διαδικασία και ανυπομονώ ακόμη πιο πολύ… Είναι η ώρα του γλυκού. Και κάπου εκεί, θα έρθει να μας χαιρετήσει ο Enrico Crippa, να μας…ευχαριστήσει που είμαστε εδώ, να συζητήσει μαζί μας όλα όσα θέλουμε, να βγάλουμε φωτογραφίες, να μας χαρίσει υπογεγραμμένο το βιβλίο του, και φυσικά, να μας δώσει το προσωπικό του mail για οποιαδήποτε άλλη απορία έχουμε σχετικά με τα χιλιάδες -στην κυριολεξία- συστατικά που χρησιμοποίησε στο γεύμα μας. Respect! Τα ακούτε μερικοί μερικοί? Για την ιστορία, να υπενθυμήσουμε εδώ πως ο Enrico Crippa είναι κάτοχος τριών Αστεριών Michelin! Αυτά…
Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις πολλά από την Γλώσσα του Σώματος για να καταλάβει κανείς πόσο σεμνός, ντροπαλός, έως και ταπεινός είναι ο Enrico Crippa! Όπως όλοι οι υπερ-ταλαντούχοι άνθρωποι εξάλλου…

Η παρέα μας στην “κλασική” πλέον φωτογραφία με τον Crippa στο finale του βραβευμένου του μενού. Πέρυσι, την φωτογραφία μας την βγάλαμε στις κουζίνες του…
Alessio, Γιάννη, Μαρίλυ, Jen, Σαλώμη, Χρίστο, Νικόλα, πάνω από όλα τα παραπάνω όμως, πάνω από όλες τις γεύσεις, τα αρώματα και τα χρώματα, αυτό το ταξίδι είναι ακόμη πιο ξεχωριστό, επειδή το μοιράστηκα με εσάς…
Love you guys…xxx